Robert Berić je bil eden izmed tragičnih junakov Rapida. Foto: EPA
Robert Berić je bil eden izmed tragičnih junakov Rapida. Foto: EPA
Slavje Dinamovih nogometašev po koncu tekme. Foto: EPA
Alvaro Negredo je proti Monacu dosegel velemojstrski zadetek. Foto: EPA

ge prvakov remiziral s Šahtarjem (2:2), ki je na prvi tekmi slavil z 0:1. Robert Berić je v zadnji minuti zapravil veliko priložnost.

"Vse gole moje kariere bi zamenjal za tega v zadnji minuti," je po tekmi dejal Berić. Slovenski napadalec je v zadnji minuti zapravil veliko priložnost, po kateri bi Dunajčane lahko popeljal v najmočnejše evropsko klubsko tekmovanje.

Berić streljal mimo vrat, Prosenik v vratnico
Gostitelji so odlično začeli srečanje, ko je z roba kazenskega prostora v deseti minuti zadel Marlos, ki je bil strelec tudi na prvem obračunu. Toda že tri minute pozneje je Rapid odgovoril. Louis Schaub je pred vrati po strelu odbito žogo v mrežo potisnil z glavo. V 22. minuti so gostje povedli, ko je kapetan Steffen Hofmann mojstrsko izvedel prosti strel, ki ga je izsilil Berić. S tem izidom bi se avstrijski nogometaši prebili v skupinski del Lige prvakov, a le pet minut pozneje, ko je po podaji Darija Srne in napaki Christopherja Dibona izenačil Olksander Gladki, je bil v boljšem položaju znova Šahtar.

V zaključku srečanja so gostje ostali brez Maria Sonnleitnerja, ki je skušal ovirati vratarja Pjatova, ko je poslal žogo v igro. Prejel je drugi rumeni karton in bil v 88. minuti izključen. Rapid je vse moči usmeril v napad tudi z igralcem manj. V 90. minuti je po levi strani ušel rezervist Philipp Prosenik in podal v sredino, kjer je bil popolnoma osamljen Berić, a žoge z glavo ni dobro zadel in zletela je mimo vrat. V 95. minuti so imeli gostje prosti strel, vratar Pjatov je žogo le odbil, Prosenik pa je s treh metrov stresel vratnico. Neverjetna smola za Dunajčane, ki jih je na povratni tekmi v Lvovu spodbujalo veliko navijačev, prišlo je kar devet avtobusov.

Liga prvakov znova v Zagrebu
Dinamo je že na gostovanju v Albaniji slavil z 2:1, na domačem terenu pa je potrdil peto pot v Ligo prvakov. Hrvaški prvaki so Skenderbeu premagali s 4:1. Že v deveti minuti je zadel El Arbi Soudani. Že v naslednjem napadu so gostje izenačili, ko je bil uspešen Esquerdinha, a Zagrebčani so na Maksimiru znova vodili že v 15. minuti. Dinamo je v vodstvo popeljal Armin Hodžić, ki je zadel po lepi podaji Soudanija. Tudi ko so gostitelji ostali brez Goncala Santosa, ki je dobil drugi rumeni karton, so še naprej imeli pobudo. Po kotu je v 55. minuti vodstvo povišal Jeremy Taravel, končni izid pa je z drugim zadetkom v albanski mreži postavil Soudani.

Med elito pet španskih klubov
V prihajajoči sezoni Lige prvakov bo imela Španija rekordnih pet predstavnikov. Poleg Barcelone, Reala in Atletica, ki so si prek La lige priigrali neposredno uvrstitev v elito, si je vstopnico z zmago v Evropski ligi priigrala tudi Sevilla, v kvalifikacijah pa je bila uspešna še Valencia. Na Mestalli je bilo na prvi tekmi 3:1, netopirji pa so odlično začeli tudi povratni dvoboj. V četrti minuti je s prefinjenim lobom zadel Alvaro Negredo. V 18. minuti je Andrea Raggi poravnal izid, ko je izkoristil napako Mathewa Ryana. 15 minut pred koncem je Elderson kaznoval še eno najbolj posrečeno posredovanje gostujočega vratarja in žogo pospravil v mrežo, a je Valencia zdržala in se prebila naprej.

V Ligo prvakov so se prebili še Malmö, ki je doma z 2:0 premagal Celtic. Škotski prvaki so prvi obračun dobili s 3:2. Maccabi iz Tel Aviva je proti Baslu napredoval zaradi večjega števila golov v gosteh. V Izraelu je bilo 1:1, prva tekma pa se je v Švici končala z 2:2. Preostalih pet obračunov bo v sredo. Žreb skupin bo v četrtek ob 17.45 v Monte Carlu. Trenutna razporeditev po bobnih je naslednja:


Boben 1: Barcelona, Chelsea, Bayern München, Juventus, Benfica, PSG, Zenit, PSV Eindhoven.
Boben 2: Real Madrid, Atlético Madrid, Porto, Arsenal, Manchester City
Boben 2 ali 3: Sevilla, Lyon, Dinamo Kijev
Boben 3: Olympiacos, Galatasaray
Boben 3 ali 4: Roma, Borussia Mönchengladbach, Wolfsburg
Boben 4: Gent


4. PREDKROG, prvaki, povratne tekme
DINAMO ZAGREB - Skenderbeu 4:1 (2:1) (2:1)
Soudani 9., 80., Hodžić 15., Taravel 55.; Esquerdinha 10.
RK: Santos 48./Dinamo

MALMÖ - Celtic 2:0 (1:0) (2:3)
Rosenberg 23., Boyata 55./ag

MACCABI TEL AVIV - Basel1:1 (1:1) (2:2)
Zahavi 24.; Zuffi 12.
Tekmo je sodil Damir Skomina.

Sreda ob 20.45:
APOEL - ASTANA (Ilić) (0:1)
PARTIZAN - BATE BORISOV (0:1)
(Balažic)


Neprvaki, povratne tekme

ŠAHTAR DONJECK - Rapid Dunaj 2:2 (2:2) (1:0)
Marlos 10., Gladki 27.; Schaub 13., Hofmann 22.
RK: Sonnleitner 88./Rapid
Berić (Rapid) je igral vso tekmo.

Šahtar: Pjatov, Srna, Krivcov, Rakickij, Azevedo, Fred, Stepanenko, Marlos, Teixeira, Taison (87./Bernard), Gladkij (83./Eduardo)
Rapid: Novota, Pavelić, Sonnleitner, Dibon, Auer, Petsos, Grahovac (70./Schwab), Schaub (85./Prosenik), Hofmann (63./Schobesberger), Kainz, Berić.
Sodnik: Szymon Marciniak




Monaco - VALENCIA 2:1 (1:1) (1:3)
Raggi 18., Carillo 75.; Negredo 4.

Sreda ob 20.45:
BAYER LEVERKUSEN - LAZIO (0:1)
CLUB BRUGGE - MANCHESTER UNITED (1:3)
CSKA MOSKVA - SPORTING (1:2)

V odebeljenem tisku so izidi prvih tekem.