Naveza, ki je v finalu leta 2009 pokopala Manchester United. Foto: EPA
Naveza, ki je v finalu leta 2009 pokopala Manchester United. Foto: EPA
Jens Lehmann
Jens Lehmann je postal prvi nogometaš v zgodovini najelitnejšega evropskega klubskega nogometnega tekmovanja, ki je bil izključen v finalu. Topničarji so morali posledično proti Barceloni dobrih 70 minut igrati z nogometašem manj. Foto: EPA
Juliano Belletti
Juliano Belletti je takole odločil finale leta 2006 v predmestju Pariza. Foto: EPA
Lionel Messi in Rio Ferdinand
Messi je pred dvema letoma takole zadel za 2:0 in dokončno razblinil sanje rdečih vragov po ubranitvi naslova prvaka. Foto: EPA

Do zdaj so bili Katalonci v finalih polovično uspešni - v letih 1992, 2006 in 2009 so bili evropski prvaki, prvič pa so v finalu zaigrali že leta 1961. To je bil tudi prvi finale Evropskega pokala, v katerem ni bilo madridskega Reala.

Koeman premagal Katančevo Sampdorio
Prvič so se naslova evropskega prvaka Katalonci veselili 20. maja 1992 na Wembleyju, ko je zmagovalca v 111. minuti odločil Ronald Koeman. Nizozemec, zdaj uspešni trener, ki je na zadnje leta 2009 vodil AZ iz Aikmaarja, je mrežo Gianluce Pagliuce zatresel s prostega strela. V ekipi Barcelone so takrat igrali še Hristo Stojčkov, Michael Laudrup in tudi zdajšnji trener Josep Guardiola, medtem ko je v vezni liniji Sampdorie podaje soigralce razigraval Srečko Katanec.

Preobrat v predmestju Pariza
V sezoni 2005/06 je Barcelona na evropski nogometni tron stopila še drugič v zgodovini. Za ta dosežek je morala v finalu 17. maja 2006 premagati oslabljeni Arsenal (v 18. minuti je glavni sodnik Terje Hauge zaradi prekrška zunaj 16-metrskega prostora izključil vratarja topničarjev Jensa Lehmanna, op. a.), ki je z golom Sola Campbella povedel v izteku prvega polčasa. Ekipa Arsena Wengerja se je v drugem delu odlično branila, pretila je iz protinapada, v 76. minuti pa je Barceloni vendarle uspelo kronati številčno premoč. Po odlični akciji Andrésa Inieste in Henrika Larssona je izid poravnal Samuel Eto'o.

Štiri minute pozneje je zmagoviti zadetek po Larssonovem predložku dosegel Juliano Belletti, ki je žogo poslal med nogama nemočnega rezervnega vratarja Londončanov, Manuela Almunie.

Rimska pravljica v režiji Eto'oja in Messija
Zadnji naslov evropskega prvaka so rdeče-modri osvojili pred dvema letoma, ko so se na rimskem Olimpicu udarili prav z letošnjim finalistom, Manchester Unitedom. Rdeči vragi so upali na ponovitev uspeha izpred leta dni, ko so v Moskvi premagali Chelsea, s čimer bi postali prva ekipa, ki je ubranila evropski naslov, odkar je bila leta 1992 ustanovljena Liga prvakov, a jim to ni uspelo. Glavni 'krivec' za poraz pa je bil napadalni dvojec Eto'o-Lionel Messi. Kamerunec je spretno zadel že v 10. minuti igre, potem ko sta Xavi Hernández in Iniesta izkoristila nepazljivost v obrambi rdečih vragov.

United je poskušal izid poravnati, še najdejavnejši je bil Wayne Rooney, a je katalonska obramba popolnoma zaprla pot do svojega gola. Zadnji žebelj v Unitedovo krsto je s fantastičnim strelom z glavo v 70. minuti zabil Messi.

Proti Romunom zgrešili vse 11-metrovke
Seveda pa ima tudi Barcelona boleče spomine na finalne dvoboje, izgubila jih je tri. Prvega že leta 1961, ko je v madžarsko obarvanem finalu v Bernu pred Benfico klonila s 3:2. V finalu so Katalonci znova zaigrali šele leta 1986. S tribun stadiona Ramón Sánchez Pizjuán v Sevilli so imeli bučno podporo, a jim ni uspelo premagati Steaue iz Bukarešte, ki je evropski prvak postala po izvajanju kazenskih strelov. Barcelona je zgrešila vse štiri (!), za Romune pa sta zadela Marius Lăcătuş in Gavril Balint.

V Atenah najbolj boleč poraz
Najbrž najhujši poraz pa jih je čakal v finalu leta 1994, ko jih je s kar 4:0 odpravil Milan. Na olimpijskem stadionu v Atenah je Daniele Massaro mrežo Andonija Zubizarrete zatresel v 22. minuti, še drugič se je med strelce vpisal v sodnikovem podaljšku prvega polčasa. Na 3:0 je v 47. minuti, potem ko je izkoristil napako v obrambi Miguela Ángela Nadala, z lepim lobom povišal Dejan Savičević, končnih 4:0 pa je postavil Marcel Desailly. Milan je v Atenah leta 2007 znova postal kralj evropskega nogometa, tokrat je z 2:1 odpravil Liverpool.