Anže Kopitar je obljubil, da bo storil vse, kar je v njegovih močeh, za vrnitev slovenskega hokeja v najvišji svetovni razred. Foto: RTV SLO/Grega Prebil
Anže Kopitar je obljubil, da bo storil vse, kar je v njegovih močeh, za vrnitev slovenskega hokeja v najvišji svetovni razred. Foto: RTV SLO/Grega Prebil
Anže Kopitar
Anže Kopitar je pohvalil tako samo organizacijo kot življenje v Ameriki. Kljub vsem superlativom o Ameriki pa nam je potiho zaupal, da se bo po končani karieri vrnil in živel v Sloveniji. Foto: RTV SLO/Grega Prebil
Wayne Gretzki
Wayne Gretzki je prvi krasil steno sobe Anžeta Kopitarja. Kip legendarnega hokejista krasi tudi dvorišče dvorane Staples Center. Foto: RTV SLO/Grega Prebil
Wayne Gretzki
Anže Kopitar vsak dan sreča Wayna Gretzkija, a le njegov kip s številko 99. Foto: RTV SLO/Grega Prebil
Anže Kopitar
Anže Kopitar se ne misli odpovedati dresu slovenske reprezentance. Foto: RTV SLO
Trener Matjaž Kopitar
Anže Kopitar skrbno spremlja delo svojega očeta na Jesenicah in podpira vstop Jesenic v močno avstrijsko ligo. Foto: RTV SLO/T. G.

Slovenec, ki zadnje čase polni časopisne strani in navdušuje hokejske navdušence tako doma kot na drugi strani luže, nam je med drugim zaupal, kdo je njegov največji vzornik. Anže ga vidi vsak dan, kdo je to, pa si lahko preberete v intervjuju, v katerem je ocenil tudi očetovo delo na Jesenicah.

Kakšen je dan igralca NHL-a na dan tekme? Ali imate kljub napornemu ritmu trening vsak dan? Koliko sploh imate prostega časa?
Trening imamo vsak dan. Zjutraj grem na razdrsavanje, ki traja kakšne pol ure, potem pa gremo z igralci občasno skupaj na kosilo. Pred tekmo obvezno sledi počitek, najraje kar zaspim, potem pa moram biti dve uri in pol pred tekmo že v garderobi. Prostega časa ni veliko, največkrat ga izkoristim za počitek, da napolnim baterije ali pa da na velikem televizorju, ki ga imam v stanovanju, pogledam kakšen film. Tudi plaža je v neposredni bližini, kjer se zelo rad sprehajam, zasedajo pa jo po večini deskarji. Jih je kar zanimivo opazovati, mislim, da bom valove preiskusil tudi sam.

Lahko opišete vaša gostovanja? Kako potujete, kakšna je nastanitev, imate kaj prostega časa?
Potujemo s klubskim letalom, čarterjem. Z avtobusom gremo le na krajevni derbi z Anaheimom. Nastanitev in hoteli so super, organizacija je odlična, za ogled mesta pa ni časa. Privoščimo si le skupne večerje. Večer pred tekmo po navadi s soigralci obiščemo kakšno filmsko predstavo, po tekmi pa takoj odpotujemo naprej.

Se s soigralci družite tudi zasebno? S kom ste se najbolje ujeli?
Z vsemi sem se zelo dobro ujel, vendar pa ima večina igralcev družine, tako da se med seboj ne družijo preveč. Osebno sem se največ družil z mojim do pred kratkim sostanovalcem Patrickom O’Sullivanom, ki pa so ga poslali v nižjo AHL-ligo. Vendar je tukaj sistem takšen, da nikoli ne veš, kdaj te pokličejo nazaj. Lahko ti na jutranjem treningu povejo, da imaš čez tri ure polet v klub, v katerega te premestijo. Upam, da se bo Patrick kmalu vrnil, do tedaj pa bom stanoval sam. Drugače pa se zelo dobro razumem tudi z Mikom Cammallerijem in Derekom Armstrongom.

Kdo je največji zabavljač v moštvu in kako se to vidi?
Derek Armstrong je največji šaljivec, velikokrat nas s svojimi šalami spravi v dobro voljo. Je zelo dober zabavljač, najboljši med Kralji.

Kdo je vaš najljubši hokejist vseh časov?
Vsekakor je to Wayne Gretzki. Bil je že na prvem plakatu, ki je krasil steno moje sobe, povrh vsega pa je bil oblečen še v majico Kraljev iz Los Angelesa. Njegov spomenik je postavljen tudi pred dvorano Staples Centra, v notranjosti pod stropom pa je izobešen njegov dres s številko 99, ki ga ne sme v Ligi NHL obleči nihče več.

Od katerega soigralca v svoji karieri ste se največ naučil? Pod vodstvom katerega trenerja ste najbolj trpeli oz. se z njim niste dobro razumeli?
Od vseh teh zvezdnikov, ki so tukaj, se vsak dan sproti veliko naučim. Že ko jih gledam, se od njih veliko naučim. Lahko rečem, da jih obožujem, tako zunaj ledu kot na njem, kako se profesionalno obnašajo. Vsi so zelo dobri vzorniki za mlade igralce. Zdaj se zelo dobro razumem z Marcom Crawfordom. Trpel pa sem lani na Švedskem. Trener vsej ekipi, vključno z menoj, ni pustil svobodne igre, njegov sistem pa ni najbolje deloval.

Kdaj vas bodo navijači lahko pozdravili v domovini?
Verjetno po koncu sezone, odvisno od predstav Kingsov v prvenstvu in morebitne uvrstitve v končnico.

Kako je z reprezentanco? Se boste pridružili risom, če Kingsi pravočasno izpadejo?
Seveda. Mislim, da je vedno lepo priti domov in igrati za svojo državo. Če bom le imel čas, me bodo navijači vsekakor videli v dresu z državnim grbom! Upam, da se bomo vrnili v skupino A svetovnega hokeja.

Spremljate očetovo delo na Jesenicah? Kakšno je vaše mnenje o tem, da železarji igrajo v avstrijski ligi?
Mislim, da je zelo v redu, da so se Jesenice pridružile močni avstrijski ligi. Na Jesenicah so sestavili zelo kakovostno ekipo. Če bi igrali samo v slovenski ligi, bi bili brez konkurence, igralci pa bi lahko le nazadovali. Vstop v avstrijsko ligo je velik izziv. Začeli so slabše, nadaljujejo pa zelo dobro, ujeli so zmagovalni ritem, tako da sem z očetovim delom lahko zelo zadovoljen.

Mislite, da bi se morala tekmovanju pridružiti tudi Olimpija?
Realno gledano, Olimpija nima konkurenčne ekipe za tako kakovostno ligo. V naslednjih letih pa bi se lahko pridružila, če bi v Ljubljani sestavili približno enako močno ekipo, kot jo imajo na Jesenicah, to bilo odlično tako za ljubljanski kot tudi za slovenski hokej.

Serijo prispevkov o Anžetu Kopitarju, ki smo ga obiskali v Los Angelesu, bomo končali v ponedeljek, 4. decembra. V njem si boste lahko prebrali eksluzivni intervju s trenerjem LA Kingsov Marcom Crawfordom. Kaj je povedal o Anžetu Kopitarju, si torej preberite v ponedeljek!

Grega Prebil