Atletico Madrid se je v polfinale najelitnejšega evropskega  tekmovanja uvrstil prvič po 40 leth. Foto: Reuters
Atletico Madrid se je v polfinale najelitnejšega evropskega tekmovanja uvrstil prvič po 40 leth. Foto: Reuters
Thomas Müller
Thomas Müller je v Münchnu v 68. minuti zadel za vodstvo Bayerna z 2:1. Foto: Reuters
Koke
Gol Kokeja je odločil srečanje v Madridu. Foto: Reuters
Mario Mandžukić, Patrice Evra
Dvoboj Maria Mandžukića in Patricea Evraja na Allianz Areni. Foto: Reuters
Koke in David Villa
Veselje Kokeja in Davida Ville po edinem zadetku na Vicente Calderonu. Foto: Reuters
Pep Guardiola
Pep Guardiola z Bayernom ostaja v igri za evropsko lovoriko, kar pa ne velja za njegov nekdanji klub Barcelono. Foto: Reuters

Atletico Madrid je proti Barci igral brez najboljšega strelca Diega Coste, ki ga zaradi poškodbe ni bilo niti na klopi, a ga to ni ustavilo na poti do novega velikega uspeha v neverjetni sezoni, saj šest krogov pred koncem vodi v španskem prvenstvu. V polfinale najelitnejšega evropskega tekmovanja se je uvrstil prvič po letu 1974, ko je v finalu klonil pred Bayernom.
Gostiteljem se Costova odsotnost ni preveč poznala, predvsem ne na začetku srečanja, ko so pritisnili proti vratom Barcelone in že v 5. minuti povedli. Najprej je Adrian Lopez zadel vratnico, v nadaljevanju akcije in predložku Davida Ville z leve strani pa je po skoku Lopeza žoga prišla do Kokeja, ki jo je z volejem pospravil v mrežo. V 12. minuti se je še enkrat zatresel okvir vrat. Villa je po napaki Sergia Busquetsa, ki je izgubil žogo, iz podobnega položaja, iz katerega je Koke dosegel zadetek, meril v vratnico.
Kmalu zatem si je prvo priložnost priigrala tudi Barcelona. Lionel Messi je z glavo za las meril mimo vrat. Atletico pa ni odnehal. V 19. minuti je Villa dobil dvoboj na desni strani kazenskega prostora in bil z nekaj metrov znova zelo blizu gola. Veselje mu je preprečila prečka. Pet minut pozneje je na drugi strani še eno priložnost zapravil Messi, ki po sijajnem preigravanju Neymarja na levi strani in podaji po tleh pred vrata ni najbolje streljal.
Gabi zapravil priložnost za 2:0
V drugem polčasu so prvi zapretili gostje. V 49. minuti je Messi preveč okleval s strelom, Barcelona pa je v nadaljevanju akcije vendarle prišla do izjemne priložnosti. Atleticov vratar Thibaut Courtois se je znašel na tleh, a Xavi iz neposredne bližine tega ni znal izkoristiti in je žogo poslal čez prečko. Xavi se nato ni izkazal še z nenatančnim strelom z glavo, ko bi lahko iztržil precej več.
Gostitelji so imeli najlepšo priložnost za potrditev polfinala v 70. minuti, ko je proti vratom Barcelone stekel Gabi, vendar zelo slabo streljal, Jose Manuel Pinto pa je žogo odbil z nogo. Vratar gostov je predtem ubranil tudi nevaren poskus rezervista Diega. 78. minuta je prinesla novo priložnost Kataloncev. Neymarja je po strelu z glavo v padcu od izenačenja ločilo le nekaj centimetrov. V končnici je Barcelona jalovo napadala in ni več reseneje ogrozila Courtoisa. Brez polfinala je ostala prvič po sedmih letih. Že 20 minut pred koncem je trener Gerardo Martino iz igre presenetljivo potegnil Andresa Iniesto. Na prvi tekmi prejšnji torek na Camp Nouu je bil izid 1:1.
Bayern ekspresno odgovoril po zaostanku
Enak razplet je bil tedaj tudi v Manchestru, kjer je gostoval Bayern. Na povratnem srečanju na Allianz Areni v Münchnu v prvem polčasu gledalci niso videli zadetkov. Bayern je bil skoraj 70 odstotkov časa pri žogi, razmerje v strelih je bilo 13:1, v okvir vrat pa 5:1. Obramba rdečih vragov se je dobro držala, saj gostiteljem kljub terenski premoči ni dovolila, da jo resno ogrozijo. Najnevarnejšemu igralcu v domačih vrstah Arjenu Robbnu je blokirala več strelov ali pa so ti končali mimo vrat. United je čakal na svojo priložnost iz protinapadov.
V 57. minuti pa šok za domače navijače. Manchester je povedel z 0:1. Strelec sijajnega zadetka s približno 20 metrov je bil Patrice Evra, ki je po prodoru in podaji Antonia Valencie s silovitim diagonalnim strelom iz polvoleja očistil pajčevino iz levega zgornjega kota vrat Manuela Neuerja. Toda odgovor Bayerna je sledil ekspresno. Krenil je s sredine in že v prvem napadu je z glavo izenačil Mario Mandžukić, podajalec je bil Franck Ribery. V 67. minuti je za delirij na tribunah s petih metrov poskrbel Thomas Müller z golom za preobrat in 2:1. Čez slabih deset minut je po značilnem prodoru z roba kazenskega prostora po tleh natančno meril še podajalec pri drugem zadetku Robben in aktualne evropske prvake popeljal v polfinale. Žoga je na poti v mrežo oplazila Nemanjo Vidića. Pri izidu 1:1 je imel lepo priložnost za drugačen razplet Wayne Rooney, a jo je z 12 metrov zapravil s slabim strelom, ko je bil pred njim le še Neuer.

Četrtfinale, povratni tekmi:

BAYERN - Manchester United 3:1 (0:0) 1:1
Mandžukić 59., Müller 68., Robben 76.; Evra 57.

Bayern: Neuer, Boateng, Dante, Alaba, Lahm, Kroos, Robben, Götze ( 65./Rafinha ), Ribery, Müller ( 84./Pizarro), Mandžukić.
Manchester United: de Gea, Jones, Smalling, Vidić, Evra , Fletcher ( 74./Hernandez), Carrick,Valencia, Rooney, Kagava, Welbeck ( 81./Januzaj).
Sodnik: Jonas Eriksson (ŠVE)


ATLETICO MADRID - Barcelona 1:0 (1:0) 1:1
Koke 5.

Atletico Madrid: Courtois, Juanfran, Miranda, Godin, Filipe, Koke , Tiago, Gabi, Raul Garcia, Villa ( 79./Rodriguez), Lopez ( 62./Diego).

Barcelona: Pinto, Dani Alves , Bartra, Mascherano , Jordi Alba, Xavi, Busquets , Fabregas ( 61./Sanchez), Neymar, Messi, Iniesta ( 72./Rodriguez).

Sodnik: Howard Webb (ANG)
V odebeljenem tisku sta izida prvih tekem.