Koprčani so dosegli eno najodmevnejših zmag v klubski zgodovini. Foto: www.alesfevzer.com
Koprčani so dosegli eno najodmevnejših zmag v klubski zgodovini. Foto: www.alesfevzer.com
Amar Rahmanović
Amar Rahmanović je dvakrat zatresel mrežo Hajduka. Foto: www.alesfevzer.com
Zoran Nižić
Zoran Nižić je v 89. minuti takole znižal na 3:2. Foto: BoBo
Luka Koper doma premagala sloviti Hajduk

itski Hajduk.

Pred povratno tekmo, ki bo na Poljudu naslednji četrtek, bo Hajduk favorit za napredovanje. Bili so imeli že na polni Bonifiki, ki po pravilih Uefe sicer ni smela imeti odprte montažne tribune in kjer je Torcida pripravila odlično vzdušje, glasno spodbudo, v Splitu pa bo jasno peklensko vzdušje. Slovenski pokalni in superpokalni prvaki so bili izjemno učinkoviti. Ponosu Dalmacije so prepustili pobudo, na svoje priložnosti pa prežali po protinapadih in prekinitvah. Tako so tudi dosegli vse tri gole, po kotih pa je bil dvakrat uspešen tudi Hajduk.

Benjamin Verbič je na najlepši način debitiral v dresu Köbenhavna. Že v tretji minuti je na prvi tekmi drugega predkroga Evropske lige zatresel mrežo valižanskega Newtowna. Danski klub je slavil z 2:0. Drugi gol je dal Kasper Kusk. Verbič je igral do 93. minute.

V živahnem prvem polčasu so padli kar štirje zadetki. V koprskem kazenskem prostoru je bilo vroče že v peti minuti, ko je po kotu gostujoči kapetan Goran Milović z glavo podaljšal do Antona Maglice, ki je ostal sam na drugi vratnici, po njegovem strelu pa je žoga v roko zadela Mateja Palčiča. Na drugi strani pa so nato gostitelji povedli. Ivica Guberac je podal iz kota, ob nepozorni obrambi na čelu z visokim Milovićem pa je Denis Halilović z glavo zatresel mrežo.

Izvrstna akcija Kopra za 3:1
Deset minut pozneje je kot z druge strani izvedel Goran Galešić. Znova je tekel Halilović proti žogi, a je ta prišla do Amarja Rahmanovića, ki je udaril z glavo in Koper je povedel z 2:0. Hajduk je imel pobudo (posest v prvem polčasu 39:61) in v 29. minuti našel odgovor, ko je Ante Roguljić izvedel kot, Josip Ivančić pa je za trenutek izpustil Milovića, ki je z levico matiral Vasjo Simčiča.

Koprčani so tretji zadetek dosegli po izvrstnem protinapadu. Izjemna je bila globinska podaja Galešića, ko je nato Rahmanović sam stekel proti Lovreju Kaliniću, vendar je bosanski nogometaš podal na desno, kjer je pritekel Domen Črnigoj in takoj vrnil žogo, po izjemni dvojni podaji pa je Rahmanović poslal žogo v prazno mrežo. Takoj za tem je po napaki koprske obrambe žoga prišla do samega Nikole Vlašića, vendar je strel 17-letnega brata Branke Vlašić izvrstno zaustavil Simčič, ki je dobro posredoval tudi tik pred koncem polčasa po zvitem strelu Roguljića z razdalje.

Nižić zadel v izdihljajih rednega dela
Drugi polčas je bil mirnejši, Splitčani pa so povsem prevzeli pobudo. Omeniti velja le eno priložnost gostiteljev, znova po kotu, v gneči pred vrati pa je poskusil Črnigoj, a je bila Hajdukova obramba na mestu. Kljub narekovanju ritma pa izrazitih splitskih priložnosti ni bilo. Bili so resno zapretili v 80. minuti, ko je z roba kazenskega prostora na desni strani z desnico nevarno streljal Mijo Caktaš, vendar je bil Simčič pozoren in je žogo odbil prek vrat.

Rezervist Elvir Maloku je po natančnem predložku Marka Pejića streljal z glavo, a je bila žoga lahek plen koprskega vratarja, ki pa je drugič klonil ob koncu 89. minute. Kot je izvedel Fran Tudor, v kazenskem prostoru je iznajdljivo do strela prišel Zoran Nižić in z močnim udarcem z glavo poskrbel za mirnejšo vrnitev v Dalmacijo. Za Hajduk sta zadela oba visoka centralna branilca.


2. krog kvalifikacij:
LUKA KOPER - HAJDUK SPLIT 3:2 (3:1)
2.592; Halilović 7., Rahmanović 17., 41.; Milović 29., Nižić 89.

Luka Koper: Simčič, Šme , Halilović , Hadžić, Krivičić, Guberac, Črnigoj, Galešić, Rahmanović ( 60./Pučko ), Palčič, Ivančić ( 71./Štromajer).

Hajduk Split: Kalinić, Tudor, Nižić , Milović , Pejić, Jefferson, Balić ( 46./Kiš), Vlašić, Caktaš, Roguljić ( 70./Maloku), Maglica ( 74./Radčenko).

Sodnik: Bartosz Frankowski (Poljska)

Luka Koper doma premagala sloviti Hajduk