Staro mestno jedro Salzburga je uvrščeno na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine. Foto: EPA
Staro mestno jedro Salzburga je uvrščeno na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine. Foto: EPA
Bischofshofen
Bischofshofen je že več kot 50 let ena izmed štirih postaj novoletne skakalne turneje. Foto: EPA
Teniška zvezdnica
Teniška zvezdnica Marija Šarapova je v Sočiju začela teniško kariero. Tudi zato je svojim rojakom priskočila na pomoč pri promociji kandidature. Foto: EPA
Krasna Poljana
Krasna Poljana v kavkaških gorah je rusko zimskošportno središče. Foto: EPA
Vladimir Putin
Ruski predsednik Vladimir Putin je zagrizen smučar. Med zimskim dopustom v Krasni Poljani se je sproščeno družil s šolarji. Foto: EPA
Toby Dawson
Ambasador kandidature Pjeongčanga je tudi ameriški akrobatski smučar južnokorejskih korenin Toby Dawson. Foto: EPA
Pogled na zasneženo pokrajino z gore Balvang (1450 m) nad Pjeongčangom. Foto: EPA

"Predvidevam, da bo zelo tesno. Odločilno bo zaupanje, ki ga bodo imeli delegati v ljudi," pred 119. zasedanjem Moka pravi njegov predsednik Jacques Rogge. Najbrž se bodo njegove trditve o negotovem glasovanju uresničile, saj izrazitega favorita ni. Salzburg in južnokorejski Pjeongčang se že drugič potegujeta za organizacijo iger, potem ko sta bila poražena v boju za ZOI 2010, ki jih je dobil Vancouver. Ruski Soči srečo izziva prvič. Svojim kandidatom bodo v Gvatemali na pomoč priskočili tudi najvišji politiki: avstrijski kancler Alfred Gusenbauer ter predsednika, ruski Vladimir Putin in južnokorejski Ro Mu Hjun.

Salzburg: Polovico dela že opravljenega
Salzburg, s 150.000 prebivalci 4. največje avstrijsko mesto, leži 150 km vzhodno od Münchna in 300 km zahodno od Dunaja. Je prestolnica istoimenske zvezne dežele. Največja prednost njegove kandidature je, da že ima kar 7 od 11 predvidenih prizorišč. Bischofshofen (skoki), Radstatdt/Altenmarkt (biatlon, teki), Altenmarkt/Zauchensee, Flachauwinkl in Flachau (alpsko smučanje) so že tradicionalne in uveljavljene postaje svetovnega pokala. "Seveda je prednost, če si dobro poznan, a po drugi strani ni slaba niti "anonimnost", saj tako lahko v kampanji in brošurah obljubljaš vse mogoče," je nekoliko ciničen izvršni direktor kandidature Salzburga Gernot Leitner.



Poleg omenjene skupine prizorišč na snegu v Alpah južno od Salzburga bo samo mesto z okolico gostilo hokejski turnir, tekme v drsanju in curlingu. Razdaljo med obema skupinama prizorišč je po avtocestah A1 in A10 mogoče prevoziti v slabi uri. Nekoliko "s poti" (Schönau am Königsee) je le proga za bob, skeleton in sankanje, a kljub temu še vedno relativno blizu Salzburga. Če je dobra prometna infrastruktura vključno z mednarodnim letališčem na obrobju mesta prednost Avstrijcev, pa nekaj pomislekov zbuja najnižji proračun in najmanjša podpora javnosti izmed vseh treh kandidatov.

Soči: Poletno letovišče za zimske igre
Kljub bogati tradiciji in velikim uspehom v zimskih športih Rusija še ni gostila zimske olimpijade. Rusi zato upanje polagajo v Soči, ki je sicer največje rusko poletno letovišče. Povprečne poletne temperature se gibljejo okoli 26 stopinj Celzija, zimske pa so blizu ničle. Soči (400.000 prebivalcev) se razteza kar 147 km vzdolž obale Črnega morja, s čimer (neuradno) velja za najdaljše evropsko mesto.



Letoviški Soči, kjer so nasadi banan in drugega južnega sadja povsem običajni, na prvi pogled nikakor ne ustreza tipičnemu prireditelju zimskih iger. A lega ob vznožju kavkaških gora omogoča tudi radosti na snegu. Nekaj kilometrov zunaj mesta se namreč cesta strmo vzpne in zavije v predor pod gorami, na koncu katerega vlada prava zima. "To je unikatnost mesta. Če je v Sočiju, denimo, 12 stopinj in dežuje, vas na koncu predora čaka sneg do kolen," o svojevrstni igri narave razlaga domačin Edvard Filipov.

Za zdaj še vse na papirju
Največja pomanjkljivost kandidature Sočija je, da tako rekoč nobeno izmed 11 predvidenih prizorišč še ni zgrajeno. Je le 12 milijard dolarjev težak "Zvezni program za razvoj Sočija", za katerim stoji država, ki naj bi tudi krila večino stroškov. Ambiciozni program predvideva celovit razvoj Sočija z okolico v turistični dragulj Rusije, ki bi živel skozi vse leto. Denarna sredstva bodo vložena ne glede na to, ali bo Soči zmagovalec glasovanja v Gvatemali.

Putin jamči za pokritje stroškov
"Olimpijski načrt" predvideva podobno kot v Salzburgu dve skupini prizorišč. V Sočiju naj bi potekala tekmovanja na ledu, medtem ko naj bi Krasna Poljana v gorah nad Sočijem gostila tekmovanja na snegu. Razdalja med obema skupinama prizorišč naj ne bi presegala 48 kilometrov. Seveda, potem ko bo nadgrajena prometna infrastruktura, ki predvideva posebno "olimpijsko cesto" in nov predor med Sočijem in Krasno Poljano. Za pokritje vseh stroškov, povezanih z igrami, jamči sam predsednik Putin.



Pjeongčang: Nazadnje grenak poraz, tokrat sladka zmaga?
Kot že rečeno, se Pjeongčang že drugič poteguje za ZOI. Pred štirimi leti je tesno, s 53:56, izgubil finalno glasovanje proti Vancouvru. Okrožje Pjeongčang je gorato ozemlje, ki leži okoli 200 kilometrov vzhodno od južnokorejske prestolnice Seul v pokrajini Gangvon, mejni pokrajini s Severno Korejo. Pjeongčang, glavno mesto istoimenskega okrožja, ima 46.000 prebivalcev.

Južnokorejci načrtujejo 13 olimpijskih prizorišč, od katerih bo 8 na novo zgrajenih. Prizorišča so razporejena med 4 kraje oziroma mesta: Pjeongčang/Jongpjong (alpsko smučanje - tehnične discipline, skoki, teki, biatlon, sankanje, bob, skeleton), Bokvang (deskanje na snegu), Jungbong (alpsko smučanje - hitre discipline) in obalno mesto Gangneung (hitrostno in umetnostno drsanje, curling, hokej). Vsi štirje kraji ležijo v t. i. zimskem športnem krogu. Za najbolj oddaljena prizorišča naj ne bi potrebovali več kot uro vožnje.

A. V.