Še noben slovenski nogometaš na tujem ni tako redno in v takem številu tresel mreže kot letos Robert Berić v dresu Rapida v Avstriji. Foto: www.alesfevzer.com
Še noben slovenski nogometaš na tujem ni tako redno in v takem številu tresel mreže kot letos Robert Berić v dresu Rapida v Avstriji. Foto: www.alesfevzer.com
Robert Berić na tekmi s San Marinom
"Bera" je že pred spomladansko tekmo s San Marinom zatrdil, da bo vesel vsake minute, saj je do zdaj igral samo na prijateljskih tekmah. Foto: www.alesfevzer.com

Robert se odlično razvija, gre za pridnega in delavnega fanta. Ni vpoklican zgolj zaradi tega, ker je dosegel toliko golov. Spet boste rekli, da sem kritičen, ampak zame 27 golov v Avstriji ne pomeni nič oziroma veliko. Precej bolj me veseli njegova delavnost, kako pomaga, zadrži žogo in odlično razume igro. Tudi če ne bi dosegel niti gola, bi ga vpoklical takšnega, kot je zdaj.

Selektor Katanec o Beriću ob predstavitvi seznama za Anglijo
Robert Berić
Dunajski Rapid je bil spomladi najboljše moštvo v Avstriji in si je z naslovom podprvaka priigral kvalifikacije za Ligo prvakov. Cilji so v zeleno-beli polovici avstrijske prestolnice zelo visoki, gradi se nov stadion, načrtuje se naskok na 33. naslov prvaka in pri tem bi moral biti Berić glavno orožje. A če bo Hertha Berlin ali kakšen drug nemški bundesligaš res poslal pošteno ponudbo, bo vodstvo kluba težko reklo ne. Foto: EPA

Da sem "Pippo Inzaghi", se na moj račun šalijo tudi moji soigralci. Ampak gol je gol, nad nobenim golom se ne pritožujem.

"Pippo" je šaljivi vzdevek iz Rapidove slačilnice - v Avstriji so ga dunajski mediji krstili za "kobro kazenskega prostora"
Robert Berić
Mogoče si bo Robert Berić kar sam podaril darilo za 24. rojstni dan, ki ga bo praznoval v sredo tri dni po tekmi z Anglijo. " Res je, da sem še dokaj mlad, tako da se veselim vsake priložnosti za nastop proti tako slovitim tekmecem." Foto: www.alesfevzer.com

Tako visoko med najučinkovitejšimi nogometaši Evrope ni bil še nihče! Enajsto mesto na evropski lestvici strelcev za prestižni zlati čevelj, če pa odštejemo koeficiente za zahtevnost lige, je po številu prvoligaških golov celo osmi na stari celini. Predvsem pa je Robert Berić pošteno popravil in postavil nov strelski rekord za slovenskega nogometaša na tujem - 27 golov in še šest podaj na 33 tekmah avstrijskega prvenstva v dresu Rapid Dunaja je izkupiček sanjske sezone 2014/15 za 23-letnega Krčana.

"Z njimi se še ne morem primerjati"
"Navsezadnje je to samo statistika, saj dobro vemo, kdo in kakšni strelci so Carlos Tevez, Diego Costa ali Robert Lewandowski - vrhunski igralci, ki igrajo v najboljših ligah in na najvišji ravni. Za zdaj se z njimi še ne morem primerjati,"
mirno odgovarja "Bera", ki se zaveda, da se je komaj dobro ustalil v slovenski reprezentanci. Debitiral je sicer že pred slabimi tremi leti na prijateljski tekmi z Makedonijo, a prve prave minute na kvalifikacijski tekmi je doživel šele marca proti San Marinu.

Prvi teden priprav edini pravi napadalec
Čeprav tudi selektor Srečko Katanec niti malo ne skriva, da je prvi napadalec Slovenije Milivoje Novaković, pa je imel zdaj Berić izjemno priložnost, da o vrhunski pripravljenosti in formi prepriča glavnega odločevalca. V prvih treh dneh priprav na kvalifikacijski derbi z Anglijo je bil namreč edini pravi osrednji napadalec. Po prihodu "Japoncev" se je to spremenilo, a v nedeljo bo proti trem levom zagotovo v kombinaciji, da zaigra v Stožicah vsaj kot rezervist.


Za piko na i je tu Anglija. Kaj pričakujete?
Vemo, da so zelo dobra reprezentanca, kar dokazuje njihov polni izkupiček v kvalifikacijah. Tekma proti Angležem nikakor ne bo lahka, a tudi njim ne bo lahko. Dobro se moramo pripraviti in analizirati, kje so njihove šibke točke, jih izkoristiti ter doseči dober izid.

Vseeno gre za prav zadnjo tekmo dolge sezone in običajno junijske tekme ne navdušujejo.
Do konca klubske sezone se res nakopičijo tekme, tudi utrujenost. A za prav zadnjo tekmo v sezoni imamo dovolj časa za pripravo in bi morali dati vse od sebe. Svežine je dovolj, proti Angležem pa dodatna motivacija nikakor ni vprašljiva.

Po izredni golgeterski sezoni pričakujete, da boste igrali? Navsezadnje ste bili prvi teden priprav edini pravi napadalec in si lahko izborite mesto v postavi za nedeljo.
To so vprašanja za selektorja. Sam delam to kot vedno - vse pokažem na treningih, ko moram biti vedno stoodstoten, potem pa trener odloči. Verjamem, da ima selektor veliko zamisli. Res sem edini napadalec, a zagotovo bomo taktiko za Anglijo zares postavili, ko bodo zbrani prav vsi reprezentanti, saj ne moreš brez dveh napadalcev preizkušati kakšnih novih zadev.

S 27 goli ste novi slovenski rekorder na tujem, prejšnji rekord je bil 18 golov Tima Matavža. Kako gleda na to osmouvrščeni iz boja za zlati čevelj Evrope?
Veselijo me takšne novice, kam sodijo moji goli, čeprav se po pravici povedano res nisem s tem obremenjeval. Lepo pa je to prebrati in slišati pozitivne stvari o sebi. Navsezadnje je to samo statistika, saj dobro vemo, kdo in kakšni strelci so Carlos Tevez, Diego Costa ali Robert Lewandowski - vrhunski igralci, ki igrajo v najboljših ligah in na najvišji ravni. Za zdaj se z njimi še ne morem primerjati.

Včasih ste porabili veliko strelov za en zadetek, zdaj pa zadevate iz vseh položajev, pri čemer pa letošnja iznajdljivost in postavljanje pred samim golom dajeta obrise celo Pippa Inzaghija.
Da sem "Pippo Inzaghi", se na moj račun šalijo tudi moji soigralci. Ampak gol je gol, nad nobenim golom se ne pritožujem. Igrali smo precej drugačen sistem, kot sem bil ga vajen prej iz Slovenije ali Sturma. Rapidova postavitev mi očitno izredno ustreza, še bolj pa mi ustrezajo soigralci, ki me redno zaposlujejo z dobrimi žogami - tudi za "lahke gole".

Ste mogoče že prerasli avstrijsko ligo in Rapid?
Avstrijska liga ni tako lahka, da bi kar rekel, da sem jo prerasel. Vse zasluge za moje gole gredo ekipi. Zelo dobro smo igrali, ker smo res povezani v eno kompaktno moštvo. Osebno verjamem, da smo lahko prvaki v novi sezoni, če bomo igrali tako kot spomladi, ko smo v drugi polovici sezone tudi osvojili več točk kot Salzburg, ki ga lahko uženemo.

Kaj je drugače, zakaj takšna strelska eksplozija?
Sem izkušenejši, prebrodil sem tudi kakšno krizo, mogoče sem zdaj dovzetnejši za pozitivne stvari. Več izkušenj imaš, lažje se odzoveš na različne situacije, lažje ti je.

Govori se o silnem zanimanju in tudi že ponudbah iz prave Bundeslige, iz Nemčije. Kako to občutite?
Veliko govoric in špekuliranja o odhodu ter tujih klubih sem doživel že pri Mariboru. Ne ukvarjam se s tem. Z izkušnjami se naučiš, da še zdaleč ni vse res, kar se piše. Zame osebno ni to prav nobena težava.

Kot ponosni Krčan se lahko zdaj veselite tudi uspeha matičnega kluba. Kako ste izvedeli za preboj v Prvo ligo?
Zelo vesel za Krško, da je prišlo v Prvo ligo. Želim jim vso srečo v prihodnji sezoni. Nimajo česa izgubiti. Tam so že pravi ljudje, drugače ne bi prišli v Prvo ligo. Verjamem, da bodo vse uredili in bodo pripravljeni za igranje med najboljšimi klubi v Sloveniji. Zadnjo tekmo sem spremljal v karanteni pred zadnjo klubsko tekmo. Nekatere strani so že objavile, da je tekme konec in Krško ni prvak. Klical sem prijatelje, ki so bili na stadionu, in ravno ko sem klical, so javili, da je bil v 93. minuti dosežen gol in da je Krško postalo prvak in prvoligaš.

Vaš pogled na odstop predsednika Fife Seppa Blatterja?
Zagotovo je bil šok, da je odstopil takoj po tem, ko je dobil nov mandat. Verjamem, da je imel dober razlog, drugače ne bi kar tako odstopil.

Se lahko Slovenija neposredno uvrsti na Euro 2016?
Po mojem mnenju je uvrstitev na drugo mesto realen cilj, a bomo v lovu na ta dosežek potrebovali tudi kanček sreče. Odločilni drugi del kvalifikacij pričakujemo optimistično razpoloženi, vstopnice za nastop na evropskem prvenstvu pa se bodo kot po navadi delile jeseni.

Spomladanski goli Roberta Berića za Rapid

Robert se odlično razvija, gre za pridnega in delavnega fanta. Ni vpoklican zgolj zaradi tega, ker je dosegel toliko golov. Spet boste rekli, da sem kritičen, ampak zame 27 golov v Avstriji ne pomeni nič oziroma veliko. Precej bolj me veseli njegova delavnost, kako pomaga, zadrži žogo in odlično razume igro. Tudi če ne bi dosegel niti gola, bi ga vpoklical takšnega, kot je zdaj.

Selektor Katanec o Beriću ob predstavitvi seznama za Anglijo

Da sem "Pippo Inzaghi", se na moj račun šalijo tudi moji soigralci. Ampak gol je gol, nad nobenim golom se ne pritožujem.

"Pippo" je šaljivi vzdevek iz Rapidove slačilnice - v Avstriji so ga dunajski mediji krstili za "kobro kazenskega prostora"