Kapetan Iker Muniain je dvignil kraljevi pokal. Foto: EPA
Kapetan Iker Muniain je dvignil kraljevi pokal. Foto: EPA

5. maja 1984 je Bilbao premagal Barcelono z 1:0 na stadionu Santiago Bernabeu v Madridu. Osvojil je 23. pokalni naslov in zaokrožil peto dvojno krono v zgodovini kluba. Vse do sobotnega večera so navijači čakali na novo veliko lovoriko. V letih 2009, 2012, 2015 in 2021 so Baski izgubili finale pokala proti Barceloni, leta 2020 pa je bil finale preložen, a je bil leto zatem boljši Real Sociedad z 1:0.

Bilbao je v četrtfinalu izločil Barcelono, v polfinalu pa madridski Atletico. V finalu je bil v vlogi favorita, pot do lovorike pa je bila trnova.

Dani Rodriguez je bil edini strelec za Mallorco. Foto: EPA
Dani Rodriguez je bil edini strelec za Mallorco. Foto: EPA

Mallorca povedla sredi prvega dela
Mallorca je povedla v 21. minuti, ko je Dani Rodriguez z natančnim strelom s 14 metrov zatresel mrežo. Pet minut pred odmorom se je izenačenja prehitro veselil Nico Williams, saj je bil v prepovedanem položaju in zadetek ni veljal.

Sancet kronal premoč Baskov
V 50. minuti je Nico Williams podal do vezista Oihana Sanceta, ki je matiral vratarja Dominka Greifa za 1:1.

Bilbao je bil zelo blizu naslova že v sodnikovem dodatku rednega dela. Vratar Greif je odbil nevaren strel branilca Daniela Viviana, nato pa je Gorka Guruzeta z glavo streljal malce mimo vrat.

Oihan Sancet je izenačil na začetku drugega polčasa. Foto: EPA
Oihan Sancet je izenačil na začetku drugega polčasa. Foto: EPA

V podaljšku je bil Bilbao boljši tekmec, a do odločitve ni prišlo.

Morales in Radonjić odpovedala pri strelih z enajstih metrov
Na sporedu so bili streli z enajstih metrov. V drugi seriji je vratar Julen Agirrezabala s parado odbil strel Manuja Moralesa. V tretji seriji je Nemanja Radonjić streljal visoko čez vrata. Rezervist je bil zelo nervozen že ob hoji do bele točke.

Vsi štirje strelci Bilbaa so bili zanesljiv, v četrti seriji je Alex Berenger poskrbel za veliko slavje številnih navijačev Athletica.

Veličasten sprejem v Bilbau ob prihodu nogometašev Athletica

Finale, Sevilla:
ATHLETIC BILBAO – Mallorca
* 5:3 (1:1, 0:1)
60.000; Sancet 50.; Dani Rodriguez 21.
* – po streljanju 11-m

11-m (4:2):
Muriqi (0:1)
Raul Garcia (1:1)
Manu Morlanes (brani Agirrezabala)
Muniain (2:1)
Radonjić (čez gol)
Vesga (3:1)
Antonio Sanchez (3:2)
Alex Berenguer (4:2)

Athletic Bilbao: Agirrezabala, de Marcos, Vivian, Paredes, Yuri Berchiche (105./Inigo Lekue), Ruiz de Galarreta (80./Unai Gomez), Prados (46./Vesga), I. Williams (90./Alex Berenguer), Sancet (90./Muniain), N. Williams, Guruzeta (90./Raul Garcia).

Mallorca: Greif, Gonzalez, Valjent (90./Pablo Maffeo), Raillo, Copete (105./Nastasić), Toni Lato (110./van der Heyden), Darder (82./Morlanes), Samuel Costa, Dani Rodriguez (74./Radonjić), Larin (62./Antonio Sanchez), Muriqi.

Sodnik: Jose Luis Munuera Montero