Sepp Blatter (desno) v pogovoru z direktorjem organizacijskega komiteja svetovnega prvenstva v Katarju Hasanom Al Thavadijem. Foto: EPA
Sepp Blatter (desno) v pogovoru z direktorjem organizacijskega komiteja svetovnega prvenstva v Katarju Hasanom Al Thavadijem. Foto: EPA

To možnost je 77-letni Švicar omenil med obiskom Abu Dabija v Združenih arabskih emiratih, kjer se bo ob koncu tedna udeležil finala svetovnega nogometnega prvenstva v kategoriji do 17 let med Nigerijo in Mehiko.

"V Mednarodni nogometni zvezi smo začeli krog posvetovanj o vse verjetnejši možnosti, da svetovno nogometno prvenstvo leta 2022 izpeljemo pozimi, novembra in decembra," je razkril Blatter.

Čeprav katarski prireditelji obljubljajo, da bodo imeli vsi nogometni stadioni vgrajene hladilne klimatske sisteme, ki naj bi blažili poletno vročino na Arabskem polotoku, to ne prepriča kritikov, ki menijo, da je igranje nogometa pri 50 stopinjah Celzija nemogoče.

Blatter želi ugoditi zimskim športom
Zimski termin bi bil zato primernejši, a s tem se ne strinjajo krovne zveze zimskih športov, saj bi jih nogomet povsem zasenčil, tako pri gledanosti kot tudi pri pokroviteljih. Blatter se je odločil, da bo upošteval kritike, zato predlaga izvedbo ob koncu leta, ne pa na začetku, s čimer bi se izognili prekrivanju SP-ja z zimskimi olimpijskimi igrami. A tudi ta predlog ni najbolj posrečen, kajti prvenstvo bi sovpadlo s klubsko nogometno sezono 2022/23, zato so v angleški Premier ligi že napovedali, da bodo ostro nasprotovali vsakršnim spremembam termina svetovnega prvenstva.