Cristiano Ronaldo se je med strelce vpisal že na 13. gostujoči tekmi v Ligi prvakov in je po številu golov v vseh evropskih tekmovanjih ujel Lionela Messija - oba sta pri številki 76. Foto: Reuters
Cristiano Ronaldo se je med strelce vpisal že na 13. gostujoči tekmi v Ligi prvakov in je po številu golov v vseh evropskih tekmovanjih ujel Lionela Messija - oba sta pri številki 76. Foto: Reuters
Timon Wellenreuther (Schalke)
Debitant v vratih Schalkeja Timon Wellenreuther se je izkazal, a ob izrednem strelu Marcela v 79. minuti je bil brez moči. Foto: Reuters
Jackson Martinez (Porto) - Marek Suchy (Basel)
Bolj kot kakovost nogometa v Baslu je opazovalce navdušil angleški sodnik Mark Clattenburg. Foto: Reuters
Danilo (Porto)
Porto je klub, ki je v zadnjem desetletju z naskokom ustvaril največ dobička s prodajanjem in nakupovanjem igralcev, tako da ne čudi podatek, da v začetni postavi v Baslu ni bilo nobenega Portugalca. Tekmo je začelo 5 Brazilcev, 3 Španci, Alžirec, Mehičan in Kolumbijec. Foto: Reuters
Real z eno nogo že v četrtfinalu Lige prvakov

Sodeč po odzivih na prvo tekmo osmine finala Lige prvakov med Schalkejem in Realom iz Madrida (0:2), je bolj prvo kot drugo in predvsem znak, kako so tudi evropski prvaki odvisni od prebliskov dobitnika zlate žoge 2014.

Z desetimi zmagami v nizu izenačili rekord Bayerna
"Dosegel je gol, dobro je igral in prispeval podajo. Cristiano je nazaj, in to v najboljši podobi,"
je po zmagi v Gelsenkirchnu povedal trener Reala Carlo Ancelotti, ki lahko zdaj pozornost mirno preusmeri na špansko prvenstvo, saj bo povratna tekma šele čez tri dolge tedne. Real iz Madrida je sicer dosegel že deseto zaporedno zmago v Ligi prvakov, s čimer je izenačil rekord Bayerna (april-november 2013).

"Potrebovali smo takšno tekmo, s takšnim odnosom in dobro igro," je še dejal italijanski strokovnjak, ki je v zadnjem mesecu izpadel iz španskega kraljevega pokala in doživel polom na mestnem derbiju - obakrat se je Realu zataknilo proti Atleticu Madridu, proti kateremu so maja lani v Lizboni osvojili tako želeno la decimo - deseti naslov evropskih prvakov.

Res kriza, če ne daš gola na treh tekmah?
Cristiano Ronaldo tako pred tekmo Lige prvakov v sredo ni zadel "kar" na treh tekmah zapored, vse več je bilo zapisov in trditev, da je za krizo kriv ljubezenski pretres, saj je pred časom razdrl petletno zvezo z Irino Shayk. A vse to je CR pometel pod preprogo z golom in podajo za rutinsko zmago Reala, ki je z nogo in pol že v četrtfinalu Lige prvakov.

Razliko naredila kakovost CR-ja
"Poglejte njegovo kakovost. Enkrat je šel v kazenski prostor in dosegel gol. Nato je pripravil še drugega. Kakovost je nocoj naredila vso razliko,"
je bil odkrit trener Schalkeja Roberto Di Matteo, ki je s svojim prihodom preporodil knape, a to ni bilo dovolj več kot za znosen poraz. Pod starim režimom Jensa Kellerja je bil letos tudi Maribor pretrd oreh za knape na domačem terenu. V lanski osmini finala v Gelsenhirchnu je bilo kar 6:1 za galaktike, a letos so imeli Madridčani na svoji strani tudi srečo.

"Sveti Iker" 50. nepremagan v Ligi prvakov
Mladi Felix Platte je namreč z izjemnim strelom že premagal Ikerja Casillasa, ki pa ga je rešila prečka, nato pa še nespretnost Acuta Učide. Prvi vratar Reala je tako petdesetič ostal v Ligi prvakov nepremagan, s čimer samo še za eno nedotaknjeno mrežo zaostaja za rekordom Edwina Van der Sara. Nekaj trenutkov zatem je sledilo preigravanje Ronalda in golazo Marcela. "Cristiano ni obseden z doseganjem golov. Goli pridejo, ko moštvo dobro igra," je na temo svoje dodal še strelec izjemnega drugega zadetka.

Schalke je pred povratno tekmo obsojen na izpad tudi statistično: od 336 dvobojev v evropskih tekmovanjih, ki so se na prvi tekmi končali z izidom 2:0, je na povratnih tekmah prišlo do vsega devet preobratov (@MisterChiping).

Švicarji povedli z edinim strelom na tekmi
Druga tekma v sredo se je končala z 1:1. Basel je povedel v prvem delu, a nato je Porto več kot zasluženo izenačil, čeprav je zato potreboval najstrožjo kazen. "Zelo zapletena tekma, a smo jo dobro odigrali. Basel je zadel z edinim strelom na tekmi, mi pa smo imeli 15 strelov ... Moštvo je pokazalo značaj," je bil po remiju zadovoljen trener Porta Julen Lopetegui.

Ko s kakovostjo najbolj izstopa sodnik
Portugalci ohranjajo vlogo favorita za napredovanje, sama tekma pa je postregla predvsem z ostrino, saj je Mark Clattenburg moral podeliti kar devet rumenih kartonov, kar je največ v letošnji Ligi prvakov. Angleški sodnik je potegnil tudi dve ključni potezi.

Najprej je upravičeno razveljavil izenačujoči gol Casemira, nato pa v končnico ob roki argentinskega veterana Walterja Samuela pokazal na belo točko, s katere je suvereno zadel Brazilec Danilo, ki je s podajo tudi izsilil roko. Porto je sicer začel tekmo z enajsterico, v kateri ni bilo niti enega Portugalca.

Real z eno nogo že v četrtfinalu Lige prvakov