Pato Alexander je ime, ki si ga velja zapomniti. V Tokiu je zadel že v 8. minuti, vendar je bil gol zaradi prepovedanega položaja razveljavljen. Foto: EPA
Pato Alexander je ime, ki si ga velja zapomniti. V Tokiu je zadel že v 8. minuti, vendar je bil gol zaradi prepovedanega položaja razveljavljen. Foto: EPA
Strel z glavo Luiza Adriana se je odbil od prečke v mrežo. Foto: Reuters

Brazilski nogometaši so v Tokiu slavili z 2:1 in v finalu čakajo boljšega iz dvoboja med špansko Barcelono in mehiško Americo.

Drugič začel tekmo, drugič zabil gol
17-letni Pato Alexander, ki mu že zdaj napovedujejo bleščečo kariero, je južnoameriške prvake popeljal v vodstvo v 23. minuti, ko je z desnico zadel z roba kazenskega prostora. "Alex the Duck" (Alex Racman), kot je njegov vzdevek, je šele drugič začel tekmo v prvi enajsterici. Med strelce se je vpisal tudi na svojem debiju, ko je v 57 minutah navdušil vso nogometno javnost.

Adriano zamenjal Alexandra
Afriški prvaki so v prvem polčasu zadeli vratnico, izenačili pa so v 55. minuti, ko je z glavo mrežo zatresel angolski reprezentant Flavio. Zmago je Internacionalu v 72. minuti prav tako z glavo po predložku s kota zagotovil 19-letni Luiz Adriano, ki je le 8 minut prej zamenjal poškodovanega Alexandra.

"Bili smo nervozni, saj je bila to najpomembnejša tekma v 99-letni zgodovini kluba. Na Japonskem smo igrali prvo tekmo in polovica igralcev je bila podpovprečnih. Tudi sreča je bila na naši strani," je po tekmi dejal trener Internacionala Abel Braga. Strelec odločilnega zadetka Adriano je bil presrečen: "To je bil moj prvi gol med profesionalci. In to še s prvim dotikom žoge."

Trener Egipčanov Manuel Jose ni bil preveč razočaran: "Brazilija je najbolj napredna država v nogometu. Ne moremo primerjati brazilskega in egiptovskega nogometa. Pokazali smo karakter, toda taktično smo bili malce preveč naivni."

POLFINALE, Tokio:
INTERNACIONAL (BRA) - Al Ahli (EGI) 2:1 (1:0)
Pato 23., Adriano 72.; Flavio 54.

Jokohama, četrtek:
BARCELONA - AMERICA (MEH)

Tekma za 3. mesto bo 17., finale pa 18. decembra. Obe tekmi bosta v Jokohami.

R. K.