Jani Klemenčič si je leta 1992 v Barceloni priboril bronasto olimpijsko medaljo. Tistega leta sta medaljo osvojila tudi veslača Iztok Čop in Denis Žvegelj. Foto: MMC RTV SLO
Jani Klemenčič si je leta 1992 v Barceloni priboril bronasto olimpijsko medaljo. Tistega leta sta medaljo osvojila tudi veslača Iztok Čop in Denis Žvegelj. Foto: MMC RTV SLO
Jani Klemenčič in Marija Šestak
Po karieri se je preizkusil tudi kot voditelj različnih prireditev. Foto: MMC RTV SLO

Klemenčič je leta 1992 s četvercem pisal zgodovino. Bron v Barceloni (skupaj z Janšo, Mirjaničem in Mujkičem) je bila prva medalja za samostojno Slovenijo. Četverec je bil sicer na največjih tekmovanjih pogosto obsojen na četrto mesto, na zadnjih olimpijskih igrah pa je bil spet tretji. Vendar v B-finalu, kar je pomenilo konec kariere simpatičnega in zabavnega zdaj 37-letnega veslača.

Sodelovali ste na štirih olimpijskih igrah. Katere so vam ostale v najlepšem spominu?
Če gledam s športnega stališča, zagotovo Barcelona. Razlog je enostaven - medalja. Drugače pa imam vse igre v zelo lepem spominu. Dvakrat četrto mesto tudi ni od muh, pa tudi deveti na svetu na zadnjih olimpijskih igrah ni slab rezultat, če pogledam nazaj. Če pogledam z drugega stališča, pa bi dal v ospredje Atene. Mogoče je to posledica najslabše uvrstitev, a fešta je bila najboljša.
Vam je olimpijska medalja kaj spremenila življenje?
Ne, misilim, da ne. Nekateri bi trdili drugače, vendar sem prepričan, da sem ostal isti.

Kakšno je bilo življenje v olimpijski vasi?
Izjemno. Lahko bi tam sedel pet dni, pa se ne bi naveličal. 15.000 ljudi z različnimi navadami na kupu. Vzdušje je res izjemno. Po drugi strani pa potrebuješ mir. Štiri leta treniraš za ta dogodek in moraš biti zbran. Še težje je tistim, ki nastopajo ob koncu, saj je vsak dan vse več prostih športnikov in temu primerno je tudi v vasi glasnejše. Sicer pa smo imeli veslači v Barceloni svojo vas, v Atlanti svojo hišo, v Sydneyju smo stanovali v olimpijski vasi, v Atenah pa v apartmajih.

Kje imamo največ možnosti za medalje? Koliko jih bomo osvojili?
Res ne bi govoril o imenih. S tem vi novinarji samo ustvarjate pritisk na športnike. Zakaj o tem ne bi razpravljali po igrah? Sodeč po izidih, se nam obeta veliko, vendar so olimpijske igre specifična stvar. Zdi se mi popolnoma nesmiselno, da nekateri športniki tako suvereno govorijo o medalji. Največ je odvisno od dnevne forme, spleta okoliščin in predvsem sreče.

Kaj danes dela Jani Klemenčič?
Trenutno sem na pivu (smeh). Zadnje mesece se ukvarjam predvsem z restavracijo, ki jo bom kmalu odprl na Bledu. Drugače pa imam še en lokal, pomagam na veslaški zvezi in jadram.

Med olimpijskimi igrami boste vsak večer tudi v olimpijski oddaji na Televiziji Slovenija ...
Da, Mile Jovanovič in Igor E. Bergant sta me povabila k sodelovanju. Očitno sem se prej dobro znašel v vlogi sokomentatorja. Upam, da bo enourna oddaja, v kateri bom sodeloval, zanimiva.

R. K.