Lionel Messi je na zadnjih 28 tekmah Lige prvakov dosegel 19 zadetkov. Foto: Reuters
Lionel Messi je na zadnjih 28 tekmah Lige prvakov dosegel 19 zadetkov. Foto: Reuters
Cesc Fabregas
Kapetan Fabregas je pomemben člen v igri Arsenala, ki je po remiju v Birminghamu povečal zasotanek za vodilnim Manchester Unitedom v Premier League. Foto: EPA
Jose Mourinho
Mourinhovo moštvo iz italijanske prestolnice mode je na žrebu dobilo na papirju najslabše moštvo. Foto: EPA
Keisuke Honda
Honda je zadel enega izmed golov, ki so Moskovčane popeljali v četrtfinale Lige prvakov. Foto: Reuters

Trener Arsenala Arsene Wenger še vedno ne ve, ali bo lahko računal na Cesca Fabregasa, ki si je na sobotni tekmi z Birmingham Cityjem poškodoval koleno. "Danes ne morem dati odgovora. Zdravniško osebje meni, da je še vedno možnost (da igra, op. a.). Odločitev bo padla po ogrevanju pred jutrišnjo tekmo," je povedal Francoz na klopi topničarjev.

Izguba Fabregasa, ki je pred sedmimi leti zapustil Barcelono, bi bila velika izguba za Arsenal v boju s Katalonci. Za nekaj veselja v taboru Londončanov je poskrbel Andrej Aršavin, ki se je moštvu na treningu pridružil kljub poškodbi dimelj. Po poškodbi se hitreje od pričakovanj vrača William Gallas.

"Ali je Messi sploh človek?"
"Domov" se bo prvič po selitvi v Španijo vrnil Thierry Henry, ki je za Arsenal zbral rekordnih 226 zadetkov. Henryjeva vrnitev na stadion Emirates bo polna čustev, saj so navijači kluba Francoza v nedavni anketi izvolili za najpomembnejšega igralca v zgodovini kluba. "Zame bo to nenavadna tekma. Pred žrebom si nisem želel Arsenala, a smo ga dobili in zdaj bomo morali dati vse od sebe, da ga premagamo," je priznal Henry. Henry je imel v Arsenalu osrednjo vlogo, v Barceloni pa je povsem v senci Lionela Messija. "Pred dnevi, ko je zadel neverjeten gol, sem se spraševal, kako mu uspe narediti kaj takega. Prejel sem številna sporočila, v katerih so me ljudje spraševali, ali je Messi človek. Včasih si tudi sam postavljam to vprašanje," je povedal.

Arsenal ne bo posebej pazil na Messija?
Messi je v za tekmece strah vzbujajoči formi (11 zadetkov na zadnjih sedmih tekmah), dviguje se tudi strelska forma Zlatana Ibrahimovića. Čeprav se Wenger zaveda, da lahko Messi sam odloči tekmo, po lastnih besedah za Argentinca ne pripravlja nobenega posebnega "presenečenja". "Ko enkrat posebno pozornost posvečaš enemu igralcu, to lahko deluje, a v tako izjemnem moštvu sta dva ali trije igralci, na katere moraš posebej paziti, to pa ti lahko povzroči velike težave, ker le slediš nekomu," je obrazložil svojo odločitev.

V nasprotju z najboljšim nogometašem lanskega leta po izboru Fife, ki je v odlični formi, pa Barcelona ni tako prepričljiva kot lani. Pep Guardiola je ostal brez pomembnega člena v moštvu Andresa Inieste, ki pa naj bi že okreval po poškodbi kite v podkolenskem zgibu za povratno tekmo na Camp Nouu. Po daljšem času naj bi se v moštvo vrnila Eric Abidal in Gerard Pique.

Arsenal in Barcelona sta se v Ligi prvakov doslej pomerila trikrat. Na prvi tekmi septembra 1999 sta se moštvi razšli z neodločenim izidom (1:1), na povratni tekmi pa je slavila Barcelona (2:4). V finalu leta 2006 v Parizu so bili Katalonci boljši 2:1.

Odlična statistika Arsenala proti Neangležem
Arsenal je na zadnjih 34 tekmah proti neangleškim klubom neporažen, v tem času so izgubili le proti Manchester Unitedu in Chelseaju. Barcelona na zadnjih desetih tekmah Lige prvakov ni utrpela poraza, a je slavila le na eni izmed zadnjih sedem tekem. Branilci naslova so v Angliji odigrali 28 tekem in slavili le šestkrat. Štiri zmage so dosegli na zadnjih osmih tekmah.

Inter odličen v LP-ju, slabši v Serie A
Inter upa, da bo z zmago nad CSKA-jem dvignil svojo formo tudi v domačem prvenstvu. Po porazu v zadnjem krogu proti Romi se je njihova prednost pred zasledovalci zmanjšala na le točko, še februarja pa je znašala (vsaj takrat se je zdelo) neulovljivih devet točk. Italijanski prvaki so po veliki zmagi nad Chelseajem kljub slabši formi v Serie A proti Moskovčanom veliki favoriti.

"Igrati na tri dni za nas ni lahko, a naša želja po zmagi je močnejša od utrujenosti," je pred srečanjem povedal Interjev najboljši strelec Diego Milito. "Vsaka tekma je težka in ne smemo podcenjevati nikogar. Razmišljati moramo o sebi," dodaja. Inter bo proti CSKA-ju brez suspendiranih Lucia in Thiaga Motta, Davide Santon je poškodovan, po še enem sporu s trenerjem Josejem Mourinhom pa mladi napadalec Mario Balotelli ne igra že nekaj časa.

Mourinho v izvidnici v Moskvi
CSKA težav z utrujenostjo nima, rusko prvenstvo se je šele dobro začelo. Čilenec Mark Gonzales se še otepa krčev v mišicah, a naj bi bil pripravljen. Vasilij Berezucki upa, da jih bo Inter podcenjeval. "Inter je bil verjetno zelo vesel, ko mu je žreb določil nas. Mislim, da že sanjajo o polfinalu. To nam ustreza. Tudi Sevilla je bila zelo samozavestna pred srečanjema z nami, a poglejte, kje je zdaj," je spomnil na španski klub, ki ga je CSKA šokiral in izločil pred četrtfinalom. Berezutski je nekaj besed namenil tudi Mourinhu, ki si je prejšnji teden ogledal tekmo CSKA-ja proti mestnemu tekmecu Dinamu. "Povedali so nam, da je med gledalci tudi Mourinho, zato smo namenoma skušali skriti svoje prednosti," je razkril.

CSKA je Uefo prosil za dovoljenje, da njeni igralci na tekmi z Interjem nosijo črne žalne trakove v znak solidarnosti z žrtvami ponedeljkovih bombnih eksplozij v Moskvi, v katerih je umrlo 39 ljudi.

Inter in CSKA sta se v Ligi prvakov srečala dvakrat leta 2007, obakrat so slavili Italijani. Inter, ki je v četrtfinalu LP-ja prvič, odkar ga je leta 2003 porazil AC Milan, je na 14 prejšnjih tekmah proti ruskim moštvom klonil le enkrat.

Moskovčani le enkrat boljši od Italijanov
CSKA, ki je proti Interju pred dvema sezonama v Milanu izgubil 4:2, je zmagal le enkrat na gostovanju v Italiji, ko je premagal Romo 1:0 v Pokalu pokalnih zmagovalcev v sezoni 1991/92. Moskovčani so slavili na svojih zadnjih dveh tekmah v Ligi prvakov, predtem pa so remizirali z Manchester Unitedom na Old Traffordu.

Sreda ob 20.45:
ARSENAL - BARCELONA

Verjetni postavi:


Arsenal
: Almunia, Sagna, Campbell, Vermaelen, Clichy, Nasri, Fabregas, Diaby, Rosicky, Aršavin, Bendtner.

Barcelona: Valdes, Alves, Pique, Puyol, Maxwell, Xavi, Keita, Toure, Messi, Ibrahimović, Pedro.

Sodnik: Massimo Busacca (Švica)

INTER - CSKA MOSKVA

Verjetni postavi:
Inter: Julio Cesar, Maicon, Cordoba, Samuel, Chivu, Zanetti, Cambiasso, Stanković, Sneijder, Eto'o, Milito.

CSKA Moskva: Akinfejev, V. Berezucki, Ignaševič, A. Berezucki, Ščenikov, Semberas, Aldonin, Honda, Gonzalez, Krasić, Necid.

Sodnik: Howard Webb (Anglija)