Nogometaše v Ivančni Gorici že več kot 23 let podpira sorazmerno močen, a hkrati realen pokrovitelj. Foto: RTV SLO
Nogometaše v Ivančni Gorici že več kot 23 let podpira sorazmerno močen, a hkrati realen pokrovitelj. Foto: RTV SLO
Ivančna Gorica proti Olimpiji
Klub je svojo pot začel s srečanjem proti Olimpiji, tedanjim jugoslovanskim prvoligašem. Foto: NK Livar
Livar Ivančna Gorica
Livarji so si napredovanje zagotovili v zadnjem krogu v neposrednem obračunu z Bonifiko. Foto: RTV SLO
Zgodovinski uspeh Livarja

Dolenjski klub se je nekoliko presenetljivo znašel med najboljšo deseterico slovenskih klubov, saj so Ivančani ob zimskem premoru za Bonifiko zaostajali za velikih 10 točk. Ob vnovičnih spremebah pri Kopru, se je spremenil tudi položaj koprskega drugoligaša, ki je za starejšega brata "žrtvoval" trenerja Vlada Badžima in najboljše igralce. Oslabitev vodilnega so začeli izrabljati preostali drugoligaši. V ogorčenem boju (med 1. in zadnjim je bilo na koncu le 15 točk razlike) sta se v zadnjem, 27., krogu II. SNL srečala ravno vodilna Bonifika in Livar (oba po 42 točk). Po prekinitvi zaradi naliva in ponovitvi tri dni kasneje je Simon Prudič z edinim zadetkom na srečanju zagotovil Livarju zgodovinsko napredovanje v PrvoLigo Telekoma Slovenije.

Začetek z Olimpijo
NK Livar, ki bo kot 33. klub nastopil v prvi slovenski nogometni ligi, je bil ustanovljen kot NK Ivančna Gorica 11. junija leta 1973. Od predhodnika Zvezde Črnelo, ki se je zgledovala po najbolj priljubljenem jugoslovanskem klubu Crveni zvezdi, so nasledili tudi rdeče-belo barvno kombinacijo. Na prvo uradno tekmo v Ivančni Gorici, 24. junija 1973, je prišla sama velika ljubljanska Olimpija, ki je bila seveda premočna z lokalne igralce. Klub je igral sprva v regijskih tekmovanjih, po osamosvojitvi Slovenije pa se je znašel v tretji ligi. S prihodom glavnega pokrovitelja Livarja leta 1984 se je klub preimenoval v NK Livar Ivančna Gorica.

Uspešen prehod v novo tisočletje
V sezoni 1999/2000 so livarji prvič zaigrali v takrat 16-članski drugi ligi, katere člani so kljub postopnemu krčenju lige na sedanjih 10 članov, ostali vse do nedavnega. Z izgraditvijo novega štadiona in usidranjem v sredino drugoligaške scene so se uresničili osnovni cilji vodstva kluba. Vzpon se je nato še nadaljeval, leta 2006 je Livar izgubil v četrtfinalu Pokala Hervis proti CMC Celju (1:5), zdaj pa jih z nastopom na najvišji ravni čakajo novi izzivi. Proračun kluba se je iz 300 tisoč evrov dvignil na do pol milijona (dodatna podpora največjega pokrovitelja in občine ter ostalih sponzorjev), štadion nad severno tribuno dobiva streho, namestili bodo tudi nekaj sto dodatnih sedežev in prenovili slačilnice, tako da bo objekt ustrezal zahtevam Združenja prvoligašev (najmanj 1.500 sedišč), glavno pomožno igrišče je dobilo novo umetno travnato prevleko. S tem si želijo Dolenjci zagotoviti obstanek v PrviLigi in trdne temelje za prihodnost.

Išče se vratar in izkušnje
Ob igrišču bo poveljeval Branko Vrščaj, ki je glavni trener Ivančanov od marca naprej in je tudi priboril napredovanje. Okostje moštva bodo sestavljali igralci, ki so igrali najvidnejše vloge pri presenečenju kot so Faud Gazbegović, Armin Lulič, Alen Šutej in kapetan Janez Perme. Pomebna aduta v napadu bosta še naprej domačin David Kastelic in Prudič, ki je po zimskem prihodu iz Interblocka dosegel 8 zadetkov. Večino nogometašev je sicer zaposlenih oziroma so študentje. Klub je pridobil že prvi dve okrepitvi, to sta posojena nogometaša Domžal branilec Marko Lunder in vezist Denis Mešanovič. Vrščaja trenutno najbolj skrbi položaj čuvaja mreže, saj se je Romeo Križmanič vrnil v Interblock, ob tem si trener želi okrepiti vrste še s tremi igralci s prvoligaškimi izkušnjami, blizu prihoda naj bi bili nekdanji igralci Bele krajine (Rok Cirar in Amir Agič). Kakšna bo usoda novega prvoligaša, ki ga čaka prva preizkušnja na višjem nivoju čaka že čez mesec dni, pa se bo videlo prihodnjo pomlad.

Toni Gruden

Zgodovinski uspeh Livarja