Veselje nogometašev Bayerna po tretjem zadetku Maria Mandžukića. Foto: EPA
Veselje nogometašev Bayerna po tretjem zadetku Maria Mandžukića. Foto: EPA
Toni Kroos
Toni Kroos (v sredini) je zgodaj načel Arsenalovo mrežo. Foto: EPA
Lukas Podolski
Lukas Podolski je z glavo znižal na 1:2. Foto: EPA
Joao Moutinho
Joao Moutinho je v Portu v 56. minuti zadel iz nedovoljenega položaja. Foto: EPA

Na stadionu Emirates je v prvem polčasu vse potekalo po okusu gostov in njihovih številnih navijačev. Hitro so se znašli v vodstvu z 0:2. V 7. minuti je po podaji Thomasa Müllerja z desne strani s polvolejem s 16 metrov prvi zadel Toni Kroos. V 21. minuti pa je po kotu, strelu Daniela van Buytna z glavo in odbiti žogi vratarja Wojciecha Szczesnyja Müller še sam potisnil žogo v mrežo iz bližine.
Gostitelji so do odmora pokazali zelo malo dobrega nogometa. V 45. minuti je bil Mario Mandžukić zelo blizu povišanja na 0:3. Po predložku Philippa Lahma je z 11 metrov za las meril mimo vrat.
Znižal Podolski
Arsenal je v drugem polčasu igral nekoliko bolje. Nekaj upanja topničarjem je v 55. minuti vlil nekdanji član Bayerna Lukas Podolski. Po napačno dosojenem kotu (žoga bi morala pripasti gostom) je žoga preletela veliko igralcev, na drugi vratnici pa jo je pričakal Podolski in brez pravega skoka z glavo s približno petih metrov preusmeril za hrbet negotovega in slabo postavljenega Manuela Neuerja. To je bil prvi zadetek, ki ga je prejel v letu 2013!
Mandžukić zadel z nekaj sreče
V 72. minuti sta takoj po vstopu na zelenico rezervista Tomaš Rosicky in Olivier Giroud skupaj s Theom Walcottom izvedla lepo akcijo, Francoz je s sredine kazenskega prostora streljal, toda žoga je zletela naravnost v Neuerja.
Neizkoriščeno priložnost za izenačenje so Nemci hitro kaznovali in pet minut pozneje se je namesto 2:2 na semaforju izpisal izid 1:3. Prodrl je Arjen Robben, na desni strani zaposlil Lahma, ta pa je podal pred vrata, kjer je Mandžukić z nekaj sreče in s pomočjo Bacaryja Sagnaja Münchenčanom zagotovil sploh prvo zmago v Londonu in lepo prednost pred povratno tekmo.
V Portu strelec Moutinho iz "ofsajda"
Malaga, četrtouvrščeno moštvo španskega prvenstva, je bila trd oreh tudi za evropsko bolj izkušeni Porto, ki pa mu ga je vendarle uspelo streti. Edini strelec je bil v 56. minuti najboljši igralec tekme Joao Moutinho, ki je zadel s šestih metrov po podaji Alexa Sandra z leve strani. Televizijski posnetki so pokazali, da iz nedovoljenega položaja, zaradi česar so gostje ostro protestirali.
V prvem polčasu je Malaga brez večjih težav ustavljala napade Porta, v drugem pa je glavno vlogo na igrišču prevzel 26-letni Moutinho, narekoval ritem igre, dobival nazaj izgubljene žoge in bil nevaren v kazenskem prostoru.

Osmina finala, prve tekme:
ARSENAL - BAYERN 1:3 (0:2)
Podolski 55.; Kroos 7., Müller 21., Mandžukić 77.

Arsenal: Szczesny, Sagna , Mertesacker, Koscielny, Vermaelen , Arteta Wilshere, Ramsey ( 71./Rosicky), Cazorla, Podolski ( 72./Giroud), Walcott.

Bayern: Neuer, Lahm , van Buyten, Dante, Alaba, Javi Martinez, Schweinsteiger , Müller , Kroos ( 73./Luiz Gustavo), Ribery ( 63./Robben), Mandžukić ( 78./Gomez).

Sodnik: Svein Oddvar Moen (Norveška)


PORTO - MALAGA 1:0 (0:0)
Moutinho 56.

Porto: Helton, Danilo, Otamendi, Mangala, Alex Sandro, Moutinho, Fernando, Lucho Gonzalez ( 91./Castro), Izmajlov ( 70./Atsu), Varela ( 58./Rodriguez), Martinez.

Malaga: Caballero, Sanchez, Demichelis, Weligton, Antunes, Toulalan, Iturra ( 78./Camacho), Joaquin ( 63./Portillo), Baptista ( 78./Piazon), Isco, Santa Cruz.

Sodnik: Mark Clattenburg (Anglija)
Povratni tekmi bosta 13. marca.

Sreda ob 20.45:
GALATASARAY - SCHALKE
MILAN - BARCELONA

Povratni tekmi bosta 12. marca.
Odigrano prejšnji teden:
CELTIC - JUVENTUS 0:3 (0:1)
Matri 3., Marchisio 77., Vučinić 83.
VALENCIA - PARIS SG 1:2 (0:2)
Rami 90.; Lavezzi 10., Pastore 43.
RK: Ibrahimović 92./PSG
Povratni tekmi bosta 6. marca.
REAL MADRID - MANCHESTER UNITED 1:1 (1:1)
Ronaldo 30.; Welbeck 20.
ŠAHTAR - BORUSSIA DORTMUND 2:2 (1:1)
Srna 31., Costa 68.; Lewandowski 41., Hummels 87.
Povratni tekmi bosta 5. marca.