Esad Babačič je vodja akcije obnavljanja košarkarskih igrišč. Foto: www.verjemivsvojkos.com
Esad Babačič je vodja akcije obnavljanja košarkarskih igrišč. Foto: www.verjemivsvojkos.com
Esad Babačič, Jure Košir, Iris Mulej, Anže Kopitar in Jure Žerjav
Esad Babačič, Jure Košir, Iris Mulej, Anže Kopitar in Jure Žerjav so odprli igrišče v Kranjski Gori. Foto: www.verjemivsvojkos.com
Esad Babačić in Rašo Nesterovič
Rašo Nesterovič je bil prvi ambasador te plemenite akcije. Foto: www.verjemivsvojkos.com/
Dušan Hauptman in Esad Babačić
Dušan Hauptman in Esad Babačić sta velika prijatelja. Foto: Drago Perko
Igrišče v Harlemu
Esad je obiskal tudi košarkarje v Harlemu. Foto: www.verjemivsvojkos.com/

Akcija ima namen obnavljanja košarkarskih igrišč po Sloveniji. Prvo igrišče je bilo obnovljeno leta 2005 ob osnovni šoli Majde Vrhovnik v Ljubljani. Od takrat do danes so obnovili že 13 igrišč. Letos je Esad najprej razveselil vse rekreativne košarkarje v Kranjski Gori, sledila je obnovitev igrišča na Bučki pri Škocjanu, jeseni je gostoval v Murski Soboti, konec oktobra pa še v Dobju pri Celju. Njegova velika želja je, da bi čim prej začeli Odprto prvenstvo Slovenije v ulični košarki za Pokal Iva Daneua, ki akcijo podpira že od vsega začetka. Esad tudi snema film Železna zvezda, kjer bo prikazana razlika med dvema hokejskima mestoma, Jesenicami in Detroitom. Prikazana bosta dva različna odnosa do športa.

Kakšni so cilji vaše akcije?
Želimo usposobiti igrišče za uporabo, drugi cilj pa je omogočenje vsem ljubiteljem ulične košarke, "basketa", svobodno izbiro svoje vrste rekreacije. Na igrišče lahko gredo kadar koli, to je poceni način rekreacije. Potrebuješ samo športne copate, žogo, ki ni nujno, da je tvoja; gre za solidarnost, ki je izginila. V poplavi rekreacij, ki zahtevajo veliko denarja, je to idealno, saj ne potrebuješ sredstev. Stari športni copati so dovolj in že lahko greš na igrišče.

Kako bi predstavili vaše letošnje projekte?
Letos smo naredili veliko uspešnih projektov. Začeli smo maja v Kranjski Gori, kjer nam je zelo pomagal Jure Košir. Na tem odprtju je bila prisotna tudi takratna mis Slovenije Iris Mulej. Na tekmi je igral ambasador naše akcije Anže Kopitar. Ta otvoritev je pokazala, da izjemno dobro sodelujemo z župani. V manjših krajih naletimo na odprte roke krajevnih skupnosti. V Kranjski Gori smo odlično sodelovali z Juretom Žerjavom.

Ko sem mislil, da je bilo v Kranjski Gori že najboljše, smo odšli na Bučko pri Škocjanu. V tem majhnem kraju smo res naredili veselje ljudem. Nič drugače ni bilo tudi v Murski Soboti septembra. Na Kozjanskem nas je oktobra pričakala prava otvoritev po socialističnem principu. Časovni stroj nas je odpeljal več kot 20 let nazaj. Ko prideš v majhen kraj, vidiš, da že desetletja za igrišča ni nihče skrbel. Samo mislimo si lahko, koliko je takšnih primerov igrišč ob šolah, cerkvah, ki ne služijo svojemu namenu.

Verjetno ste srečali že veliko zanimivih ljudi?
Na vseh teh otvoritvah sem sklenil neverjetno veliko novih prijateljev. Želimo skupinski duh in prijateljstvo. To je moja osebna bitka proti odtujenosti in egoizmu, posledično proti globalizmu. Pod krinko individualnosti se skriva veliko odtujenosti, nepripravljenosti do druženja. Ni dovolj druženje na zabavah, ob pijači, ampak tudi na športnih igriščih. Naše geslo 'misli globalno, igraj lokalno', je dejansko meso, ko gre za našo akcijo. Tudi zunaj naših meja pomagamo s humanitarnimi akcijami, pogosto pa ne vidimo, kaj se slabega dogaja pred našim pragom. Tega problema ne vidimo.

Kdo od znanih športnikov podpira vašo akcijo?
V zadnjem času nas zelo podpirajo Ivo Daneu, Dušan Hauptman, Slavko Kotnik, Marko Milič, Jaka Lakovič. Naš prvi ambasador je bil Rašo Nesterovič.

Pred kratkim ste obiskali tudi ZDA.
Poleti sem obiskal New York, kjer sem videl veliko igrišč v Brooklynu in Harlemu. Moja ugotovitev je, da ni veliko razlik med ljudmi. Tudi nekateri Američani nimajo veliko denarja, predvsem se to vidi pri temnopoltih prebivalcih. Tudi v ZDA je veliko igrišč, ki bi jih bilo treba popraviti. Več je medgeneracijskega druženja, česar pri nas primanjkuje. Pod košem so od najmlajših do upokojencev. Obstaja povezava sin-oče-ded. Oče uči sina osnov metanja na koš. Na enem najbolj znanih igrišč v Harlemu so donatorji tisti, ki skrbijo za igrišča.

Bili ste tudi v Bosni in Hercegovini, kakšna je situacija tam?
Če vemo, da v Sloveniji niti ne moremo našteti vseh igrišč, ki so potrebna obnove, je situacija v Bosni in Hercegovini še precej alarmantnejša. Akcija Verjemi v svoj koš se ima namen širiti tudi na prostore nekdanje skupne države. Vse je zelo odvisno od evropskih strukturnih skladov, za katera se bomo potegovali v naslednjem kratkoročnem obdobju. Začeli smo že sodelovanje z županom Juretom Žerjavom, ki je pozval tudi svoje partnerje, kolege župane zunaj meja, da se nam pridružijo.

Kdo prispeva denar za vašo akcijo?
Največ denarja za obnovo igrišč prispeva Fundacija za šport Republike Slovenije (pomagal nam je tudi nekdanji direktor Gregor Jurak) in glavni pokrovitelj akcije Deželna Banka Slovenije.

Koliko denarja je treba zbrati za obnovo enega igrišča?
Zelo odvisno od tega, v kakšnem stanju je. Eno igrišče stane nekje med 5.000 in 12.000 evri.

Kakšni so vaši načrti za leto 2008?
V letu 2008 bomo obnovili igrišča v Šoštanju, Murski Soboti, Sevnici in Ljubljani (na Brodu). Želimo navezati stike s sosednjimi državami, za začetek z Avstrijo. V naslednjem letu nameravamo začeti Odprto prvenstvo Slovenije v ulični košarki za Pokal Iva Daneua.

Aleš Golob