Sepp Blatter je predsednik Mednarodne nogometne zveze od leta 1998. Foto: EPA
Sepp Blatter je predsednik Mednarodne nogometne zveze od leta 1998. Foto: EPA

Švicarsko tožilstvo je zaradi sumov finančnih nepravilnosti že sprožilo kriminalistično preiskavo zoper Blatterja, ki je televizijske pravice za prenose SP-ja 2010 in 2014 prodal nekdanjemu podpredsedniku Fife Jacku Warnerju za vsega 600 tisoč ameriških dolarjev, kar je le pet odstotkov resnične tržne vrednosti.

Preiskali so njegovo pisarno na sedežu Fife v Zürichu in zasegli dokumente, zaradi sumljivih poslov pa preiskujejo tudi predsednika Evropske nogometne zveze (Uefa) Michela Platinija, saj naj bi od Blatterja prejel dva milijona švicarskih frankov.

"Oče etične komisije" je zelo miren
Blatter, ki je predsednik Mednarodne nogometne zveze že vse od leta 1998, je vse obtožbe zanikal. Etična komisija Fife je predlagala 90-dnevni suspenz, ki bo od Hansa Joachima Eckherta potrjen ali ovržen v četrtek. "Novico so Seppu sporočili danes popoldne. Predsednik je zelo miren. Naj spomnim, da je oče etične komisije," je dejal Blatterjev svetovalec Klauss Stohlker. Etična komisija v Zürichu zaseda že od ponedeljka, o morebitnih sankcijah za Platinija še ni odločala.