Pep Guardiola je 18. marca na tribunah Camp Noua takole spremljal tekmo osmine finala Barcelona - Manchester City (1:0). Čez dva tedna bo stal tik ob zelenici. Foto: Reuters
Pep Guardiola je 18. marca na tribunah Camp Noua takole spremljal tekmo osmine finala Barcelona - Manchester City (1:0). Čez dva tedna bo stal tik ob zelenici. Foto: Reuters
Carlo Ancelotti
Carlo Ancelotti je bil kot trener trikrat evropski prvak. Prvega naslova se je veselil leta 2003 z Milanom, ko je v finalu rdeče-črne vodil do zmage nad Juventusom. Moštvo iz Torina mu bo zdaj znova stalo na poti. Foto: EPA
Pavel Nedved (Juventus) - Emilio Butragueno (Real Madrid)
Pavel Nedved in Emilio Butragueno, nekoč sijajna nogometaša, danes pa zaposlena v vodstvih Juventusa in Reala, sta si po žrebu v Nyonu stisnila roki. Kdo bo bolj zadovoljen 13. maja? Foto: Reuters
Odmevi po žrebu polfinala Lige prvakov

Bavarci so pred dvema letoma velik korak proti finalu storili že na prvi tekmi na Allianz Areni, ki so jo dobili s 4:0. Srečanje je zaznamovala slaba predstava Lionela Messija, ki je igral kljub poškodbi stegenske mišice v četrtfinalu proti PSG-ju. Teden pozneje je ob novem šovu Bayerna na Camp Nouu (0:3) ostal na klopi.
Barcelono je vodil Tito Vilanova, prav jutri bo minilo eno leto od njegove prezgodnje smrti zaradi raka. Trikratni strelec v tedanjem polfinalu je bil Thomas Müller, Münchenčani pa so se nato konec meseca veselili tudi v finalu na Wembleyju, kjer so za peto evropsko zvezdico strli Borussio Dortmund.

Povsem drugačna zgodba se je pisala v četrtfinalu leta 2009, ko je Messi z dvema zadetkoma pomagal Barci, da je že ob polčasu proti Bayernu vodila s 4:0. Tak je bil tudi končni izid tekme. Na povratnem obračunu v Münchnu so gledalci videli remi 1:1.

Guardiola in Enrique pet sezon soigralca
"To bo posebna tekma zaradi Pepa, zame in za moje igralce. Za vse navijače Barcelone bo to veliko srečanje. Kot vselej želimo zmagati tako doma kot v gosteh," je bil prvi odziv na žreb trenerja Barcelone Luisa Enriqueja, pet sezon soigralca Guardiole pri blaugrani (1996-2001).

Guardiola si je prejšnji mesec v živo ogledal povratno tekmo osmine finala med Barcelono in Manchester Cityjem (1:0), kar je bil njegov prvi obisk Camp Noua, odkar je po koncu sezone 2011/12 zapustil Barcelono. Trener Bayerna je zavrnil sedež v častni loži in srečanje raje spremljal v družbi prijateljev.
"Želimo premagati Barcelono, toda ima kakovostno ekipo, ki jo zelo spoštujem. Vesel sem, da imam priložnost pomeriti se z njo. Prvič bom moral nazaj tja, zato bo to zame nekaj posebnega in čustvenega, toda gre le za nogomet. V polfinalu lahkih tekmecev ni. Lani smo igrali proti Realu," je dejal Pep.

Lionel Messi se je včeraj mudil v kraju Sacile blizu Pordenona v Furlaniji, kjer je v družbi očeta in brata tretjič obiskal zdravnika Giuliana Poserja, ki je specializiran za biološko prehrano in preventivo pred poškodbami. Potem ko je lani argentinskega zvezdnika na igrišču nekajkrat obšla slabost in je bruhal, mu je Poserja priporočil reprezentančni soigralec Martin Demichelis. Messi naj bi z dieto izgubil tudi več kot tri kilograme.


Juve in Real sta se nazadnje srečala jeseni 2013

Drugi polfinalni par Juventus - Real Madrid bo ponovitev polfinala izpred 12 let, ko se je stara dama tudi zadnjič prebila med najboljše štiri ekipe v Evropi. Prvi dvoboj v Madridu se je takrat razpletel z zmago Špancev z 2:1, povratno v Torinu pa je Juve dobil s 3:1. Za 3:0 je v 73. minuti zadel Pavel Nedved, preden je končni izid v 89. minuti postavil Zinedine Zidane.
Finale med tema dvema kluboma v Amsterdamu leta 1998 je odločil Predrag Mijatović (1:0).
Zanimivo je bilo tudi v sezoni 2004/05, ko sta se velikana španskega in italijanskega nogometa pomerila v osmini finala. Juve si je na Delle Alpiju napredovanje zagotovil v podaljšku (0:1 v gosteh, 2:0 doma).

V lanski sezoni sta se moštvi srečali v predtekmovanju. Na Santiago Bernabeuu je z dvema goloma Cristiana Ronalda Real slavil z 2:1, na stadionu Juventusa pa je bilo neodločeno 2:2 (Vidal, Llorente; Ronaldo, Bale).

Allegri: Na igrišču jih bo enajst kot nas!
"Povratno tekmo bomo igrali doma, kar bi lahko bila prednost za nas. Čaka nas fascinanten polfinale z dvema zelo izkušenima ekipama in vrhunskimi nogometaši," je povedal direktor Reala Emilio Butragueno. Lani so Madridčani na poti do desetega evropskega naslova v polfinalu s skupnim izidom 5:0 odpihnili Bayern (1:0 doma, 0:4 v gosteh).
"Juventus ima za sabo zelo dobro sezono in je tako rekoč že osvojil italijansko prvenstvo, kar pomeni, da se lahko bolj posveti Ligi prvakov. Prepričani smo, da se lahko še drugič zapored prebijemo v finale, tako kot proti Atleticu pa bomo morali pokazati najboljše. Verjamemo vase. V lanskem polfinalu proti Bayernu so nam zelo pomagali navijači, ki so pripravili fantastično vzdušje, enako letos v četrtfinalu. Upam, da se bo tako tudi nadaljevalo," je bil komentar trenerja Carla Ancelottija.

Njegov kolega na klopi Juventusa Massimiliano Allegri se je na žreb v Nyonu odzval na Twitterju: "Real je branilec naslova, ima ogromen stadion, kjer je težko gostovati, in enega najuspešnejših trenerjev v Evropi. A na igrišču jih bo enajst kot nas!"

Odmevi po žrebu polfinala Lige prvakov