Z Norveško ima Slovenija najslabšo razliko v golih izmed vseh nasprotnikov, s katerimi se je srečala v svoji zgodovini. Minus deset golov (1:11) je tudi razlika dosežena ob štirih porazih z Dansko. Foto: EPA
Z Norveško ima Slovenija najslabšo razliko v golih izmed vseh nasprotnikov, s katerimi se je srečala v svoji zgodovini. Minus deset golov (1:11) je tudi razlika dosežena ob štirih porazih z Dansko. Foto: EPA
Per Mathias Hoegmo
Per-Mathias Høgmo je že vodil norveško reprezentanco, a ne moško, temveč žensko, s katero je leta 2000 postal olimpijski prvak v Sydneyju, nato pa je tri leta vodil moško mladinsko reprezentanco. Foto: EPA

Norveška je trikrat zaigrala na svetovnih prvenstvih in enkrat na evropskem, ob tem pa je bila leta 1936 na olimpijskih igrah v Berlinu bronasta. Norvežani se lahko tudi pohvalijo, da so edina reprezentanca na svetu, ki je igrala z Brazilijo in z njo še ni izgubila (štirikrat: dve zmagi in dva remija).

Srečko Katanec
Srečko Katanec je imel težave z Norvežani že v prvem selektorskem obdobju: v kvalifikacijah za Euro 2000 je dvakrat izgubil, nato pa v Arnhemu le remiziral, ko bi zmaga prinesla napredovanje. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Brede Hangeland
32-letni branilec Fulhama Brede Hangeland je daleč najbolj izkušen član norveške izbrane vrste, saj ima že 87 nastopov, dva od štirih golov pa je dosegel v teh kvalifikacijah. Drugi najbolj izkušeni je Daniel Braaten (Köbenhavn), ki kot edini Norvežan letos igra v Ligi prvakov. Foto: EPA
Trojica Norvežanov pred tekmo s Slovenci
Katanec se po dolgih letih vrača v Ljudski vrt
Novi norveški selektor bo debitiral v Ljudskem vrtu
Slovenci nared za Norvežane

Pet porazov in remi s skupno razliko v golih 4:14 je skromni izkupiček nogometne reprezentance Slovenije na dvobojih z Norveško, pri čemer so prav vse tekme imele pravi tekmovalni značaj. Norvežani so dobili vseh pet dvobojev v kvalifikacijah za EP ali SP, medtem ko so Slovenci iztržili točko le na Euru 2000, pa še ta remi je imel zaradi izpada priokus poraza oz. vsaj velike zamujene priložnosti.

Rio de Janeiro, Sao Paulo, Bahia, Salvador ali Porto Alegre so trenutno le pobožne sanje, o katerih lahko Slovenci le teoretiziramo. V ta namen MMC za obvezno pripravo na tekmi z Norveško in Švico toplo priporoča Športni SOS!

Ob tem pa se spomnimo še zadnjega dvoboja v Oslu, ko sta reprezentanci vodila sicer druga selektorja: nespameten prekršek rezervista Dejana Kelharja v lastnem kazenskem prostoru, kar je zdaj že upokojeni Jon Arne Riise kaznoval z zmagovitim golom z 11-metrovko v 94. minuti!
Nič več "Drilla", temveč doktor nogometa
Pred Slovenijo je tako veliki izziv, da s prvo zmago nad Norveško vse do zadnje tekme skupinskega dela kvalifikacij za SP 2014 ostane v igri za 2. mesto in morebitne dodatne kvalifikacije za Brazilijo. A "vikingi" so v zadnjih dneh doživeli velike spremembe: 27. septembra se je poslovil legendarni selektor Egil Olson, ki je reprezentanco v dveh obdobjih skupno vodil kar 12 leti.
Na njegov stolček se je usedel Per-Mathis Høgmo, ki je hitropotezno prenovil in pomladil reprezentanco, ob napol izobešeni zastavi za te kvalifikacije pa je veliki cilj Norvežanov postal Euro 2016. Vseeno imajo Norvežani še vse možnosti za napredovanje, in to v svojih nogah, saj po tekmi v Mariboru nato v torek doma gostijo Islandijo, ki ima "pole position" v boju za 2. mesto skupine E.

U-21 poleti v polfinalu EP-ja
Doktor nogometa, ki je lani s Tromsojem izločil Olimpijo v Evropski ligi, je šesterico upokojenih in prekaljenih reprezentantov nadomestil s šesterico mladcev, ki so na poletnem evropskem prvenstvu do 21 let v Izraelu prišli vse do polfinala, kjer so izgubili s Španijo. Predvsem pa je Høgmojev pristop k nogometu povsem drugačen, kot je bil Olsnov dril s preskok igro. Žoga na tleh, kombinatorika in ustvarjalnost so vodila selektorja, ki je hkrati za zdaj tudi še trener švedskega kluba Djurgarden.
Polovica izbrancev igra doma
Da Norvežani ne bodo več "nabijači" žoge v višave in daljave, pa ne zagotavljajo samo talentirani mladeniči, temveč tudi nov razvoj norveškega nogometa, ki se je otresel angleške nogometne razvojne poti. Od 24 izbrancev za tekmi s Slovenijo in Islandijo jih kar 11 igra v domačem prvenstvu, samo trije pa v Angliji, zato pa štirje v Nemčiji, dva na Švedskem, po eden pa v Belgiji, na Nizozemskem, na Danskem in v Avstriji. Ob tem izbrana vrsta nima izstopajočega zvezdnika ali nogometaša, ki bi igral v enem izmed vrhunskih evropskih klubov.
Trdna obramba, a neučinkovit napad
Glavna stebra moštva sta branilec Brede Hangeland (Fulham), ki je bil zadnje dni bolan, na sredini igro po novem razdira in gradi 22-letni Stefan Johansen (Stromsgodset - 4 goli in 8 podaj na 27 tekmah). Doseganje golov je ena izmed glavnih težav "landslaga", zaradi česar bi lahko debitiral 23-letni Ola Kamara (10 golov na 10 tekmah za Stromsgodset), tukaj pa je tudi še mlajši Joshua King (2 gola v kvalifikacijah), ki je kot rezervist v Oslu povzročal nemir v slovenski vrsti.
Norveška verjetna postava (4-2-3-1):
Jarstein; Elabdellaoui, Hangeland, Forren, Høgli; Johansen, Eikrem, Braaten, Skjelbred; Abdellaoue/Kamara.




KVALIFIKACIJE ZA EP 2000
10. oktobra 1998, Ljubljana, Bežigrad

SLOVENIJA - NORVEŠKA 1:2 (1:1)
8.000; Zahovič 24.; T. Flo 45., Rekdal 83.

Slovenija: Simeunović, Milanič, Galić, Knavs, Novak, Čeh, Udovič (od 65. Ačimović), Pavlin, Rudonja, Zahovič, Osterc (od 46. Englaro).

Norveška:
Grodas, Haland, Hoftung, Berg, Bjornebye, J. Flo, Heggem (od 87. Riseth), Solbakken, Rekdal, Strand (od 81. Hestad), T. A. Flo (od 90. Rushfeldt).

Rumeni kartoni: Čeh 15., Hoftung 36., Milanič 62.
Sodnik: Andreas Schluchter (Švica)

8. septembra 1999, Oslo, Ullevall
NORVEŠKA - SLOVENIJA 4:0 (3:0)
27.000; Istenič 16./ag, Iversen 18., Solskjaer 30., 4:0 Leonhardsen 68.

Norveška: Olsen, Bergdoelmo, Hoftun, Berg, Heggem, Iversen, Mykland, Leonhardsen, Flo (od 88. Lund), Solskjaer (od 78. Riseth), Skammelsrud (od 78. Soerensen).

Slovenija: Simeunovič (od 46. Dabanovič), Osterc (od 83. Ačimovič), Rudonja, Milinovič, Istenič, Knavs, Novak, Čeh, Udovič (od 42. Karič), Zahovič, Pavlin.

Rumeni kartoni: Leonhardesn, Novak, Zahovič, Milinovič, Knavs, Pavlin.
Rdeč karton: Istenič 55.
Sodnik: Gilles Veissere (Francija)

EURO 2000
21. junija 2000, Arnhem, stadion Gelre Dome
SLOVENIJA - NORVEŠKA 0:0
20.000 gledalcev.

Slovenija: Dabanovič, Milinovič, Galič (od 83. Ačimovič), Knavs, Novak, Čeh, Pavlin, Rudonja, Karič, Zahovič, Šiljak (od 86. Osterc).

Norveška:
Myhre, Bjoernebye, Bragstad, Eggen, Bergdoelmo, Mykland, Solbakken, Carew (od 62. Bakke, od 82. Strand), Solskjaer, Iversen, Flo.

Rumeni karton: Mykland (21.), Pavlin (41.), Solskjaer (60.).
Sodnik: Graham Poll (Anglija)

KVALIFIKACIJE ZA SP 2006
13. oktobra 2004, Oslo, Ullevall
NORVEŠKA - SLOVENIJA 3:0 (1:0)
27.000; Carew 7., Pedersen 59., Oedegaard 90.

Norveška: Myhre, Bergdolmo, Hagen, Lundekvam, Riise, Andresen, Solli, Pedersen (od 80. Oedegaard), Larsen, Carew (od 76. Rusfeldt), Iversen (od 89. Johnsen).
Slovenija: B. Mavrič, Pokorn, M. Mavrič, Cesar, Mitrakovič, Sešlar (od 66. Komac), Šukalo, Čeh, Ačimovič, Lavrič (od 78. Dedič), Šiljak.

Rumeni kartoni: Carew, Andersen, Pedrsen, Hagen; Mitrakovič, Pokorn.
Sodnik: Valentin Ivanov (Rusija)

3. septembra, Celje, Arena Petrol
SLOVENIJA - NORVEŠKA 2:3 (1:2)
9.000; Cimerotič 4., Žlogar 83.; Carew 3., Lundekvam 24., Pedersen 90.

Slovenija: B. Mavrič, Filekovič (od 60. Koren), Mavrič, Cesar, Knavs, Čeh, Komac, Žlogar, Rodič, Ačimovič (od 56. Lavrič), Cimerotič.

Norveška: Myhre, Bergdoelmo, Hagen, Lundekvam, Hoeiland, Solli (od 67. Andresen), Haestad, Grindheim, Pedersen, Carew, Iversen (od 11. Braaten, od 81. Arst).

Rumeni kartoni: Filekovič, Žlogar, Komac, Ačimovič; Haestad, Pedersen, Hagen, Braaten.
Sodnik: Luis Medina Cantalejo (Španija)

KVALIFIKACIJA ZA SP 2014
11. september, Oslo, Ullevall
NORVEŠKA - SLOVENIJA 2:1 (1:1)
11.168; Henriksen 27., Riise 94./11-m; Šuler 16.

Norveška: Jarstein, Waehler, Hangeland, J. A. Riise, Henriksen, Nordtveit (53./B. H. Riise), El Younoussi (89./Söderlund), Ruud , Jensen, Braaten, Abdellaoue (46./King).

Slovenija:
Oblak, Brečko, Cesar , Šuler, Jokić , Birsa (7./Pečnik), Kurtić, Bačinović (60./Matić), Iličić, Matavž, Ljubijankić (91./Kelhar ).

Rumeni kartoni: Nordveit, Ruud, Cesar, Jokić, Kelhar.
Sodnik: Firat Aydinus (Turčija)

Norveška je trikrat zaigrala na svetovnih prvenstvih in enkrat na evropskem, ob tem pa je bila leta 1936 na olimpijskih igrah v Berlinu bronasta. Norvežani se lahko tudi pohvalijo, da so edina reprezentanca na svetu, ki je igrala z Brazilijo in z njo še ni izgubila (štirikrat: dve zmagi in dva remija).

Trojica Norvežanov pred tekmo s Slovenci
Katanec se po dolgih letih vrača v Ljudski vrt
Novi norveški selektor bo debitiral v Ljudskem vrtu
Slovenci nared za Norvežane