Ne spreglejte
(5)
Sašo Bertoncelj bo v nedeljo nastopil v finalu konja z ročaji. Foto: BoBo

Dodaj v

Sašo Bertoncelj nepričakovano trepetal za finale

Rok Klavora se ni prebil med najboljših osem
9. avgust 2018 ob 22:34
Glasgow - MMC RTV SLO, STA

Sašo Bertoncelj se je na konju z ročaji s sedmo oceno prebil v finale evropskega prvenstva v gimnastiki v Glasgowu. Rok Klavora na parterju ni bil uspešen.

Oba slovenska telovadca sta v kvalifikacijah nastopila že v četrtek dopoldan, v prvi od treh kvalifikacijskih skupin. Bertoncelj je po prvi tretjini kvalifikacij vodil z oceno 14,633, Klavora je bil na svojem orodju drugi z oceno 13,733.

Že po svojem nastopu je Klavora pričakoval, da se bo le stežka uvrstil med najboljših osem in s tem v finale, že po popoldanski drugi kvalifikacijski skupini je bil sedmi in s tem na repu finala. Sredi tretje kvalifikacijske skupine je bil že zunaj želenih mest, ki prinašajo finale. Končal je na 17. mestu. Prvo oceno kvalifikacij na parterju je imel Izraelec Artem Dolgopjat (14,666).

Bertoncelj je s svojo oceno pričakoval finale, a je zanj na koncu vseeno trepetal. V drugi kvalifikacijski skupini so ga prehiteli Irec Rhys McClenaghan (15,266) ter Hrvata Filip Ude in Robert Seligman (oba 14,766). V tretji so od Škofjeločana višjo oceno dobili še Britanec Max Whitlock (14,900) ter Rusa David Belavskij (15,000) in Nikolaj Kuksenkov (14,700).

Finali po orodjih bodo v nedeljo.

T. O.
Prijavi napako
Komentarji
Robin Lood
# 10.08.2018 ob 07:09
Dejmo Sašo!
demagog224
# 10.08.2018 ob 12:52
@klarisa32, težko je laikom (s tem ne mislim vas) gledat katerokoli orodje, ker je ocenjevanje težavnosti res zapleteno (elementi, vezave...). Konj ni najmanj zahteven, kar priča ogromno mladih, ki to orodje osvojijo nazadnje (na začetku tekmovanj konja ni, kasneje začnejo delati na jurčku, šele potem gredno na konja brez ročajev). Nasploh je potrebna ekstremna moč in obvladovanje skoraj vsake mišice zgornjega dela telesa. Najmanj specialistov je vedno na preskoku, ker moraš sestaviti dva težka skoka in različnih skupin. Se pa strinjam, mnogobojci so carji, ampak v Sloveniji na žalost tega ne bomo imeli, ker je premalo trenerjev in ne vem če bi kdo treniral po 12 ur na dan.
demagog224
# 10.08.2018 ob 09:15
Sašo vrhunsko. Samo glavo gor glede sodniških ocen. To se dogaja povsod in v vseh kategorijah od najmlajših naprej. Je pa žalostno, da se take stvari dogajajo na evropskem prvenstvu. Drugače pa eden izmed najtežjih in najbolj garaških športov, kjer na žalost ni nekih vlaganj s strani pokroviteljev. Poleg tega nisem zasledil, da bi bil prenos finalov na slovenski TV, kar je pa sramotno. Rajši se gleda čofotanje v vodi in orgazmiranje Joli. Srečno v finalu, spremljali te bomo na Eurosportu.
Tenochtitlan
# 10.08.2018 ob 16:10
Svetovna špica mnogobojcev konja označuje za najtežje orodje. Na njem se zgodi tudi največ napak in padcev v moški gimnastiki. Potrebna sta izjemna moč ter fokus ker najmanjša napaka pri vseh rotacijah takoj rezultira v padcu. In ocenjevat težavnost po tem kaj je atraktivno je enostavno smešno. Podobno kot gred pri ženskah. Izjemno atraktivno orodje toda težavnost elementov in potrebna fizična pripravljenost sta manjša od ostali treh orodij. Večina tekmovalk označuje gred za njalažje orodje.
klarisa32
# 10.08.2018 ob 12:45
@demagog224, že res, da da je gimnastika garaški šport, a ne pozabimo, da je konj najmanj zahtevna gimnastična disciplina, kjer ti ni potrebno znati niti salte. Poleg tega na konju tekmuje veliko manj specialistov, kot na drugih orodjih, saj konj nikogar ne zanima. Veliko raje gledam drog, kjer imaš dejansko kaj videti, mnogoboj je pa itak kraljeva disciplina.
Kazalo