Ljubinko Drulović si je na Portugalskem z igranjem tako za Porto kot za Benfico prislužil nesmrten status. Foto: EPA
Ljubinko Drulović si je na Portugalskem z igranjem tako za Porto kot za Benfico prislužil nesmrten status. Foto: EPA
Siniša Jankovič
Siniša Janković je najodmevnejša okrepitev Nafte, ki letos praznuje že 105. obletnico delovanja. Foto: RTV SLO
Naftaši se pripravljajo doma
Ptujčani merijo višje kot lani
Velenjski Rudar pred novimi izzivi
Celjani s prenovljenim moštvom

V ta namen vam te štiri klube kot prve predstavljamo pred začetkom nove sezone državnega prvenstva.

Rob izgubil prvega strelca; bo še pridobil na hitrosti?
Po viharju na trenerskem stolčku v prejšnji sezoni, ko se je zamenjalo kar pet trenerjev, so pri Nafti očitno našli pravo rešitev. Prvenstvo bodo nadaljevali z možem, ki je Lendavčane na koncu popeljal do osmega mesta v Prvi Ligi Telekom Slovenije. Damir Rob tekmece svari, da v Lendavi nikomur ne bo lahko, želi pa nadaljevati na v prejšnji sezoni postavljenih temeljih - predvsem izpostavlja hitrost. "Pripeljali smo nekatere druge obraze. Želeli smo predvsem hitrejše igralce in upam, da bomo kazali najmanj takšne igre kot v lanski sezoni," poudarja 41-letni strokovnjak, ki je med drugim izgubil lani prvega strelca moštva - Mateta Eterovića (8 zadetkov).

V napadu bodo njegovo vrzel skušali zapolniti Tim Lo Duca (Livar), Siniša Janković (Domžale), Peter Gerenčer in Eldin Adilović (Interblock). Med novinci velja izpostaviti še Blaža Brezovačkega (Livar), klub pa je za dve leti podaljšal pogodbe z Alešom Lukom, Mihaelom Bukovcem in Alešem Čehom. Lendavo so od nosilcev zapustili Matjaž Lunder, Viktor Trenevski in nekdanji kapetan Borut Gerenčer.

Dabanovič Druloviću za zdaj pripeljal le dva branilca
Ptujska Drava je po neprijetni selitvi Roberta Pevnika v Domžale za največjo bombo poskrbela na trenerskem stolčku - vsaj če imamo v mislih igralno kariero, nekdanji jugoslovanski reprezentant Ljubinko Drulović se bo moral kot strateg še dokazati. Lepo priložnost za to ima na Ptuju, kjer so po visokoletečih napovedih pred lansko sezono po večkratni menjavi trenerja šele po kvalifikacijah zadržali prvoligaški status.

"Gotovo bomo igrali napadalen in navdušujoč nogomet. Ta ekipa je dovolj kakovostna," poudarja Drulović pred tretjim trenerskim izzivom kariere (po Tourizenseju - sezona 2006/07 in Banitu iz Zrenjanina - od april do junij 2008). Športni direktor Ptujčanov Mladen Dabanovič, ki predvsem izpostavlja stabilizacijo kluba, mu je za zdaj v moštvo pripeljal le branilca Denisa Haliloviča (Mik CM Celje) in Sinišo Andjelkoviča (Triglav). Odšli so Emil Šterbal, Mitja Emeršič, Borut Tisnikar, Marko Kmetec in Daniel Calamante.

Pušnik bi bil zadovoljen že z obstankom, toda ...
V velenjskem Rudarju se bodo v novi sezoni med prvoligaško druščino, prvi po letu 2005/06, s ponosom predstavljali z lastno vzgojenim kadrom. Več kot 70 odstotkov članskega moštva bodo namreč sestavljali mladci iz Savinjsko-Saleške doline. Ker v profesionalnem nogometu brez izkušenj ne gre, sta tu že od prej Fabijan Cipot in Marko Kolsi, za slovenske zelenice odmevne okrepitve predstavljajo povratnik Rusmin Dedič (Hit Gorica), vratar Boban Savič (Livar), Miha Golob (Aris Limassol) in posojeni napadalec Maribora Gorazd Zajc.

Trener Marijan Pušnik bi bil sam osebno zadovoljen že z obstankom. "Jasno si želim še boljših rezultatov, vendar bi bilo to v tem trenutku nesmiselno napovedovati. Smo samozavestni, vemo, da lahko dobro igramo, a bo treba za to trdo garati," poudarja Korošec.

V Celju merijo med prve štiri
Po dveh sedmih mestih v zadnjih izdajah državnega prvenstva je v Celju napočil čas za prenovo, tako v igralskem kot strokovnem kadru. Ambiciozna direktor Franci Pliberšek in športni direktor Simon Sešlar, še v lanski sezoni kapetan moštva, sta na klop Mik CM Celja pripeljala trenerja z imenom in lovorikami - Slavišo Stojanoviča. Domžalski krmar do dveh zaporednih naslovov državnega prvaka je podpisal štiriletno pogodbo.

Skladne z ambicijami so tudi zahteve kluba - zasesti eno od prvih štirih mest v novi sezoni. Za to so na Areno Petrol za zdaj prišli izkušeni Spasoje Bulajič, Aleš Kačičnik, Aleš Puš, Milan Andjelkovič in nekdanji kapetan Sebastjan Gobec. Celjani so štiriletno pogodbo podpisali tudi s centralnim branilcem Martinom Šarićem. Klub je zapustilo kar enajst nogometašev, na čelu z najboljšim celjskim igralcem zadnje sezone Nejcom Pečnikom. Kot posojen nogometaš bo srečo poskusil pri praški Sparti.

Prva Liga Telekom Slovenije, 1. krog
Sobota ob 18.00:
NAFTA - LABOD DRAVA

Ob 20.45:
MIK CM CELJE - RUDAR

DOMŽALE - PRIMORJE

Nedelja ob 18.00:
MARIBOR - KOPER

Ob 20.00:

HIT GORICA - INTERBLOCK

Ž. K.

Naftaši se pripravljajo doma
Ptujčani merijo višje kot lani
Velenjski Rudar pred novimi izzivi
Celjani s prenovljenim moštvom