Barcelona se spet veseli najprestižnejše lovorike v klubskem nogometu. Po letu 2009 je še drugič osvojila t. i. trojček: prvenstvo, pokal in Ligo prvakov. Foto: Reuters
Barcelona se spet veseli najprestižnejše lovorike v klubskem nogometu. Po letu 2009 je še drugič osvojila t. i. trojček: prvenstvo, pokal in Ligo prvakov. Foto: Reuters
Luis Suarez
Luis Suarez je odločil finale Lige prvakov. Kakšen zaključek sezone za 28-letnega Urugvajca, ki je zaradi ugriza Giorgia Chiellinija na svetovnem prvenstvu in posledično suspenza prvo uradno tekmo za Barcelono odigral šele konec oktobra. Foto: Reuters
Ivan Rakitić
Ivan Rakitić je v 4. minuti zadel za 1:0. Foto: Reuters
Ivan Rakitić
Rakitić, Neymar in Andres Iniesta so zrežirali vodilni gol. Foto: Reuters
Alvaro Morata
Alvaro Morata je Juventus vrnil v igro. Foto: Reuters
Luis Enrique
Trener Barcelone Luis Enrique se je znašel na rokah svoje ekipe. Foto: Reuters

Katalonci so tako po letih 1992, 2006, 2009 in 2011 še petič postali evropski klubski prvaki. Barcelona je bila pred več kot 70.000 gledalci na Olimpijskem stadionu boljši nasprotnik, o čemer priča tudi končna statistika. Posest žoge 61:39, streli 10:6 in streli v okvir vrat 7:6, vse seveda v korist "blaugrane".

Strelci Rakitić, Suarez, Neymar in Morata
Barcelona je mrežo prvič zatresla v 4. minuti, ko je Ivan Rakitić izkoristil mojstrsko podajo Andresa Inieste in z nekaj metrov matiral Gianluigija Buffona. Juventus je izenačil v 55. minuti z golom Alvara Morate. Nato pa je odločilni trenutek nastopil v 68. minuti. Buffon je najprej ubranil poskus Lionela Messija, a je odbito žogo pričakal Luis Suarez in jo poslal pod prečko. V 70. minuti je bil gol Neymarja zaradi igranja z roko razveljavljen, Brazilec pa je nato v sodnikovem podaljšku le postavil piko na i. Barcelona je tako po letu 2009 še drugič osvojila trojček, to je domače prvenstvo, pokal in Ligo prvakov.

Rakitić načel Juventus
Srečanje je doživelo prvi vrhunec že v četrti minuti, in sicer z golom Barcelone. Na levi strani kazenskega prostora je Neymar podal do vtekajočega Andresa Iniesto, ta je žogo mojstrsko podaljšal do osamljenega Ivana Rakitića, ki jo je nato z nekaj metrov poslal za hrbet nemočnega Gigija Buffona. Zares izjemna akcija Kataloncev za hladen tuš Torinčanov, ki so pred tem z izvajanjem kota zapretili prvi.

Buffon preprečil veselje Alvesu
Po šoku je Juventus v 9. minuti izpeljal hiter protinapad, ki ga je s strelom z roba kazenskega prostora zaključil Arturo Vidal. Malo kasneje je na drugi strani čez vrata meril tudi Neymar. Barcelona je bila še naprej nevarnejša. V 13. minuti je Suarez prodrl ob gol avt črti, nato pa podal nazaj, kjer je z okoli 11 metrov sprožil Dani Alves, a je Buffon z izjemnim refleksom žogo z levico odbil čez vrata.

Jalovi poskusi Juveta, Barcelona nevarnejša
Juventus se je trudil z napadi, a resneje ni uspel ogroziti Barceloninih vrat. Je pa imela Barcelona kar nekajkrat težave z organiziranjem napada od svojega kazenskega prostora naprej. Po rahlem pritisku Juventusa je Suarez v 38. minuti z diagonalnim strelom skorajda oplazil desno vratnico, malo kasneje pa je poskus Neymarja ubranil Buffon. Edini Juventusov strel v okvir Barceloninih vrat v prvem polčasu je v 44. minuti sprožil Claudio Marchisio.

Buffon dobil dvoboj s Suarezom
Tudi začetek drugega polčasa ni prinesel spremembe razmerja sil na zelenici. V 49. minuti je tako Barcelona izpeljala hiter protinapad, ki ga je s strelom z leve strani za bližnjo vratnico zaključil Suarez, a se je Buffon spet izkazal. Malo kasneje je Suarez meril mimo vrat.

Morata nagradil garanje Marchisia, Lichtsteinerja in Teveza
In kdor ne da, dobi. Marchisio in Stephan Lichtsteiner sta na desni strani izigrala obrambo Barcelone, švicarski branilec je podal v sredino kazenskega prostora, kjer se je Carlos Tevez otresel Gerarda Piqueja in ustrelil iz obrata, Marc Andre ter Stegen je žogo odbil, a le do osamljenega Morate, ki je žogo z nekaj metrov poslal v nebranjeni del mreže.

Suarez na pravem mestu, gol Neymarja razveljavljen
Barcelona je bila vidno v šoku, tako da je Juventus prišel še do nekaj polpriložnosti. V 62. minuti je Tevez s kakšnih 18 metrov meril čez vrata. A Katalonci so se relativno hitro pobrali in v 68. minuti izpeljali "matno" akcijo. Messi je potegnil v protinapad, sprožil z roba kazenskega prostora, Buffon je žogo odbil, vendar le do Suareza, ki jo je na daljši vratnici zabil pod prečko. Podoben zadetek kot pred tem Juventusov. Dve minuti kasneje je Neymar dosegel še tretji gol, a je bil zaradi igranja z roko upravičeno razveljavljen. Srečanje se je v zadnji četrtini razvnelo, obe moštvi sta igrali "na polno".

Neymar le postavil piko na i
V 78. minuti je Iniesto zamenjal Xavi, za katerega je bila to zadnja tekma za Barcelono. Katalonci so si v naslednjih akcijah priigrali (pol)priložnosti, iz katerih bi lahko odločili tekmo, vendar je zmanjkalo zbranosti. Na drugi strani je bil nevaren tudi Juventus. V 89. minuti je ter Stegen s skrajnimi močmi odbil poskus Marchisia z okoli 20 metrov. Že v sodnikovem podaljšku je bil nemški vratar na mestu tudi ob strelu Teveza. Ko se je čakalo le še na zadnji žvižg odličnega turškega sodnika Cüneyta Cakirja, je Barcelona izpeljala še en protinapad, ki ga je z diagonalnim strelom po tleh zaključil Neymar za 3:1. Slavje Kataloncev na zelenici in na tribunah se je lahko začelo ...

NOGOMET - LIGA PRVAKOV


FINALE, Berlin (Olimpijski stadion)

BARCELONA - Juventus 3:1 (1:0)
70.500; Rakitić 4., Suarez 68., Neymar 97.; Morata 55.

Barcelona: ter Stegen, Dani Alves, Pique, Mascherano, Jordi Alba, Busquets, Rakitić (91./Mathieu), Iniesta (78./Xavi), Neymar, Suarez (95./Pedro), Messi.

Juventus: Buffon, Lichtsteiner, Bonucci, Barzagli, Evra (89./Coman), Marchisio, Pirlo, Vidal (79./Pereyra), Pogba , Tevez, Morata (85./Llorente).

Sodnik: Cüneyt Cakir (Turčija)

V spodnji galeriji si oglejte utrinke dogajanja iz Berlina.