Foto:
Foto:

Zgodba na drugi strani je ravno nasprotna, saj "rane" poražence pogosto skelijo do smrti. Zgodovina športa je polna epskih dvobojev in spektaklov, ki so ostali v spominu prav zaradi dramatičnih in tesnih razpletov.

Veličastne zmage, zlata vredne remije in grenke poraze so okusili tudi slovenski športniki. V spodnji "videozgodbi" sledi nekaj "dram" iz slovenske in svetovne športne zgodovine.

Zahovič izenačil v 94. minuti
Slovenska nogometna reprezentanca je 28. marca 2001 na kvalifikacijah za svetovno prvenstvo igrala proti Zvezni republiki Jugoslaviji. Katančevi fantje so na stadionu za Bežigradom vse do 94. minute izgubljali z 0:1. Takrat je Aleksander Knavs izsilil prekršek 25 metrov stran od jugoslovanskih vrat. K žogi je pristopil Zlatko Zahovič in jo čez živi zid poslal v levi spodnji kot nasprotnikovih vrat. Stadion je dobesedno eksplodiral.

Ačimovič v 90. pokopal Rusijo
Pet mesecev pozneje je Slovenija za Bežigradom gostila Rusijo. V 90. minuti je sodnik Graham Poll pri izidu 1:1 pokazal na belo točko za Slovenijo. Veliko odgovornost je prevzel Mile Ačimovič (Zlatko Zahovič ni igral), ki je rutinirano izvedel enajstmetrovko in prinesel zmago, s katero so Slovenci ostali v igri za svetovno prvenstvo. Ačimovič je po tekmi dejal, da si ne bi upal več vrniti v Ljubljano, če bi zgrešil. Slovenija je pot v dodatne kvalifikacije potrdila nekaj dni pozneje, ko je v Beogradu remizirala z Jugoslavijo (1:1).

Stepania šokiral Cibono
Košarkarji Uniona Olimpije so v osmini finala Evrolige v sezoni 1996/97 izločili zagrebško Cibono. Ljubljančani so odločilno tretjo tekmo dobili sredi Zagreba, potem ko je Vladimer Stepania zmagoviti koš dosegel le nekaj sekund pred koncem. Izid: 62:61.

Lakovičev izstrelek ob zvoku sirene
Slovenska košarkarska reprezentanca je na prvi tekmi evropskega prvenstva leta 2007 premagala Italijo z 69:68. Po trojki Mattea Soragne je kazalo na nov boleč poraz, a je Jaka Lakovič odgovoril s trojko ob sireni.

Slovenija izpustila iz rok polfinale
Na istem prvenstvu so Slovenci v četrtfinalu igrali proti Grčiji in imeli tekmo trdno v svojih rokah. Sedem minut pred koncem so vodili z 58:42, še dobri dve minuti pred zadnjo sireno z 61:49. Vse to ni bilo dovolj. Pipanova četa se je ustrašila zgodovinske priložnosti, kar so izkušeni Grki ob obilni pomoči svojih bogov izkoristili. Theo Papaloukas je pokopal Slovence 7 sekund pred sireno (63:62).

Nepozabni koš Belova v olimpijskem finalu
Košarkarji Sovjetske zveze so v finalu olimpijskega turnirja v Münchnu (1972) presenetili ZDA. Pri vodstvu Američanov s 50:49 je na semaforju ostalo le še tri sekunde. Dovolj za Aleksandra Belova, ki je pod ameriškim košem ujel podajo čez celo igrišče in v zadnjih stotinkah zadel za 51:50.

Djordjevićeva trojka za evropski naslov
Košarkarji Partizana so leta 1992 postali evropski klubski prvaki, potem ko so v finalu premagali favorizirani Joventut z 71:70. Saša Djordjević je po "coast to coastu" zadel trojko ob zvoku sirene.

Čudežni Manchestrov večer v Barceloni
Nogometaši Manchester Uniteda so leta 1999 osvojili Ligo prvakov, potem ko so v finalu z 2:1 premagali Bayern. Bavarci so na Camp Nou vodili od 6. minute, nato pa sta Teddy Sheringham v 91. in Ole Gunnar Solskjär v 92. minuti zrežirala neverjeten preobrat.



Schalke prehitro slavil naslov
19. maja 2001 se je zgodil najbolj neverjeten razplet v Bundesligi. Bayern se je po pravi drami veselil 17. naslova nemškega prvaka. Bavarci so imeli pred zadnjim krogom tri točke naskoka pred Schalkejem, a slabšo razliko v zadetkih. Bayern je gostoval v Hamburgu in doživel hladno prho v 90. minuti, ko je Sergej Barbarez zadel z glavo (1:0). Schalke je medtem s 5:3 ugnal Unterhaching in čakal na razplet tekme v Hamburgu. V 94. minuti je vratar gostiteljev Mathias Schober prijel žogo z roko v kazenskem prostoru, kljub temu da mu jo je podal soigralec. Iz indirektnega prostega strela je Patrick Andersson zadel v polno (1:1) in s svojim edinim golom v Bundesligi prinesel naslov Bayernu. Na novinarski konferenci po tekmi je povsem potrti menedžer Schalkeja Rudi Assauer v solzah povedal legendarni stavek: "Kdor prehitro odpira šampanjec, ga največkrat zaman."

Wiltord "ukradel" lovoriko Italijanom
V finalu evropskega nogometnega prvenstva leta 2000 so Italijani vse do 90. minute v rokah držali naslov, nato pa je Sylvain Wiltord premagal Francesca Tolda in izsilil podaljšek. V njem je azzurre pokopal David Trezeguet.

Ko se "strga" McGradyju
Košarkar Houstona Tracy McGrady je 9. decembra 2004 na tekmi proti San Antoniu v 35 sekundah dosegel 13 točk. Piko na i je postavil 1,7 sekunde pred koncem, ko je zadel trojko za zmago z 81:80.

Aleš Vozel