Jose Mourinho je znan kot človek, ki rad piči z besedami. V pripravah na novo sezono se je tako ujel v besedni obračun z Rafaelom Benitezom in njegovo ženo. Foto: Reuters
Jose Mourinho je znan kot človek, ki rad piči z besedami. V pripravah na novo sezono se je tako ujel v besedni obračun z Rafaelom Benitezom in njegovo ženo. Foto: Reuters
Petr Čech
Petr Čech je zamenjal predel mesta in takoj osvojil lovoriko. Z Arsenalom je v superpokalu premagal prav Chelsea. Foto: Reuters
Raheem Sterling
Raheem Sterling je prve nogometne korake naredil v Londonu, kjer je igral za Queens Park Rangerse. Foto: Reuters
Bastian Schweinsteiger
Bastian Schweinsteiger je za Bayern zbral natanko 500 nastopov. Foto: Reuters
Brendan Rodgers in Christian Benteke
Brendan Rodgers je v treh letih na klopi Liverpoola naredil kar nekaj neposrečenih nakupov. Christian Benteke naj ne bi spadal v to kategorijo. Foto: Reuters

teže in zanimivosti njihovega državnega prvenstva, ki se začenja v soboto.

Ples milijonov, številni nakupi iz drugih nogometnih prvenstev, zanimive zamenjave znotraj lige, glasne besede, božično-novoletne tekme in še bi lahko naštevali čare Premier league. Kako se bo vse končalo čez dobrih 9 mesecev?

United zadnji, ki je ubranil naslov
Vse od sezone 2008/2009 naprej aktualnemu prvaku ni uspelo ubraniti naslova prvaka. Takrat je to uspelo Manchester Unitedu, ki je še tretjič zapored osvojil krono (trije zaporedni naslovi je sploh najdaljši niz, ki je sicer uspel še Huddersfield Townu, Arsenalu in Liverpoolu). Večina strokovnjakov je prepričana, da bo Chelsea prekinil šestletni post prvakov.

Chelsea: prvi favorit
Jose Mourinho
je lani z dvema ključnima podpisoma (Cesc Fabragas in Diego Costa) postavil kamen domači prevladi. Letos ni bilo večjih prihodov igralcev, veliko večji pretok je šel v nasprotni smeri (predvsem nogometašev, ki so dobili manj priložnosti). Kot posojeni nogometaš bo zaigral Radamel Falcao, ki se prvo sezono na Otoku sicer ni proslavil. V dresu rdečih vragov je namreč na 29 tekmah dosegel le štiri gole. Mourinho verjame, da bo v Londonu njegov učinek povsem drugačen.

Arsenal: Čech velika okrepitev
Veliko strokovnjakov verjame, da bi Chelseajev največji tekmec tokrat lahko prihajal iz istega mesta. Arsenal je bil zadnjič prvak pred 11 leti, trener Arsene Wenger je bil pod velikimi pritiski, a z dvema zaporednima zmagama v FA-pokalu si je spet pridobil širše zaupanje. Ob koncu lanske sezone je bila igra že na ravni, piko na i pa je Wenger želel postaviti z odličnim vratarjem. Tega je dobil prav pri Chelseaju, vrata topničarjev so po novem zaupana 33-letnemu Petru Čechu. V napadu blesti Alexis Sanchez, a Wenger napoveduje, da bi se mu lahko pridružil še en vrhunski nogometaš, ki skrbi za zabijanje golov. Lahko to pomeni naskok na naslov prvaka?

City: Velika naložba v Sterlinga
Manchester City je v zadnjih štirih sezonah osvojil toliko naslovov prvaka kot predtem v dobrih 130 letih. Svež kapital je prinesel številne zveneče okrepitve, ki so si dvakrat pokorile Otok, a sinjemodri so bili zelo neuspešni v evropskih tekmovanjih. City je tudi tokrat dominiral pri nakupih, saj je poskrbel za najodmevnejši prestop znotraj lige. Mladi in obetavni Raheem Sterling je tako zapustil Liverpool. Cena? Neverjetnih 49 milijonov funtov. Številni strokovnjaki opozarjajo, da Sterling ta hip bolj spada v skupino obetavnih nogometašev, ki se še niso dokazali. Pri Cityju verjamejo, da bo prav 20-letnik tisti jeziček na tehtnici, ki jim bo pomagal do petega naslova državnega prvaka. Med okrepitvami velja omeniti še Patricka Roberta (Fulham) in Fabiana Delpha (Aston Villa). Trener Manuel Pellegrini je sicer precej negotov, saj se še vedno govori, da ga bo po koncu sezone zamenjal Pep Guardiola.

United: Kaj bo z De Geo?
Zavožena sezona Davida Moyesa in nič kaj spodbudna prva Louisa van Gaala še bolj izpostavljata lik in delo Alexa Fergusona, ki je desetletja uspešno žel uspehe na klopi Manchester Uniteda. Rdeči vragi nadaljujejo številne precej drage nakupe (Morgan Schneiderlin, Bastian Schweinsteiger, Memphis Depay, Matteo Darmian). To ni vedno zagotovilo za uspeh, kar je pokazal primer Angela di Marie, ki je klub zapustil po letu dni. Nizozemskemu strategu je v prvi sezoni uspelo doseči (minimalni) cilj v podobi Lige prvakov, letos bodo apetiti nadrejenih (in navijačev) precej višji. V kadru ostaja še eno vprašanje - položaj vratarja. Ta hip je ta vloga namenjena odličnemu Davidu De Gei. Ni skrivnost, da si Španca še kako želijo pri madridskemu Realu.

Liverpool: Prekiniti triletni post
Brendan Rodgers je leta 2012 prišel v Liverpool kot obetavni mladi trener, ki bo rdeče spet vrnil na tirnice starih uspehov. Zdaj je postal prvi trener po letu 1950, ki v pristaniško mesto v treh zaporednih sezonah ni prinesel niti ene lovorike. Predlani je bil izjemno blizu naslovu, a po odhodu Luisa Suareza je napad ostal skoraj brezzob. Spet se zdi, da je prišel čas za spremembe. Tokrat je odšel legenda kluba Steven Gerrard, redsi pa so ostali še brez Sterlinga, na katerem naj bi klub gradil prihodnja leta. Okrepitve? Christian Benteke, James Milner, Roberto Firminho in Nathaniel Clyne govorijo, da so apetiti po Ligi prvakov še kako realni.

Bilić na klopi West Hama
Ciljev po uvrstitvi v Evropo ne skrivajo pri Tottenhamu, Stoku, Evertonu in Southamptonu. Zanimivo bo opazovati delo trenerja Slavena Bilića pri West Hamu ter novinca Bournemoutha, ki bo sploh prvič igral v Premier league. Novinca sta še Watford in Norwich City.

Vabljenji k anketi:
- Kdo bo angleški prvak?


Angleško prvenstvo, 1. krog

Sobota ob 13.45:
MANCHESTER UNITED - TOTTENHAM
Ob 16.00:
BOURNEMOUTH - ASTON VILLA
EVERTON - WATFORD
LEICESTER - SUNDERLAND
NORWICH - CRYSTAL PALACE

Ob 18.30:

CHELSEA - SWANSEA
Nedelja ob 14.30:
ARSENAL - WEST HAM
NEWCASTLE - SOUTHAMPTON
Ob 17.00:
STOKE CITY - LIVERPOOL
Ponedeljek ob 21.00:
WEST BROMWICH - MANCHESTER CITY