Manu Ginobili in Tony Parker sta med najzaslužnejšimi za lanski uspeh San Antonia. Foto: Reuters
Manu Ginobili in Tony Parker sta med najzaslužnejšimi za lanski uspeh San Antonia. Foto: Reuters
Gregg Popovich in Tim Duncan
Trener Spursov Gregg Popovich in Tim Duncan že kujeta taktiko za peti naslov. Foto: EPA
Kevin Garnett
Kevin Garnett bo po dolgih letih pri Minnesoti letos igral za Boston. Foto: Reuters
Boštjan Nachbar
Boštjan Nachbar naj bi imel pri Netsih vse večjo vlogo. Foto: EPA

Razmerja moči se v primerjavi s prejšnjo sezono niso bistveno spremenila. Spursi bodo naskakovali peti naslov v zadnjih devetih letih (prstane so prejeli v letih 1999, 2003, 2005 in 2007). Junija so v finalu pometli s Clevelandom (4:0). Ostrogam je uspelo zadržati vse nosilce igre, res pa je, da je večina že dopolnila 30 let. Tim Duncan lani prvič ni bil MVP finala, ta naslov je pripadel 25-letnemu Tonyju Parkerju. V ekipi je cela vrsta izkušenih igralcev (Emanuel Ginobili, Michael Finley, Brent Barry, Bruce Bowen in Robert Horry), ki najboljše igre pokažejo prav v končnici.

Bodo končno le ubranili naslov?
San Antoniu še nikdar ni uspelo ubraniti naslova, mu bo uspelo letos prekiniti prekletstvo sodih let? So na najboljši poti, da postanejo zmagovalna dinastija, kot so bili v šestdesetih letih Boston Celticsi, v osemdesetih "showtime" LA Lakersi in v devetdesetih Chicago Bullsi na čelu z Michaelom Jordanom.

Nowizki si zelo želi na vrh
Spursi naj bi imeli najresnejše tekmece kar v zahodni konferenci. Dallas je lani mlel vse pred seboj v rednem delu, potem pa v 1. krogu končnice senzacionalno klonil proti Golden State Warriorsom z 2:4. Dirk Nowitzki, MVP rednega dela v lanski sezoni, je dokončno dozorel in mnogi strokovnjaki menijo, da bi lahko Mavericksi naredili še korak naprej kot leta 2006, ko jih je v finalu s 4:2 ugnal Miami. Močni bodo tudi Phoenix Sunsi, ki so lani izpadli v polfinalu proti San Antoniu. V Arizono je prišel veteran Grant Hill.

Celticsi od zdaj s tremi zvezdniki
Na vzhodu je težko napovedati favorita. Poleti se je najbolj okrepil Boston, s 16-imi naslovi prvaka rekorder Lige NBA. Celticsi so bili nazadnje prvaki daljnega leta 1986, ko je kraljeval Larry Bird. Želijo si četrtega preboja v končnico po upokojitvi legendarnega Birda leta 1992. Kelte sta okrepila Kevin Garnett (Minnesota) in Ray Allen (Seattle), ki bosta ob Paulu Piercu predstavljala težek zalogaj za vse ekipe. Presenečenje lanske sezone Cleveland Cavaliers je zadržal zvezdnika LeBrona Jamesa. Po razočaranju v lanski sezoni imata velike načrte tudi Detroit in Miami, ki nista veliko spreminjala ekip.

Največ minut za Nachbarja in Nesteroviča
Slovenska zasedba v Ligi NBA je izgubila Uroša Slokarja, ki se je iz Toronta preselil v Moskvo. Najvidnejši vlogi naj bi imela Boštjan Nachbar, ki je na pripravljalnih tekmah v dresu New Jerseyja prikazal odlične predstave in si ob Jasonu Kiddu ter Vincu Carterju zagotovil vodilno mesto v ekipi, in Rašo Nesterovič. Kapetan slovenske reprezentance je v Torontu prvi center. Aleksander Vujačič se bo bojeval za čim večjo minutažo pri Los Angeles Lakersih, kjer se vse vrti okoli Kobeja Bryanta. Primož Brezec se bo moral potruditi za minutažo pri Charlotte Bobcatsih, medtem ko Beno Udrih po "nogi" v San Antoniu in Minnesoti ostaja brez kluba.

Spursi bodo najprej prejeli prstane
Uvodni večer rednega dela, ki bo trajal do sredine aprila, bodo na sporedu tri tekme. Košarkarji San Antonia bodo pred tekmo s Portlandom v AT & T Centru prejeli šampionske prstane iz lanske sezone, LA Lakers bodo gostili Houston, Utah pa bo gostoval v Oaklandu pri Golden Statu.

Tekme 30. oktobra:
SAN ANTONIO - PORTLAND
LA LAKERS - HOUSTON
GOLDEN STATE - UTAH

Tekme 31. oktobra:
TORONTO - PHILADELPHIA
ORLANDO - MILWAUKEE
INDIANA - WASHINGTON
NEW JERSEY - CHICAGO
CLEVELAND - DALLAS
MEMPHIS - SAN ANTONIO
NEW ORLEANS - SACRAMENTO
DENVER - SEATTLE

A. G.