Oleksander Sitkovski je poskrbel za nov rekord. Foto: RTV SLO
Oleksander Sitkovski je poskrbel za nov rekord. Foto: RTV SLO
Ukrajinsko presenečenje in rekord
Intervju s Heleno Javornik
Filonjukova in za njo Javornikova

Prijavljenih je bilo 8.300 tekačev, vendar je očitno nekatere ustavilo deževno in hladno vreme, s katerim so imeli težave tudi favorizirani Kenijci. Zmago so morali prepustiti 29-letnemu Ukrajincu Sitkovskemu, ki je 42,195 kilometra pretekel v času 2:12:49, kar je za 42 sekund hitreje od prejšnje najboljše znamke Joachima Nshimirimane iz Burundija izpred treh let.

Pošljite svoje slike in videe o dogajanju pred, med maratonom in po njem na Moj splet.






Horvatu naslov slovenskega prvaka
Drugi je bil Kenijec Sammy Rottich (2:14:01), tretji pa njegov rojak Solomon Rotich (2:14:11). Sitkovski je tekel šele svoj drugi maraton. Na prvem je bil v Ljubljani lani četrti. Državni prvak je postal desetouvrščeni Boštjan Horvat (2:33:12). Roman Kejžar, ki je Heleni Javornik (2:35:45) pomagal do drugega mesta, je odstopil. Tudi pri ženskah gre zmaga po zaslugi Tatjane Filonjuk (2:34:58) v Ukrajino.

"Presenečen sem, ker sem osvojil naslov prvaka. Obenem pa sem bil še nekoliko hitrejši, kot bi bil sicer, saj je pred mano tekel Kenijec Mark Sahina, ki sem ga na koncu tudi prehitel," je povedal Horvat.

Helena morala na stranišče
Javornikova je svoj tek ocenila takole: "Razmere, ki so bile danes v Ljubljani, so zame veliko boljše, kot pa, denimo, vročina in visoka vlaga, ki me je povsem izmučila na svetovnem prvenstvu v Osaki. Tečem že od februarja letos, zato sem zaradi zelo dolge sezone očitno zdaj ob koncu slabše pripravljena. Roman Kejžar mi je zelo dobro pomagal pri narekovanju ritma in me je počaka tudi tedaj, ko sem morala na stranišče. Zmagovalka je bila taktično zelo dobra in je bila večji del v ozadju, v zadnjih petih kilometrih pa je skorajda eksplodirala."

Polmaraton v znamenju Kosoveljev
Na polmaratonu je slavil Mitja Kosovelj, ki je z 21 kilometri opravil v času 1:06:45. Rekord ostaja v lasti Romana Kejžarja (1:06:01). Kosoveljev cilj je maratonski tek na olimpijski igrah leta 2012. Med atletinjami je bila na 21 km najboljša Mateja Kosovelj (1:18:57), sestra Mitje Kosovelja. Na 10 kilometrov sta bila najboljša Sonja Roman (35:36) in Cene Šubic (32:32).

T. O./R. K.

Ukrajinsko presenečenje in rekord
Intervju s Heleno Javornik
Filonjukova in za njo Javornikova