Foto:
Foto:
Ring girls - dekleta med rundami
Dekleti sta poskrbeli, da so obiskovalci vedno vedeli, katera runda je na vrsti. Foto: MMC RTV SLO
Poljak in Čeh
Poljak in Čeh sta nastopila v kategoriji mešanih borilnih veščin, vendar sta se borila predvsem na nogah. Foto: MMC RTV SLO
Jurkowski z razbito glavo
Jurkowskemu je Zak z nedovoljenim udarcem razbil glavo. Foto: MMC RTV SLO
Druga borba
Romun Carciuc je dal pobudo, vendar je bil on tisti, ki je na koncu potegnil kratko. Foto: MMC RTV SLO
Zaroka v ringu
Najzanimivejše borbe

Obiskovalci so dodobra napolnili športno dvorano na Kodeljevem, kjer so si lahko ogledali osem dvobojev, tri v tajskem boksu, pet pa v verziji mešanih borilnih veščin (Mixed Martial Arts - MMA). Slovenci smo imeli štiri predstavnike, prav vsi so dosegli zmago, a pojdimo lepo po vrsti.

V prvem dvoboju sta se pomerila domačin Denis Maksut in Hrvat Hrvoje Črnić. Napeta borba v tajskem boksu se je odvijala v prid Maksuta, ki je zmagal s tehničnim nokavtom. Za njima sta si v prvi borbi mešanih borilnih veščin nasproti stala še en Hrvat Mario Valentić in Romun Traian Carciuc, ki je v Sloveniji že nastopil lani v Domžalah in tudi tokrat je moral ring zapustiti kot poraženec.

Poraz v prvi rundi je bil še toliko težji, ker je diktiral tempo in bil bolj aktiven, vendar pa ga je nazadnje Hrvat spravil v primež, iz katerega se ni mogel izvleči. Razočaranje Romuna je bilo očitno.

V Domžalah kot sodnik, tu kot borec
V naslednji borbi smo bili priča še enemu dvoboju v MMA-ju, "spopadla" pa sta se Bolgar Ljubomir Guedjev in Italijan Michele Verginelli. Guedjev, sicer eden izmed najbolj simpatičnih borcev v tem športu, kot ga je označil uradni napovedovalec, je bil pri nas drugič, saj je bil tudi on v Domžalah, a ne v vlogi borca, ampak sodnika v kategoriji MMA. Izkušena borca sta zagotovila, da bo boj zelo napet in izenačen, kar se je tudi zgodilo, a izkušnje so že v prvi rundi Bolgaru pomagale do zmage.

Spustil mu je "čelno"
Za Guedjevom in Verginellijem sta v ring stopila Čeh Ladislav Zak in Poljak Lukas Jurkowski, ki sta imela najbolj krvav dvoboj tega večera, saj je na videz okorni Zak Jurkovskemu "spustil pravo čelno", kar je po pravilih prepovedano. Jurkowskemu, za katerega je bil to prvi dvoboj v kategoriji MMA, se je ob stiku z Zakovo glavo močno ulila kri, nad njegovim desnim očesom pa je zazijala velika rana. Dvoboj so zato takoj prekinili in po nekajminutnem čakanju Čeha diskvalificirali, zmago pa pripisali Poljaku, ki je v govoru po prejemu pokala povedal, "da mu je žal, da ni zmagal na drugačen način, vendar pa je zmaga zmaga."

Ob udarcih se je nasmehnil
Tudi naslednji dvoboj je bil zelo zanimiv – v tajskem boksu sta se pomerila Hrvat Marin Dosen in Anglež James McSweeney. Že na samem začetku dvoboja je bilo videti, da močno samozavestnega McSweeneyja zanima le zmaga. Hrvatu se je ob njegovih udarcih celo večkrat nasmehnil in mu dal vedeti, da mu nič ne more, a dejansko se mu je Dosen zelo dobro upiral in dvoboj je bil izenačen, dokler ni v drugi rundi Angležu uspela hitra in uspešna kombinacija udarcev, ob čemer je Hrvat počepnil. Sodnik je takoj prekinil dvoboj in ga po pogovoru z njim tudi končal v prid Angleža. Sledile so glasne pritožbe trenerske ekipe iz Hrvaške, a je po nekajminutnem "kreganju" odločitev vseeno obveljala.

Anastasov vs. Truščak
Naslednji dvoboj je bil obarvan slovensko, saj je naše barve zastopal Dalibor Anastasov, ki se je v izredno izčrpajoči borbi v mešanih borilnih veščinah pomeril s Hrvatom Ivanom Truščekom. Zmaga je ostala doma, saj je Anastasov v tretji rundi dokončno zlomil odpor sicer žilavega Truščeka.

Najprej zmagal, nato pa se še zaročil
Tudi v naslednji borbi smo lahko na "delu" opazovali Slovenca, sicer Štajerca Daniela Marholda, ki je ob koncu pokazal, da je tudi ring lahko romantičen. Zakaj? No, začnimo najprej z dvobojem, v katerem se je pomeril s Hrvatom Igorjem Mihaljevićem. Borba v tajskem boksu ni preveč navdušila, saj je bil zaradi izenačenosti obeh borcev njun cilj zmaga po točkah. Tudi zato je bila potrebna dodatna runda, kjer ni bilo zmagovalca, zato so odločale točke stranskih sodnikov pod ringom. Tudi ta izid je bil neodločen, zato je moral odločitev o zmagovalcu sprejeti glavni sodnik, ki je v znamenje zmage v zrak dvignil roko Daniela Marholda. Po prejemu pokala je napovedovalec najavil presenečenje in res – zmagovalec je v ring poklical svoje dekle in jo pred vsemi kamerami in občinstvom zaprosil za roko. Ker je rekla "da", je Daniel tako v enem večeru dosegel kar dve zmagi, napovedovalec pa je hudomušno pripomnil, "da ga zanima, ali bi ga vzela, če bi nocoj izgubil ..."

Želva ostal neporažen
Kakorkoli že, to je bil prvi vrhunec večera, za drugi pa je veljal težko pričakovani zadnji boj v MMA-ju med neporaženim in vse bolj popularnim Slovencem Bojanom Kosednarjem – Želvo, kot ga kličejo prijatelji, in Italijanom Marcom Santijem. Slednji je v svojem nagovoru povedal, da bo dal Kosednarju pravo lekcijo in da bo "kick his ass" oziroma po naše – "da mu bo sprašil rit". Na veliko veselje Bojana, in tudi domačega občinstva, se to ni zgodilo. Že takoj na začetku dvoboja je poskušal Kosednar prevzeti pobudo, vendar se Italijan ni dal. Oba sta se znala izviti iz prijema nasprotnika in obstajala je možnost, da pred iztekom običajnih treh rund ne bomo dobili zmagovalca. Končno odločitev so zato morali spet sprejeti sodniki, ki pa so zmago enoglasno dodelili našemu šampionu in dvorana se je tresla od navdušenja.

Prireditev je tako uspela, kljub temu, da je bilo namesto pričakovanih devet, osem dvobojev, manjkali pa sta tudi dve najavljeni zvezdi, izkušeni Francoz Jean Francois Lenogue in obetavni Hrvat Maro Perak.

Naslednji turnir World Freefight Challenge bo v sosednji Hrvaški v Dubrovniku.

Jure Rejec


Zaroka v ringu
Najzanimivejše borbe
Med obiskovalci se je znašel tudi Rajko Hrvatič. Foto: MMC RTV SLO
Daniel Marhold je želel nasprotnika dotolči tudi z močno desnico. Foto: MMC RTV SLO
Bi se poročila z mano? Romantika kljub krvi in znoju. Foto: MMC RTV SLO
Zmagovalec zadnje borbe Bojan Kosednar in in poraženi Italijan Marco Santi sta se po dvoboju postavila pred fotografske objektive. Foto: MMC RTV SLO