Prizor s kraja strmoglavljenja letala v kolumbijski džungli. Foto: Reuters
Prizor s kraja strmoglavljenja letala v kolumbijski džungli. Foto: Reuters
Chapecoense
Pred petimi dnevi so nogometaši Chapecoenseja slavili uvrstitev v finale pokala Sudamericana. Foto: EPA
V Braziliji, kjer se navijači zbirajo pred klubskimi prostori, so razglasili tridnevno žalovanje. Foto: EPA
Kolumbija: Umrlo 75 od 81 potnikov letala

Na krovu je bilo 81 ljudi. Potrdili so 75 žrtev. Sprva so poročali o petih preživelih, a so kasneje našli še enega preživelega. "Potrjujemo rešitev šestega preživelega, nogometnega igralca Helia Hermita Zampierja Neta, ki ga trenutno še rešujejo. Ne izključujemo možnosti, da bomo našli še kakšnega preživelega," so sporočili iz kolumbijske agencije za obvladanje z nesrečami. Ena oseba je umrla med prevozom v bolnišnico.

V letalu so bili člani nogometnega kluba Chapecoense iz Brazilije, med njimi igralci in trenerji, spremljala pa jih je tudi delegacije novinarjev. Od preživelih so najprej razkrili identiteto Alana Ruschela, branilca, ki je klubu posojen iz Internacionala. Ruschel je bil pred vzletom dejaven na družbenih omrežjih, na fotografijah in posnetkih pa ob njem na letalu sedi vratar Danilo, ki je tudi preživel. Preživeli so še ena stevardesa, brazilski novinar Rafael Henze in vratar Jakson Follmann. Brazilska vlada je razglasila tridnevno žalovanje.

Letalo je vzletelo v Braziliji in se vmes ustavilo v Santa Cruzu v Boliviji, potem pa je pot nadaljevalo proti Medellinu. Kontrola poletov je stik z letalom, kot poroča nemška tiskovna agencija DPA, izgubila pri gori El Gordo, blizu kraja La Union. Z letališča so sporočili, da je letalo ob 22. uri po krajevnem času poslalo klic v sili in sporočilo, da ima težave z elektriko. "Očitno je letalu zmanjkalo goriva," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal Elkin Opina, župan kraja La Ceja, ki je blizu mesta nesreče, piše Slovenska tiskovna agencija. Reševalcem je delo oviralo slabo vreme, zaradi česar tudi dostop iz zraka na kraj nesreče ni bil mogoč.

V Medellinu bi morali igrati prvo tekmo finala
Glavni trener moštva Cadu Gaucho je pred potovanjem v Medellin pot označil kot "najpomembnejšo v zgodovini kluba". Chapecoense je bil namenjen na prvo tekmo finala pokala Sudamericana, ki je drugo najmočnejše ligaško tekmovanje v Južni Ameriki. Klub iz Chapeca bi se moral v sredo pomeriti z Atleticom Nacionalom iz Medellina, povratno srečanje pa naj bi bilo v Braziliji 7. decembra. Južnoameriška nogometna zveza Conmebol je obračun uradno odpovedala.

V polfinalu je bil brazilski prvoligaš, ki je prvič igral v tem tekmovanju, boljši od argentinskega San Lorenza. Pred dvema letoma je Chapecoense prišel v prvo ligo, v Braziliji pa klub opisujejo kot zgodbo o uspehu, tako na zelenicah kot poslovno, saj je tudi finančno zdrava in uspešna sredina.

Pred petimi leti nesreča ruskih hokejistov
Nesreča brazilskih nogometašev obuja spomine na letalske nesreče s športniki oziroma s športnimi ekipami. Pred petimi leti je na poti v Minski umrlo 36 od 37 članov hokejskega moštva Lokomotiv iz Jaroslava. Leta 1993 je na poti z Mauritiusa v Senegal strmoglavilo vojaško letalo, na katerem je bila celotna nogometna reprezentanca Zambije. Preživelih ni bilo.

Leta 1987 je v nesreči umrlo celotno moštvo Alianza Lime, ki je tedaj vodilo v perujskem prvenstvu. Žrtev nesreče je bilo 54, preživel pa je le pilot. V nesreči na letališču v Köbenhavnu je leta 1960 osem članov nogometne reprezentance Danske. Dve leti prej je v nesreči na letališču v Münchnu umrlo osem igralcev, trener in dva funkcionarja Manchester Uniteda. V nesreči je umrlo 23 od 44 potnikov. Leta 1949 je v letalski nesreči v Torinu umrlo 42 oseb, med njimi 18 članov nogometnega kluba Torino, funkcionarji kluba in novinarji.

Kolumbija: Umrlo 75 od 81 potnikov letala