Marija Šestak je na dvoranskem EP-ju leta 2002 osvojila šesto mesto. Foto: RTV SLO
Marija Šestak je na dvoranskem EP-ju leta 2002 osvojila šesto mesto. Foto: RTV SLO
Jolanda Čeplak in Stephanie Graf
Spomin na Dunaj 2002, ko je Jolanda Čeplak s časom 1:55,82 postavila svetovni rekord na 800 metrov v dvorani. Foto: EPA
Matija Šestak
Matija Šestak je na nek način 'kriv', da bo odlična atletinja od 17. julija začela tekmovati pod slovensko zastavo. Foto: EPA
Yargelis Savigne, Trecia Smith in Ana Pjatih
Yargelis Savigne (levo) je na SP-ju pred dvema letoma v Helsinkih osvojila srebrno medaljo. Foto: EPA

Marija Šestak se je rodila 17. aprila 1979 v Srbiji kot Marija Martinović. Atletski strokovnjaki so hitro postali pozorni na njen talent, tako da je kmalu začela trenirati troskok. Pri 19 letih je na mladinskem svetovnem prvenstvu osvojila bronasto medaljo.

Trnava pot poškodb
A v članski karieri ni naredila težavnega preskoka, saj je imela ogromno težav s poškodbami. Zaradi počene kosti na stopalu leve noge ni odrivne noge obremenjevala več kot leto dni, pozneje pa si je poškodovala še ahilovo tetivo. V Srbiji atletika ni preveč priljubljena in ima na voljo malo financ, zato so se tamkajšnji strokovnjaki odločili, da ji prenehajo izplačevati subvencije.

Dunaja se ne bomo spominjali le po Čeplakovi
Stara modrost pravi, da kjer se zaprejo vrata, se nekje odpre okno. Njena pot v iskanju nove domovine ima korenine v dvoranskem evropskem prvenstvu 2002. Tekmovanja na Dunaju se spominjamo po svetovnem rekordu Jolande Čeplak, na istem prvenstvu pa je Marija Martinović spoznala svojega poznejšega soproga Matijo Šestaka.

Atleta sta postala par dve leti pozneje, ko sta se pripravljala na olimpijsko sezono, svojo zvezo pa sta nato kronala še s poroko. Z začetkom leta 2006 je Marija Šestak pripravila vse temelje na skok proti samemu vrhu. Trenersko vlogo je prevzel kar njen soprog, z nasveti pa jima je začel svetovati tudi Borut Bilač.

Leto 2006 leto preobrata
Sanirane poškodbe, boljši pogoji in dobri treningi so prve plodove pobrali lani, ko je v celi sezoni osebni rekord popravila kar za 53 centimetrov (na 14,53). 17. julija 2006 je slovenska atletska zveza pri mednarodni zvezi sprožila postopek, po katerem bo Šestakova v prihodnje lahko tekmovala za Slovenijo. To se bo zgodilo 17. julija letos.

Njen nesluten razvoj je novo mejo dosegel 3. junija letos, ko je na atletskem pokalu Slovenije v Ljubljani "poletela" do 14,92 metra in s tem kar za 23 centimetrov popravila sedem let star slovenski rekord Anje Valant. To je do današnjega dne kar drugi izid na svetu. Boljši izid ima le Kubanka Yargelis Savigne (14,99). "Blizu magične meje 15 metrov sem," je po izjemnem dosežku žarela Šestakova in napovedala: "Storila bom vse, da mi to mejo uspe preseči na letošnjem svetovnem prvenstvu v Osaki."

Bo ostala del smetane v troskoku?
Šestakova s tem postaja ena izmed glavnih slovenskih orožij na atletskem tekmovanju leta. S svojim premagovanjem poškodb, ki so jo ustavile za tri leta, je dokazala, da je trmasta in ambiciozna, da poseže po samem vrhu. S svojimi odličnimi nastopi je postala del smetane te težke discipline. Glede na njen karakter in zagrizenost, verjamemo, da bo v njem tudi ostala.

Slavko Jerič