Petra Majdič je odprla nov list v zgodovini slovenskega smučarskega teka. Dosegla je prvi dve zmagi v svetovnem pokalu, za las pa je zgrešila olimpijsko medaljo v Torinu. Foto: EPA
Petra Majdič je odprla nov list v zgodovini slovenskega smučarskega teka. Dosegla je prvi dve zmagi v svetovnem pokalu, za las pa je zgrešila olimpijsko medaljo v Torinu. Foto: EPA
Mitja Petkovšek
Mitja Petkovšek je drugič postal evropski prvak na bradlji. Foto: EPA
Pregled zimske sezone 2006
Mladi in perspektivni Slovenci
2006: Slovo Zidana, Schumija ...

Telovadec Mitja Petkovšek in plavalec Peter Mankoč sta postala evropska prvaka, atlet Matic Osovnikar in plavalec Matjaž Markič pa sta se na prvenstvih stare celine okitila z bronom. Veslača Iztok Čop in Luka Špik sta postala svetovna podprvaka, kar je uspelo tudi telovadcu Aljažu Peganu. Med dekleti izstopa smučarska tekačica Petra Majdič, ki je dvakrat zmagala v svetovnem pokalu, na olimpijskih igrah pa ji je nekaj časa kazalo celo na bronasto medaljo.

Novoletna turneja je januarja postregla z neverjetnim razpletom, prvič sta si skupno zmago razdelila dva skakalca. Na najvišji stopnički sta bila skupaj Jakub Janda in Janne Ahonen. Februar je minil v znamenju olimpijskih iger v Torinu, kjer so Slovenci ostali brez odličja. Petra Majdič je marca dosegla prvo slovensko zmago v smučarskem teku, v Planici pa smo videli nov skakalni praznik, ki ga je s 3. mestom polepšal Robert Kranjec.

Jeseniški hokejisti so aprila potrdili, da v Sloveniji nimajo konkurence, na evropski prestol pa so končno stopili košarkarji moskovskega CSKA-ja. Maja je Mitja Petkovšek v Volosu postal evropski prvak na bradlji. Slovenski hokejisti so po pravi drami na tekmi proti Italiji izpadli iz elitne divizije, nogometaši Barcelone pa so fantastično sezono kronali z naslovom evropskega klubskega prvaka. Junija so primat v slovenskem prostoru potrdili košarkarji Uniona Olimpije in nogometaši Hita Gorice.

Julija so Italijani četrtič postali svetovni prvaki v nogometu, kolesarska Dirka po Francija pa je postrgla z novimi škandali. Plavalec Matjaž Markič in atlet Matic Osovnikar sta se na avgustovskih evropskih prvenstvih okronala z bronom. Veslača Iztok Čop in Luka Špik sta se tokrat morala zadovoljiti s srebrom. Septembra so Španci prvič postali svetovni prvaki v košarki. Jani Brajkovič je dva dni nosil zlato majico na Vuelti, Roger Federer pa je v New Yorku osvojil še svoj tretji letošnji turnir za grand slam.

Oktobra se je končala sezona v avto-moto športih. Svetovni prvak v formuli ena je znova postal Fernando Alonso, Sebastien Loeb pa je ubranil naslov v reliju. Nicky Hayden je prav na zadnji dirki motociklističnega razreda MotoGP prehitel Valentina Rossija. Aljaž Pegan je na svetovnem gimnastičnem prvenstvu v Aarhusu na drogu osovjil srebrno kolajno. Novembra sta Justine Henin Hardenne in Roger Federer zmagala na teniških masters turnirjih. Decembra je Peter Mankoč še sedmič zapored postal evropski prvak na 100 m mešano v kratkih bazenih.

Pregled zimske sezone 2006
Mladi in perspektivni Slovenci
2006: Slovo Zidana, Schumija ...