Tina Maze se je učila smučati s sistemom UPS, njen mentor pa je bil Sandi Murovec, ki je opazil majhne napake v njeni tehniki. Foto: Arhiv UPS
Tina Maze se je učila smučati s sistemom UPS, njen mentor pa je bil Sandi Murovec, ki je opazil majhne napake v njeni tehniki. Foto: Arhiv UPS
Sandi Murovec
Sandi Murovec je znani slovenski smučarski demonstrator, ki je izdal tudi knjigo Na kanto, odličen pripomoček za učenje karving smučanja. Foto: Arhiv UPS
Zmagoslavje Tine Maze
Tina Maze je v Mariboru prišla do sedme zmage v svetovnem pokalu, šeste veleslalomske, kjer je nazadnje slavila oktobra 2005 v Söldnu. Foto: EPA

"Zakon" smučanja je veleslalomski zavoj. Če tega obvladaš in si prvi na svetu, je samo vprašanje, če si vzameš dovolj časa in začneš vaditi slalom, ki je le skrajšan veleslalomski zavoj.

O temelju za preboj v smučarski vrh.

Sandi Murovec - Muri, avtor sistema za učenje smučanja UPS (učenje s podaljševanjem smuči), je s Tino Maze sodeloval v poletnem obdobju. Čeprav je vrhunski strokovnjak, ki je sodeloval tudi s hrvaško reprezentanco, se je zavedal, da sprejema veliko odgovornost. V pogovoru za MMC je razložil, kaj je bilo narobe v njeni tehniki smučanja in kaj bi bilo še treba popraviti.


Kako je Tina Maze trenirala pod vašim mentorstvom, da se je vrnila med najboljše?
Bil sem zelo vesel, da me je poklicala, čeprav s tem sprejmeš veliko odgovornost. Gre pač za smučarko, ki je že zmagovala na tekmah svetovnega pokala! Glede na to, da se je odločila za svojo pot, smo vsi pristopili zelo odgovorno. Poudariti moram, da so dnevi treningov baze, kot temu rečemo, in korektur njene tehnike, le del trenažnega procesa, od tu naprej sta delo nadaljevala Andrej Perovšek in Andrea Massi, ki sta očitno zelo dobro opravila delo. Kako je trenirala pri meni? Začela je povsem sama, ko delaš bazo, se ukvarjaš s svojimi problemi. Pomagala sva si s sistemom UPS, ki zelo hitro daje rezultate. Najmanj, kar da, so podatki, kje so pomanjkljivosti v tehniki. Pozneje, ko je to osvojila, je prešla na daljše smuči. Najprej je trenirala veleslalom s slalomsko smučko in potem do končnega veleslaloma, ko se je začela priključevati drugim ekipam. Največ je trenirala s švicarsko ekipo.

V čem je njena tehnika letos boljša?
Delo nog je bistveno manj statično. Noge od kolena navzdol so bolj agilne, temu mi pravimo fleks. Tina ne čaka le, kaj bo smučka dala sama od sebe, ampak smučki pomaga izkoriščati vse njene prednosti. Danes se brez tega ne da smučati na najvišji ravni. Če bi moral analizirati konkretno - največ smo delali na dveh elementih. Eno je zgornji del telesa, da se potegne naprej, da je hrbtenica nekoliko drugače upognjena. Prej je smučala bistveno bolj stegnjeno z zgornjim delom telesa. Drugo je položaj nog. Imela je problem, ker je smučala precej široko. Vedno je stegovala spodnjo nogo, s tem ni ustvarila pravega fleksa in pravilne obremenitve na smuči. Takšne smučke se na da izkoristiti in ustvariti hitrosti. Te detajle smo poskušali prestaviti na višjo raven.

Se je že v pripravljalnem obdobju nakazovalo, da je pot prava? Jo je bilo treba kdaj posebej motivirati?
Imela je slabše in boljše dneve. Najpomembneje je bilo, ali bo res našla pravo pot, da se spet vrne med najboljše, to je bilo najtežje. Motivirati je ni bilo treba nič. Že to, da je bila pripravljena sama financirati ves program, pove vse.

Je glavna prednost, da je izbrala svojo pot, ta, da je zdaj sama in da se ekipa lahko posveti le njej?
Tako je. Gotovo tekmovalec takšnega kova potrebuje drugačen pristop, ko pride v krizo. Predvsem potrebuje mir, od okolice mora dobiti občutek, da vsi delajo za njen rezultat. Na drugi strani, če si v neki mladi ekipi, mora tam vsak skrbeti zase. Kot pravim, bistveno je, da nekdo poskuša problem rešiti, ne da te s tem problemom pušča samega.

Kje so še rezerve v smučanju Tine Maze?
Če zmagaš na tekmi svetovnega pokala, je težko govoriti o rezervah. A vedno se da še kaj dodati, nikoli ne znaš vsega. Rezerve so zlasti v dinamiki njenega smučanja.

Lahko Tina dosega odlične rezultate tudi v slalomu?
Absolutno! Vemo, da imajo vrhunski veleslalomisti idealne "razmere", da postanejo tudi odlični slalomisti. "Zakon" smučanja je veleslalomski zavoj. Če tega obvladaš in si prvi na svetu, je samo vprašanje, če si vzameš dovolj časa in začneš vaditi slalom, ki je le skrajšan veleslalomski zavoj. Če se bo odločila, da bo pozornost posvetila tudi slalomu, ima vse možnosti.

Je mogoče, da je zmaga le posledica tega, da je bila tekma na domačem terenu in da na naslednjih tekmah ne bo več spredaj?
Teren je bil izjemno težak, hrvaški kolega, trener, je rekel, da trše tekme še ni videl. Tini led že od nekdaj odgovarja, teren tudi dobro pozna. Okoliščine so bile njej v prid, toda - to je bila ena najtežjih tekem in na takšnih tekmah lahko zmagajo le najboljše. Upam, da ji je zmaga dala novega zagona, ne bi pa rad špekuliral, kaj se bo dogajalo v nadaljevanju sezone.

T. O.

"Zakon" smučanja je veleslalomski zavoj. Če tega obvladaš in si prvi na svetu, je samo vprašanje, če si vzameš dovolj časa in začneš vaditi slalom, ki je le skrajšan veleslalomski zavoj.

O temelju za preboj v smučarski vrh.