Agim Ibraimi je takole sprožil za 1:0. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Agim Ibraimi je takole sprožil za 1:0. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jasmin Handanović
Veliki mariborski junak vratar Jasmin Handanović je ubranil enajstmetrovko Edenu Hazardu. Foto: BoBo
Maribor
Mariborski nogometaši so po neprepričljivih predstavah v državnem prvenstvu kritikom odgovorili z veličastno predstavo proti Chelseaju. Foto: Reuters
Petr Čech
Vratar Petr Čech je žogo pospremil le s pogledom. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Ante Šimundža
Trener Maribora Ante Šimundža je dosegel enega največjih uspehov v svoji trenerski karieri. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jose Mourinho
Jose Mourinho je menil, da si je Chelsea zaslužil zmago. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Mitja Viler
Mitja Viler je podal za gol Ibraimija. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Handanović in Ibraimi junaka velike točke

Slovenski prvaki, ki so na Stamford Bridgeu klonili z 0:6, so v Ljudskem vrtu pokazali popolnoma drugačen obraz. Pogumno so se uprli favoriziranemu nasprotniku in tudi prvi zadeli.

V 50. minuti je namreč mrežo Petra Čecha z mojstrskim diagonalnim strelom z roba kazenskega prostora zatresel Agim Ibraimi. Chelsea, ki je imel terensko premoč (posest žoge 58:42, streli v okvir vrat 10:3), je izenačil v 73. minuti, ko je po akciji iz kota žogo v mrežo potisnil Nemanja Matić.

V 86. minuti je Eden Hazard po naivnem prekršku Mitje Vilerja priigral enajstmetrovko, ki jo je tudi sam izvajal, a mu je - po Ibraimiju drugi veliki mariborski junak - vratar Jasmin Handanović ubranil poskus. Mariborska obramba je vzdržala še zadnje minute in slavje se je lahko začelo.

Maribor vzdržal uvodni pritisk
Tokrat "rumeni" Londončani so že na začetku stisnili Mariborčane na njihovo polovico. V 8. minuti je Kurt Zouma po podaji Cesca Fabregasa z leve strani prišel do strela z glavo s kakšnih šestih metrov, a je njegov poskus zletel mimo vrat. Dobri dve minuti pozneje je Didier Drogba streljal z roba kazenskega prostora, a se je Jasmin Handanović izkazal z obrambo.

Tavares preigral trojico, Sallalich (slabo) zaključil
Podrejeni Mariborčani so v 14. minuti prišli do izjemne priložnosti. Marcos Tavares je po osvojeni žogi Aleša Mertlja potegnil v protinapad, preigral tri (!) gostujoče igralce, nato podal do Luke Zahoviča, ki je žogo "zavrnil" do Sintayeha Sallalicha, ta je ustrelil, a je njegov poskus kakšen meter pred golovo črto izbil Zouma. Ta akcija je dala nekaj dodatne samozavesti domačim, ki so zaigrali še pogumneje. Igra se je v nadaljevanju polčasa nekoliko umirila. V 42. minuti je Handanović odbil poskus Hazarda z roba kazenskega prostora. Polčas se je tako končal z 0:0. Chelsea je imel resda žogo več v nogah, a je bil nevaren tudi Maribor, ki je pustil precej boljši vtis kot v Londonu.

Ibraimi dvignil Ljudski vrt na noge
Na začetku drugega dela je nezadovoljni trener Chelseaja Jose Mourinho poslal v igro Oscarja in Diega Costo, ki naj bi pomagala modrim do gola. A le nekaj minut pozneje (50.) so zadeli Mariborčani. Mitja Viler je z desne strani poslal predložek v sredino, kjer je Zouma žogo izbil do osamljenega Agima Ibraimija, ta pa jo je z roba kazenskega prostora velemojstrsko poslal v desni zgornji kot nemočnega Petra Čecha. Ljudski vrt je eksplodiral.

Zahovič imel na nogi 2:0
Mariborčani so imeli deset minut pozneje izjemno priložnost za 2:0. Ponovno je z leve strani podal Viler, na daljši vratnici pa je osamljeni Zahovič žogo z nekaj metrov poslal čez vrata.

Matić strl mariborsko obrambo
Chelsea je v nadaljevanju pričakovano pritiskal za izenačenje. Nevarno je pretil predvsem Oscar. In v 73. minuti so Londončani le kronali premoč. Po predložku Fabregasa iz kota je bil najvišji v skoku John Terry, ki je ustrelil z glavo, nato pa je tik pred črto žogo v mrežo pospravil Matić. Malo pozneje se je pred Handanovićem sam znašel Hazard, a je mariborski vratar dobil dvoboj.

Handanović "prebral" Hazarda
Pritisk Chelseaja se je po golu še stopnjeval. Tako je v 79. minuti Diego Costa z roba kazenskega prostora oplazil prečko. Brazilec s španskim potnim listom je malo pozneje zatresel mrežo, toda na srečo iz ofsajda. V 84. minuti je Viler v kazenskem prostoru naivno spotaknil Hazarda, ki je nato tudi sam streljal enajstmetrovko, vendar ga je Handanović "prebral" in ubranil njegov poskus. Velika točka je bila rešena.

"Neugodna" zmaga Sportinga
V drugi tekmi skupine G je Sporting s 4:2 premagal Schalke, kar pomeni, da je Maribor padel na zadnje mesto v skupini. Vijoličasti bodo v naslednjem krogu, 25. novembra, gostovali prav v Lizboni pri Sportingu.


Ante Šimundža: "Za nami je fantastična tekma, s katero smo dokazali, da si zaslužimo igrati v skupinskem delu Lige prvakov. Ne obžalujem ničesar, saj je Chelsea zgrešil enajstmetrovko. Vemo, kakšna ekipa je Chelsea, lahko bi na koncu tudi izgubili to točko. Da, lahko bi bilo tudi 2:0, a to je nogomet in smo zadovoljni. Navijači Maribora so najboljši navijači na svetu. Ko je treba, so evforični, ko je treba, so kritični. Dajejo nam energijo, ki jo potrebujemo. Dokazali so, da so 12. igralec in so nam pomagali v trenutkih, ko je bilo najbolj kritično."

Jose Mourinho: "Nismo bili dobri v 1. polčasu. Bili smo počasni, še zlasti z žogo. Prepustili smo Mariboru, da je dobil, kar je želel, in to je 0:0 do odmora. V drugem delu smo bili boljši, a je Maribor hitro dosegel izreden gol. Vseeno smo igrali hitreje, priigrali smo si številne priložnosti. Zaslužili smo si zmago. Drugi gol je sodnik razveljavil. Običajno bi morali zmagati, saj smo dosegli dva gola, a moramo biti na koncu zadovoljni tudi z remijem."


LIGA PRVAKOV, 4. krog

SKUPINA G

MARIBOR - CHELSEA 1:1 (0:0)
13.000; Ibraimi 50.; Matić 73.

Maribor: Handanović, Stojanović , Rajčević, Arghus, Viler , Sallalich (91./N'diaye), Filipović , Mertelj, Ibraimi (90./Bohar), Zahovič (73./Mendy), Tavares.

Chelsea:
Čech, Ivanović, Terry, Zouma, Filipe Luis (56./Ramires), Matić , Willian (46./Oscar), Hazard, Fabregas, Schürrle (46./Diego Costa), Drogba.

Sodnik: Daniele Orsato (Italija)

SPORTING LIZBONA - SCHALKE 4:2 (1:1)
Sarr 26., Nascimento 52., Nani 72., Slimani 90.; Choupo-Moting 17., Aogo 88.

Lestvica:                        
CHELSEA          4  2 2 0  9:2  8
SCHALKE          4  1 2 1  8:9  5
SPORTING LIZBONA 4  1 1 2  8:8  4
MARIBOR          4  0 3 1  3:9  3

 

Handanović in Ibraimi junaka velike točke