Koprčani so v sredo zvečer trenirali na Poljudu, ki ima po festivalu Ultra povsem uničeno in zbito zelenico. Hajduk je medtem treniral daleč stran od oči medijev in se v karanteni pripravljal na povratno tekmo s slovenskim klubom. Foto: Sandi Škvarč
Koprčani so v sredo zvečer trenirali na Poljudu, ki ima po festivalu Ultra povsem uničeno in zbito zelenico. Hajduk je medtem treniral daleč stran od oči medijev in se v karanteni pripravljal na povratno tekmo s slovenskim klubom. Foto: Sandi Škvarč
Rodolfo Vanoli in Ivica Guberac
Kapetan Ivica Guberac: "Hajduk je pod večjim pritiskom kot mi, ki smo na domačem igrišču prišli do ugodnega rezultata. Smo samozavestni in ne bojimo se nikogar. Morda nam bo celo lažje kot v Kopru. Polne tribune bodo dodaten motiv." Foto: Sandi Škvarč
Novinar TV Koper Roberto Siljan, predsednik FC Luka Koper Ante Guberac in svetovalec koprskega župana Gašpar Gašpar Mišič
V Kopru si obetajo izločitve nekdanjega jugoslovanskega velikana, s čimer bi v blagajno kapnilo tudi dodatnih 230 tisoč evrov Uefine nagrade. Foto: MMC RTV SLO/M. R.
Vasja Simčič
Izkušeni Vasja Simčič je pripravljen, da bo imel veliko dela, predvsem pa si želi disciplino in odgovornost soigralcev pri prekinitvah, saj je po kotih tudi prejel oba gola na domači Bonifiki. Foto: Sandi Škvarč
Trening prekinitev
Koprčani so na sedmih evropskih tekmah v zadnjem dobrem letu izgubili samo enkrat in kar petkrat zmagali, pri čemer so bili uspešni na zadnjih treh gostovanjih s skupno gol razliko 8:1. Foto: Sandi Škvarč
Domen Črnigoj in Vasja Simčič v družbi Simčičevih navijačic iz Goriških brd
Organiziranih navijačev iz Kopra na tekmi v Splitu ne bo, gotovo pa bo na tribunah kar nekaj Slovencev. Prejšnji četrtek je vratarja Simčiča na Bonifiki takole podpirala skupina deklet iz njegovih Goriških brd. Foto: MMC RTV SLO/M. R.

Koprčani samozavestno napovedujejo, da na povratno tekmo 2. predkroga Evropske lige še zdaleč niso prišli kot turisti, temveč kot moštvo, željno napredovanja. Kanarčki so v Split pripotovali že v torek. Po glasbenem festivalu Ultra precej zdelano in tudi zelo trdo zelenico stadiona Poljud so preizkusili na sredinem treningu, na katerem je trener Rodolfo Vanoli precej pozornosti namenil prekinitvam, ki so bile na prvi tekmi odločilne za štiri od petih zadetkov.

"Predstavljamo slovenski nogomet"
"Tukaj ne predstavljamo samo Kopra, temveč slovenski nogomet, saj smo ostali edini slovenski klub v evropskih pokalih. Veseli smo, ker smo del nogometne zgodovine. Ne mislimo igrati turistov in prepričan sem, da se bomo predstavili v lepi luči,"
napoveduje 52-letni Italijan na klopi Kopra.

Polne tribune niso zagotovilo uspeha
Splitski stadion, na katerem nocoj ob 19. uri in pri okoli 35 stopinjah Celzija pričakujejo okoli 20 tisoč gledalcev, namreč ni pretirano srečen kraj za ponos Dalmacije. Na zadnjih 11 evropskih tekmah je Hajduk namreč kar šestkrat izgubil in zmagal samo štirikrat, od tega enkrat pred praznimi tribunami. Lani so bili resda doma uprizorili preobrat proti Šahtarju Karagandiju: v Kazahstanu so izgubili z 2:4, nato pa doma slavili s 3:0. Lanska evropska epizoda se je nato zaključila z izpadom proti poznejšemu finalistu Evropske lige Dnipru Dnipropetrovsku.

Tudi letos jim v 1. predkrogu proti Sillamae Kalev ni šlo gladko - v 41. minuti so hajdukovci zaostajali z 1:2, preden so Estonce v drugem polčasu premagali z visokih 6:2. To je tudi edina zmaga Hajduka v letošnji sezoni, v kateri je sicer izgubil dozdaj samo na Bonifiki pred tednom dni. Od takrat so v nedeljo na nedeljskem splitskem derbiju še tretjič v sezoni remizirali.

Guberac verjame v novo gostujočo zmago
Predsednik Luke Koper Ante Guberac se veseli povratne tekme: "Pričakujem podobno tekmo kot v Kopru. Vemo, da bo treba dati gol tudi v Splitu, mislim, da nam bo to uspelo. Prepričan sem, da bomo šli v tretji krog. Najbolj me veseli, da smo se na prvi tekmi prepričali, da Hajduk ni boljši od nas in da lahko igramo enakovredno proti njemu in še kateri boljši ekipi. Dvoboj je odprt. Hajduk mora zmagati, premagati Koper pa ni lahko, še posebej v gosteh. V zadnjih dveh letih smo v gosteh premagali vse evropske tekmece in pričakujem, da se bo ta niz nadaljeval tudi v Splitu."

Rahmanović: "Trema zame ne obstaja"
Na prvi tekmi je z dvema goloma zablestel Amar Rahmanović, ki se je med strelce vpisal še na prvenstveni tekmi z Domžalami (2:3), hkrati pa ima še sveže izkušnje z gostovanja na Poljudu. "Proti Hajduku sem v Splitu igral že julija lani, z Istro v 1. krogu hrvaškega prvenstva. Bilo je 1:1 pred 12.000 gledalci. Vem, kaj me čaka, a trema zame ne obstaja. Komaj čakam, da se tekma začne."

Pozni drugi gol Hajduka je marsikoga potrl v koprskem taboru, ne pa tudi 21-letnika iz BiH-a: "Mislil sem, da je Hajduk veliko boljši. Če ponovimo igro iz prejšnjega tedna, lahko naredimo dober posel. Mogoče je celo bolje, da imamo samo en zadetek prednosti, da gremo res 100-odstotno zbrani v tekmo. Pritisk bo na njih, ker igrajo pred svojimi gledalci."
191 cm visoki Rahmanović je rojen v Sindelfingnu blizu Stuttgarta, kamor so se njegovi starši zatekli pred vojno vihro v Bosni in Hercegovini. Tam je preživel dve, tri leta, potem pa se je z družino vrnil v Tuzlo, kjer je do 18. leta igral za Slobodo. Ta je tedaj izpadla iz prve lige in v želji po nogometnem napredku je "Raki", kot ga kličejo v Kopru, srečo poskusil drugje. Najprej v Srbiji pri Novem Pazarju, nato Olimpicu iz Sarajeva in pred prihodom v Slovenijo še v Istri 1961 iz Pulja. Pozimi je iz Kopra prejel klic predsednika Guberca in se preselil malce severneje. S svojo odločitvijo je zelo zadovoljen.
Je tudi član reprezentance BiH-a do 21 let. Sredi junija se je dan pred kvalifikacijsko tekmo na Norveškem poškodoval, zato začetka sezone ni dočakal stoodstotno pripravljen.
Po nov gol iz kota
Zdaj je Rahmanović eden izmed adutov pri uporabi glavnega koprskega orožja - streli z glavo po visokih predložkih, praviloma iz kotov. "Koti so naše "tajno" in najmočnejše orožje. Skoraj na vsaki tekmi dosežemo gol iz kota. Imamo odlične skakalce ter izvajalca kotov Galešića in Guberca. Takšne tekme najpogosteje odločajo prav prekinitve," je dvakratni koprski strelec prepričan, da lahko tudi na Poljudu udarijo iz prekinitev in se tako izstrelijo v 3. predkrog Evropske lige.
Guberac že razjezil Dalmatince
Kapetan slovenskih pokalnih prvakov Ivica Guberac je vrgel bombico, s katero je že podkuril ponosnim Dalmatincem. Na zadnje vprašanje na novinarski konferenci, ali je tekma s Hajdukom največja v njegovi karieri, je mirno odgovoril: "Ne, temveč dvoboj proti Dinamu v kvalifikacijah za Ligo prvakov. Mislim, da je Dinamo večji klub kot Hajduk, zakaj bi lagal." Najbrž ne gre pri odgovoru prezreti tudi družinskega porekla - Guberci izhajajo iz Slavonije, kjer so po besedah očeta predsednika vedno navijali za Dinamo.

EVROPSKA LIGA, 2. PREDKROG, povratna tekma

Danes ob 19.00:
HAJDUK SPLIT - LUKA KOPER 2:3 - izid prve tekme

Verjetni postavi:
Hajduk: Kalinić; Milović, Jefferson, Nižić; Tudor, Caktaš, Roguljić, Maloku, Balić; Ohandza, Vlašič.

Luka Koper: Simčič; Šme, Halilović, Hadžić; Palčič, Guberac, Krivičić, Črnigoj, Rahmanović; Galešić; Ivančić.

Sodnik: Marco Fritz (Nemčija)

3. PREDKROG, žreb
LUKA KOPER/HAJDUK -
MLADA BOLESLAV (ČEŠ)/STRÖMSGODSET (NOR)