Manchester City naj ne bi sprejel predlagane kazni Uefe in se je pripravljen boriti s krovno nogometno zvezo. Foto: Reuters
Manchester City naj ne bi sprejel predlagane kazni Uefe in se je pripravljen boriti s krovno nogometno zvezo. Foto: Reuters

PSG je blizu dogovor, toda Man City še na veliko baranta.

Neimenovani vir Reutersa
Paris SG
Med ostrimi pogoji za PSG je tudi nižji prag dopuščenega dolga v prihodnji sezoni: klubi bodo lahko pridelali izgubo 45 milijonov evrov, a Parižani največ 30 milijonov. Foto: EPA

Po predlogu bosta denarno kazen preveč zapravljiva kluba, ki sta bila med finančnimi pregledi Evropske nogometne zveze najbolj na udaru in močno izstopajoča grešnika, lahko poravnala v treh letih. A hujši udarec kot milijoni je omejitev moštva za Ligo prvakov, kjer bosta morala Manchester City in Paris SG zaigrati z 21, in ne s 25 nogometaši, ob katerih jih bo moralo biti osem igralcev še naprej nogometno vzgojenih v klubu oz. Angliji/Franciji, kar sicer že tako velja za vse klube v Ligi prvakov in Evropski ligi.

Omejitev proračuna za plače
Francoski prvaki in glavni favoriti za angleški naslov bodo deležni še omejitve stroškov, saj ne smejo več povečevati plačilne mase. PSG zapravi za plače nogometašev kar 240 milijonov evrov na leto, kar je največ v svetovnem nogometu.

Znižana vrednost sporne sponzorske pogodbe
Pariški klub bo še dodatno omejen z nadzorom prestopov, ki jih bo morala odobriti Uefa. Predvsem pa je finančni nadzorni organ Uefe (CFCB) razsodil, da je sporna sponzorska pogodba s katarskimi turističnimi oblastmi namesto 200 milijonov evrov vredna v resnici le 100 milijonov. Skupno naj bi bilo z različnimi oblikami in omejitvami kaznovanih devet klubov, a ne Uefa ne mediji ne razkrivajo celotnega seznama grešnikov.

Druga možnost: boj na razsodiščih
Kluba imata zdaj do petka možnost, da sprejmeta predlagane kazni in omejitve, v nasprotnem primeru bo kazni izreklo posebno razsodišče, ki naj bi po pričakovanjih sprejelo še ostrejše kazni. Vendar se lahko na te kazni kluba pritožita na Mednarodno športno razsodišče v Lozani (CAS), ki je v preteklosti že ovrglo najbolj drastične kazni Uefe.

Po prvih poročilih iz Anglije so se na City of Manchester Stadiumu odločeni boriti, medtem ko v Parku princev v Parizu razmišljajo o poravnavi. Manchester City je v lasti investicijske družbe iz Abu Dabija, ki jo obvladuje šejk Mansur bin Zajed Al Nahjan. PSG je v lasti državne investicijske družbe iz Katarja, v kateri ima glavno besedo kraljeva družina Al Tani, medtem ko je predsednik kluba Naser Ganim Al Helaifi.

Preizkus verodostojnosti Platinija
Predsednik Uefe Francoz Michel Platini je sicer že pred časom izjavil, da ne pričakuje najbolj drastične kazni - suspenza iz elitne in izredno dobičkonosne Lige prvakov. Številni spremljevalci evropskega nogometa so prepričani, da si velikega popuščanja Uefa ne more privoščiti zaradi kredibilnosti finančnega fair playa, ki je eden glavnih Platinijevih projektov.

PSG je blizu dogovor, toda Man City še na veliko baranta.

Neimenovani vir Reutersa