Helio Neto, Jakson Follman in Alan Ruschel, trojica, ki je preživela letalsko tragedijo. Razumljivo so izjemno čustveno doživeli tekmo na slovitem stadionu Camp Nou. Foto: EPA
Helio Neto, Jakson Follman in Alan Ruschel, trojica, ki je preživela letalsko tragedijo. Razumljivo so izjemno čustveno doživeli tekmo na slovitem stadionu Camp Nou. Foto: EPA

Goste iz Brazilije je na čustveni tekmi, ki si jo je na Camp Nouu ogledalo 65 tisoč gledalcev, kot kapetan vodil Alan Ruschel, eden od le treh nogometašev Chapecoenseja, ki so preživeli tragedijo.

"Presrečen sem, da sem se vrnil na nogometno igrišče," je povedal Ruschel in pretresljivo dodal: "Sem eden najsrečnejših ljudi na svetu, saj živim nekaj skoraj nepredstavljivega. Menim, da imam veliko srečo, da sem zdaj v Španiji, da sem lahko zaigral proti Barceloni, in to na stadionu, na katerega si nisem upal pomisliti niti v najbolj drznih sanjah," je povedal Ruschel, ki so ga po zamenjavi gledalci z igrišča pospremili s stoječimi ovacijami. Po tekmi si je zamenjal dres z Lionelom Messijem.

Na igrišču sta se Ruschelu pridružila tudi preostala preživela Nieto in Jakson Follmann, ki sta skupaj z moštvom 28. novembra lani potovala na finale južnoameriškega pokala v Medellin, ko se je letalo zaletelo v kolumbijske gore, v nesreči pa je umrlo 71 ljudi.

Za nesrečo je bila, kot so ugotovili v preiskavi, odgovorna čarterska letalska družba, saj so v njej kršili predpise o minimalni količini goriva oziroma o rezervi. Te nesrečno letalo ni imelo, zato je, ko je goriva zmanjkalo, strmoglavilo nedaleč od cilja potovanja.

Nieto in Follmann, ki so mu morali po nesreči amputirati desno nogo, nista mogla skriti solz, ko jima je pripadla čast prvega udarca z žogo.

Barcelona je zmagala s 5:0. Gerard Deulofeu je še pred polčasom dosegel gol in dve podaji: "To je bila neverjetna izkušnja. Zaslužili so si to in čim bolj uživati ta prečudovit dan. Oni so junaki. Ko pomislim na to, kaj so prestali, dobim solzne oči."

Zadeli so še Sergio Busquets, Lionel Messi, Luis Suarez in Denis Suarez.

Denar, ki so ga zbrali s tekmo, bo Barcelona namenila Chapecoenseju za pomoč pri vrnitvi na tekmovalno raven, na kateri je klub nekoč bil.