Trener Milana Massimiliano Allegri se noče sprijazniti z vlogo
Trener Milana Massimiliano Allegri se noče sprijazniti z vlogo "avtsajderja" v dvoboju z Barcelono in poudarja, da bodo njegovi varovanci storili vse za napredovanje v četrtfinale, saj je sicer nesmiselno, da sploh stečejo na zelenico. Foto: EPA
Lionel Messi
Lionel Messi je v španskem prvenstvu v letošnji sezoni dosegel že 37 zadetkov. Foto: EPA
Lionel Messi in Alessandro Nesta
Lani je v Milanovem dresu proti Barceloni še igral Alessandro Nesta, ki ga letos tako kot še nekaj veteranov ni več v ekipi. Foto: EPA

Lani sta se moštvi pomerili v četrtfinalu. V Milanu je bilo 0:0, na povratni tekmi v Barceloni pa 3:1 za gostitelje, ko je dvakrat z 11-metrovke (druga je bila dosojena sporno) zadel Lionel Messi. Argentinec bo tudi tokrat v središču pozornosti. V soboto je v Granadi dosegel svoj 300. in 301. zadetek v dresu Barcelone ter se vpisal med strelce na 14. ligaški tekmi zapored.
Brez Balotellija
Barcelona premočno vodi v španskem prvenstvu, medtem ko je Milan v Serie A tretji. Po zelo slabem začetku sezone, ko se je stolček trenerju Massimilianu Allegriju že pošteno tresel, rdeče-črni v zadnjih mesecih igrajo uspešno. Kljub temu pa je Barca izrazit favorit za napredovanje. Daleč so časi, ko so nogometaši iz prestolnice Lombardije v finalu Pokala državnih prvakov leta 1994 premagali Katalonce kar s 4:0.
Milan je poleti premešal zasedbo (v primerjavi z lani v ekipi med drugim ni več Zlatana Ibrahimovića, Thiaga Silve in Alexandra Pata), za kar nekaj njegovih članov bo dvoboj z Barcelono eden izmed vrhuncev dozdajšnje kariere. Gostitelji ne bodo mogli računati na Maria Balotellija, ki je na treh tekmah v Serie A dosegel štiri zadetke, saj je v tej sezoni v Ligi prvakov že igral za Manchester City.
Pedro: Milan je vedno nevaren
Od omenjenega finala pred 19 leti je Milan na 10 tekmah proti Barceloni zmagal samo enkrat. Leta 2004 je bilo na San Siru 1:0. V izločilnih bojih sta se ekipi poleg lanskega četrtfinala srečali še v polfinalu leta 2006, ko je s skupnim izidom 1:0 prav tako napredovala Barca in v tisti sezoni tudi osvojila naslov evropskega prvaka.
Barcelona bo lahko znova računala na Xavija, ki se vrača po dveh tekmah odsotnosti, ni pa v Milano odpotoval David Villa. Imel je namreč težave zaradi ledvičnih kamnov. "Proti Milanu je vedno težko igrati, vedno je nevaren. Osvojil je veliko lovorik in ima bogato zgodovino," pred tekmo razmišlja Pedro. Na klopi bo sedel Jordi Roura, saj je Tito Vilanova še vedno na zdravljenju v New Yorku. Roura, ki si je na San Siru leta 1989 na srečanju evropskega superpokala hudo poškodoval desno koleno, meni, da bo odločilna povratna tekma.
"Verjemite mi, da se v slačilnici dobro zavedamo, da z dvema slabima predstavama lahko izpademo. Smo pa v dobri formi in verjamemo v naše možnosti. Moramo vsaj enkrat zadeti in poskušati ohraniti svojo mrežo nedotaknjeno. Odsotnost Vilanove? Tako je, kot da bi bil tu z nami. Pred kratkim sem ga slišal in čutil sem, da okreva," pravi kapetan Carles Puyol.
Allegri: Barci omejiti posest žoge
Pri Milanu bosta manjkala poškodovana Mathieu Flamini in Antonio Nocerino, ki je lani na Camp Nouu izenačil na 1:1. Najboljši strelec Stephan El Shaarawy je imel v zadnjih dneh nekaj težav s poškodbo in je izpustil petkovo tekmo proti Parmi, a naj bi bil v sredo vendarle na zelenici.
Oglasil se je tudi lastnik kluba Silvio Berlusconi, ki je dejal, da bi moral Allegri Lionelu Messiju nameniti posebnega čuvaja. V tej vlogi vidi Sulleyja Muntarija. Berlusconi in Allegri sta se sešla in kramljala o tekmi. "Naš tekmec je najboljša ekipa na svetu, toda ne sprejemam tega, da nas imajo v zadnjih dveh tednih vsi za žrtveno jagnje. V zadnjih dveh letih smo proti Barceloni igrali dobro. Moramo poskušati, čeprav ima Barcelona vedno vsaj 65 odstotkov časa žogo v svoji posesti. Omejiti moramo to," je bil jasen Allegri, ki meni, da so tekmeci ranljivi v obrambi.
Liga prvakov, osmina finala, prvi tekmi
Sreda ob 20.45:
GALATASARAY - SCHALKE

MILAN - BARCELONA

Verjetni postavi:

Milan: Abbiati; Abate, Zapata, Mexes, Constant; Ambrosini, Montolivo, Muntari, Boateng; Pazzini, El Shaaraway.

Barcelona: Valdes; Alves, Pique, Puyol, Alba; Xavi, Busquets, Iniesta; Fabregas, Messi, Pedro.

Sodnik: Craig Thomson (Škotska)
Povratni tekmi bosta 12. marca.
ARSENAL - BAYERN 1:3 (0:2)
Podolski 55.; Kroos 7., Müller 21., Mandžukić 77.
PORTO - MALAGA 1:0 (0:0)
Moutinho 56.
Povratni tekmi bosta 13. marca.
Odigrano prejšnji teden:
CELTIC - JUVENTUS 0:3 (0:1)
Matri 3., Marchisio 77., Vučinić 83.

VALENCIA - PARIS SG 1:2 (0:2)
Rami 90.; Lavezzi 10., Pastore 43.
RK: Ibrahimović 92./PSG

Povratni tekmi bosta 6. marca.

REAL MADRID - MANCHESTER UNITED 1:1 (1:1)
Ronaldo 30.; Welbeck 20.

ŠAHTAR - BORUSSIA DORTMUND 2:2 (1:1)
Srna 31., Costa 68.; Lewandowski 41., Hummels 87.

Povratni tekmi bosta 5. marca.