V jugoslovanskih časih so Slovenci sestavljali tudi do 90-odstotkov reprezentance. Foto: iihf.com
V jugoslovanskih časih so Slovenci sestavljali tudi do 90-odstotkov reprezentance. Foto: iihf.com
Vroče na tekmi Kanada - Rusija
Tako kot vsako leto se ljubitelji hokeja veselijo številnih obračunov med sedmimi velesilami. Foto: Reuters

Televizija Slovenija bo na 2. programu neposredno prenašala vse tekme slovenske hokejske reprezentance, komentiral pa jih bo legendarni Andrej Stare, ki je pred odhodom v Halifax zaupal MMC-ju svoj pogled na prvo svetovno prvenstvo v domovini hokeja. Nočne tekme risov si boste lahko ogledali tudi v posnetkih v popoldanskih urah istega dne, prav vse prenose in posnetke pa bo mogoče spremljati tudi na spletnih straneh Multimedijskega centra.

Seveda že v skupinskem delu ne bodo manjkali tudi klasični obračuni kot so Kanada - ZDA in Rusija - Češka, skrbno se bodo nato prenašali boji v drugem delu turnirja, piko na i pa bodo postavili zaključni boji s finalom v nedeljo, 18. maja, ob 19.00 po slovenskem času.

Pogled v preteklost hokejske mode
Ob 100. obletnici Mednarodne hokejske zveze (IIHF) so se prireditelji odločili, da bo vsaka reprezentanca z izjemo Belorusije, eno tekmo predtekmovanja odigrala z dresi iz starejšega obdobja. Tako bodo Rusi oblekli posnetke oblačil iz leta 1956, ko je Sovjetska zveza na svojih prvih olimpijskih igrah osvojila zlato medaljo, Kanadčani pa so izbrali drese iz leta 1976 in prvega Pokala Kanade.

Bodo 42 let stari dresi pomagali?
Za nadaljnjo tekmovalno usodo risov bo najbrž odločilna tekma z Latvijo (ob 1.15 v noči iz torka na sredo), na kateri se bodo Slovenci tekmecem zoperstavili z replikami dresov iz leta 1966, ko je svetovno prvenstvo skupine A v Hali Tivoli gostila Ljubljana. Resnici na ljubo so takrat Jugoslovani igrali v skupini B, ki je tekme igrala v Zagrebu, na koncu pa so "plavi" zasedli tretje mesto oz. skupno 11., kar bi bil nedvomno uspeh, ki bi v močnejši današnji konkurenci razveselil tako sedanje reprezentante kot slovenske navijače.

T. G.