Po sijajni sezoni Lionela Messija Argentinci že nestrpno pričakujejo Copa Americo. Foto: EPA
Po sijajni sezoni Lionela Messija Argentinci že nestrpno pričakujejo Copa Americo. Foto: EPA
Neymar, David Luiz
Brazilci veliko pričakujejo od Neymarja. Na sliki je brazilski kapetan v družbi stebra obrambe Davida Luiza. Foto: EPA
Alexis Sanchez
Alexi Sanchez bo prvi adut gostiteljev turnirja. Foto: EPA
Kolumbija upe polaga v odličen napad - na sliki Radamel Falcao, James Rodriguez in Jackson Martinez. Foto: EPA

Na Copa Americi, ki je najstarejše kontinentalno prvenstvo, bo nastopilo 12 reprezentanc. Poleg desetih južnoameriških še dve gostji, Mehika in Jamajka. Najuspešnejša reprezentanca je urugvajska, ki je naslov osvojila že 15-krat, Argentina ima naslov manj, a je bila nazadnje najboljša davnega leta 1993. Osem naslovov ima Brazilija, po dva Paragvaj in Peru, po enega pa Kolumbija ter Bolivija. Brez naslova je tudi Čile, ki sedmič gosti tekmovanje in si od domačega turnirja veliko obeta.

V četrtfinale napredujeta najboljši dve reprezentanci iz vsake skupine in najboljši dve tretjeuvrščeni. Finale bo 1. julija.

Na stavnicah je prvi favorit Argentina na čelu s kapetanom Lionelom Messijem, ki ima za sabo sijajno sezono v dresu Barcelone, s katero je osvojil vse tri glavne lovorike. Messi je bil odličen tudi na lanskem svetovnem prvenstvu, kjer so gavči klonili v finalu. "Zelo radi bi osvojili Copa Americo, kar bi bil primeren obliž na rane po svetovnem prvenstvu, kjer smo bili tako blizu končnemu slavju. Zavedamo se, da smo favoriti in ta generacija je pripravljena, da to tudi upraviči. Kot ekipa si zaslužimo lovoriko," je povedal prvi zvezdnik prvenstva, ki je dodal, da so Argentinci celo bolje pripravljeni kot lani v Braziliji, ko so imeli nekaj težav s poškodbami. Ob Messiju bodo glavno nevarnost za nasprotni gol predstavljali še izjemni Sergio Agüero, Carlos Tevez in Gonzalo Higuain.

Čile tokrat v središču pozornosti
Takoj za velikimi tekmeci so drugi na stavnicah Brazilci, ki pa imajo kar nekaj težav s poškodbami. Dunga ne more računati na Danila, Oscarja, Marcela, Luiza Gustava in Diega Alvesa. "Glede na medije in vse skupaj bi dejal, da sta prva favorita Čile in Argentina, za tem pa smo mi in Urugvaj. Nedvomno pa nas čaka zelo težek turnir," je povedal brazilski selektor. Tudi za Brazilce bi bil uspeh na Copi lep obliž na rane, ki ga je pustil polfinalni poraz na lanskem svetovnem prvenstvu, ko je bila s kar 7:1 boljša Nemčija. Brazilci vse upe polagajo v kapetana Neymarja, ki je bil letos tako kot Messi izvrsten pri Barceloni.

V krog favoritov sodijo tudi gostitelji Čilenci, ki imajo na domačem prvenstvu zelo izkušeno vrsto na čelu z Alexisom Sanchezom, Arturom Vidalom in Claudiom Bravom. "Zavedamo se, da smo v središču pozornosti, kar prinaša dodaten pritisk, a moramo biti pripravljeni, da odigramo po najboljših močeh, ko bo to potrebno," je dejal selektor gostiteljev Jorge Sampaoli.

Sijajen kolumbijski napad
Četrti so na stavnicah Kolumbijci, ki so favoriti skupine C. Po težkem porazu v četrtfinalu svetovnega prvenstva je Kolumbija pripravljena na odmeven izid na Copi. Kolumbijce z optimizmom navdaja vrnitev Radamela Falcaa, čeprav napadalec za sabo nima najboljše sezone. Glavno njihovo orožje pa bo izvrsten napad, saj so ob Falcau tu še James Rodriguez, Juan Cuadrado, Jackson Martinez in Carlos Bacca.

Urugvaj brani naslov, a bo ponovitev uspeha izpred štirih let, ko je bilo prvenstvo v Argentini, izjemno težko, saj bo igral brez Luisa Suareza. Mož odločitve v sobotnem finalu Lige prvakov je bil tudi najboljši posameznik zadnje Cope, letos pa ne sme igrati, saj še prestaja kazen neigranja zaradi ugriza na svetovnem prvenstvu. Tako je prvi urugvajski zvezdnik Edinson Cavani.


Skupina A, 1. krog, petek ob 1.30:
ČILE - EKVADOR (Santiago)
Sobota ob 1.30:
MEHIKA - BOLIVIJA (Vina del Mar)

2. krog, nedelja ob 23.00:
EKVADOR - BOLIVIJA (Valparaiso)
Ponedeljek ob 1.30:
ČILE - MEHIKA (Santiago)

3. krog, petek, 19. junija, ob 23.00:
MEHIKA - EKVADOR (Rancagua)
Sobota, 20. junija, ob 1.30:
ČILE - BOLIVIJA (Santiago)


Skupina B, 1. krog, sobota ob 21.00:
URUGVAJ - JAMAJKA (Antofagasta)
Ob 23.30:
ARGENTINA - PARAGVAJ (Le Serena)

2. krog, torek, 16. junija, ob 23.00:
PARAGVAJ - JAMAJKA (Antofagasta)
Ob 1.30:
ARGENTINA - URUGVAJ (Le Serena)

3. krog, sobota, 20. junija, ob 21.00:
URUGVAJ - PARAGVAJ (Le Serena)
Ob 23.30:
ARGENTINA - JAMAJKA (Vina del Mar)


Skupina C, 1. krog, nedelja ob 21.00:
KOLUMBIJA - VENEZUELA (Rancagua)
Ponedeljek ob 23.30:
BRAZILIJA - PERU (Temuco)

2. krog, četrtek, 18. junija, ob 2.00:
BRAZILIJA - KOLUMBIJA (Santiago)
Ob 23.30:
PERU - VENEZUELA (Valparaiso)

3. krog, nedelja, 21. junija, ob 21.00:
KOLUMBIJA - PERU (Temuco)
Ob 23.30:
BRAZILIJA - VENEZUELA (Santiago)