Carlo Janka se ekspresno vrača v smučarsko karavano. Foto: Reuters
Carlo Janka se ekspresno vrača v smučarsko karavano. Foto: Reuters

Lanski prejemnik velikega kristalnega globusa je pred osmimi dnevi uspešno prestal operacijo v zasebni kliniki v Zürichu, kjer so mu odpravili srčno aritmijo. Švicarski šampion je le nekaj dni po operaciji že začel trenirati, zdravniki pa so mu prižgali zeleno luč za nastop na sobotnem veleslalomu na jubilejnem 50. pokalu Vitranc.

Janka je imel že nekaj časa težave z motnjo srčnega ritma. Aktualnemu olimpijskemu veleslalomskemu prvaku iz Vancouvra leta 2010 so zdravniki težavo odkrili decembra lani, a je tekmovalec vztrajno zatrjeval, da težave niso tako hude, da ne bi mogel končati letošnje sezone. Najprej je nameraval na operacijo po koncu sezone, vendar se je stanje poslabšalo na svetovnem prvenstvu v Ga-Paju, na katerem ni ubranil veleslalomskega naslova svetovnega prvaka iz Val d'Isera.

Švicar se je že dve sezoni v pripravljalnem obdobju boril s skrivnostnim virusom, ki je očitno v tej zimi pustil precejšnje posledice na smučarjevemu zdravju in počutju. V tej sezoni je še brez zmage in je izgubil vse možnosti, da bi ubranil veliki kristalni globus.