Nogometaši Bayerna so se s skupnim izidom 7:0 prek Barcelone uvrstili v veliki finale, kjer se bodo pomerili z Borussio iz Dortmunda. Foto: Reuters
Nogometaši Bayerna so se s skupnim izidom 7:0 prek Barcelone uvrstili v veliki finale, kjer se bodo pomerili z Borussio iz Dortmunda. Foto: Reuters
Arjen Robben
Takole si je Nizozemec na začetku drugega polčasa pripravil prostor za strel, prek katerega je Bayern povedel v vodstvo z 0:1. Foto: Reuters
Xavi Hernandez
Xavi Hernandez (levo) je v prvem polčasu zapravil najlepšo priložnost Barcelone. Foto: Reuters
Gerard Pique
Gerard Pique ni imel svojega večera. V prvem polčasu je sicer dvakrat preprečil najhujše, v nadaljevanju pa je spektakularno zatresel lastno mrežo in le še dodal piko na i slabemu večeru Barcelone, ki je ... Foto: Reuters
Thomas Müller
... že nekaj trenutkov pozneje prejela še tretji zadetek. Po predložku Francka Riberyja ga je iz neposredne bližine z glavo dosegel Thomas Müller. To je bil njegov osmi gol na 12 letošnjih tekmah Lige prvakov. Foto: Reuters

Bayern je popolnoma nadziral potek tekme, tekmecu je sicer dopuščal napadalno igro, ki pa je vsakič znova naletela na trdno in zanesljivo nemško obrambo. V prvem polčasu od silovitega naleta Barcelone ni bilo nič, v nadaljevanju pa so Bavarci zatresli trikrat in se s skupnim izidom 7:0 uvrstili v veliki finale.

Barca obe tekmi izgubila prvič po letu 1987
Barcelona je na Camp Nouu v Ligi prvakov z razliko treh zadetkov izgubila prvič po novembru 1997, ko je s 4:0 klonila pred Dinamom iz Kijeva. Deset let predtem je tudi zadnjič izgubila obe tekmi posameznega obračuna v izločilnih bojih evropskih tekmovanj - leta 1987 jo je iz Pokala Uefa izločil Dundee United (1:0 in 2:1). Nazadnje Barceloni ni uspelo doseči zadetka vsaj na eni tekmi posameznega obračuna v izločilnih bojih leta 2008, ko jo je v polfinalu izločil Manchester United.

Barcelona je igrala v precej okrnjeni zasedbi, saj so zaradi poškodb manjkali Carles Puyol, Javier Mascherano, Sergio Busquets in Eric Abidal, zaradi rumenih kartonov ni smel igrati Jordi Alba. Pri Bayernu je manjkal Toni Kroos.

Messi si je tekmo ogledal s klopi
Katalonci so tekmo začeli brez Lionela Messija, ki je še vedno čutil bolečine po poškodbi stegenske mišice na prvi četrtfinalni tekmi s PSG-jem. V Münchnu je bil na prvi polfinalni tekmi popolnoma neviden, tokrat sploh ni igral. Nazadnje je Messi tekmo Lige prvakov v celoti izpustil 6. decembra 2011, ko je Barcelona na Camp Nouu s 4:0 odpravila Bate Borisov. Barca je na devetih evropskih tekmah, ko je argentinski virtuoz začel na klopi, v povprečju dosegla po 1,1 zadetka na srečanje. Povprečje se je po tekmi z Bayernom še malce spustilo.

Barca napadala, a nevarnejši Bayern
Po visokem zaostanku s prve tekme je bilo mogoče pričakovati silovit začetek Barcelone, ki se je sicer trudila, a vrat Manuela Neuerja ni pretirano ogrozila. Katalonci so napadali, Bavarci pa so na svoje priložnosti čakali iz protinapada. Že v 12. minuti je s svoje polovice proti golu Victorja Valdesa sam stekel Arjen Robben, ki je storil potezo preveč, tako da je Gerard Pique v zadnjem trenutku podstavil nogo in mu preprečil neoviran strel. Dobrih pet minut pozneje so novopečeni nemški prvaki zapretili še enkrat. Po krasni akciji med Robbnom in Bastianom Schweinsteigerjem se je po podaji s peto na strel pripravljal Philipp Lahm, a je še enkrat svojo ekipo v zadnjem trenutku rešil Pique.

Katalonci v prvem polčasu niso blesteli, še najlepšo priložnost so zapravili v 27. minuti, ko je Dani Alves z desne strani pred vrata poslal uporaben predložek, žoga se je odbila od Cesca Fabregasa in končala pri Xaviju Hernandezu, ki je z volejem s šestih metrov meril previsoko. V 40. minuti je z roba kazenskega prostora sprožil še Adriano, a je ostalo pri 0:0.

Robben razblinil še zadnje katalonske upe
Če so navijači Barcelone upali na čudež, ki bi jim prinesel finale na Wembleyju, pa so se njihovi upi razblinili na začetku drugega polčasa, ko je v polno zadel Robben. David Alaba je z globinsko podajo našel nizozemskega vezista, ki je z desne strani vtekel v kazenski prostor, zlahka preigral Adriana in z diagonalnim strelom zatresel malo mrežico.

Piquejev avtogol pika na i slabemu večeru
Zadetek Bayerna je tudi dokončno spremenil tekmovalnost ekip. Trener Barcelone Tito Vilanova je iz igre kmalu zatem potegnil Xavija in Andresa Iniesto (namesto njiju sta v igro vstopila Alexis Sanchez in Thiago Alcantara), medtem ko je Bayernov trener Jupp Heynckes po dobri uri igre počitek privoščil Schweinsteigerju, na zelenico pa postal Luisa Gustava. Slabemu večeru domače ekipe je piko na i v 72. minuti z avtogolom dodal Pique, ki je po Riberyjevem predložku s kolenom 'mojstrsko premagal' lastnega vratarja.

V polno tudi Müller
Šov Bavarcev se je nadaljeval - že štiri minute pozneje je na 0:3 povišal Thomas Müller. Izjemen nemški napadalec, ki je letos na 12 tekmah zadel že osmi gol, je po Riberyjevem predložku z leve strani preskočil Adriana in Thiaga Alcantaro ter žogo z glavo pospravil v mrežo. Heynckes je nato na klop poklical še kapetana Lahma, namesto katerega je v igro vstopil Rafinha.

Do konca srečanja so gostitelji iskali vsaj častni zadetek, a Bavarci ničesar niso prepustili naključju. V finalu se bodo 25. maja udarili z Borussio iz Dortmunda, ki bo na Westfallnu že to soboto njihov nasprotnik v 32. krogu nemškega prvenstva.

Polfinale, povratna tekma:
Barcelona - BAYERN 0:3 (0:0) 0:4
Robben 48., Pique 72./ag, Müller 76.

Barcelona: Valdes, Alves, Bartra (87./Montoya), Pique, Adriano, Xavi (55./Sanchez), Song, Iniesta (65./Thiago Alcantara), Pedro, Fabregas, Villa.

Bayern: Neuer, Lahm (77./Rafinha), Boateng, van Buyten, Alaba, Martínez (74./Timoščuk), Schweinsteiger (66./Gustavo), Robben, Müller, Ribery, Mandžukić.

Sodnik: Damir Skomina (Slovenija)

V krepkem tisku je izid prve tekme. Finale bo 25. maja v Londonu (Wembley).