Goran Cvijanović je, odkar je pred sezono 2010/11 iz Gorice prestopil v Maribor, proti svojemu nekdanjemu klubu zadel že šestkrat, od tega štirikrat v prvi sezoni. Skupaj je v tem času dosegel 19 golov. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Goran Cvijanović je, odkar je pred sezono 2010/11 iz Gorice prestopil v Maribor, proti svojemu nekdanjemu klubu zadel že šestkrat, od tega štirikrat v prvi sezoni. Skupaj je v tem času dosegel 19 golov. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec

Visoka zmaga in odlična igra, s katero sem zelo zadovoljen, sta dobra popotnica za Atene, kamor odhajamo polni samozavesti. Recept je zelo enostaven. Čeprav moramo narediti pozitiven izid, če želimo ostati v igri za napredovanje, ne pride v poštev nobena evforija v smislu tega, da bi vsi krenili v napad in igrali neorganizirano, nedsiciplinirano oziroma drugače, kot smo do zdaj igrali v Evropi. To pomeni zrelost, odgovornost, zelo moštveno igro, požrtvovalnost, dinamičnost in kvalitetno igro v napadu. Verjamemo, da lahko vse to na igrišču tudi naredimo. Popolnoma jasno je, da je cilj zmaga.

Trener Darko Milanič o tekmi proti Panathinaikosu
Maribor
20. septembra je Panathinaikos v Ljudskem vrtu klonil s 3:0. Kako bo v četrtek v Atenah? Foto: BoBo

Nov trener vsaj kratkoročno prinese neko spremembo, igralci želijo dobiti svoj položaj v ekipi. Moštvo bo zato gotovo drugačno. Več bo najbrž jasno, ko bomo analizirali njihovo zadnjo tekmo in bomo videli, ali je prišlo do kakšne spremembe v postavitvi in če bo mogoče to, da je bil prej trener mlajše selekcije, kaj vplivalo na to, da bo porinil v ekipo kakšnega mladega igralca. Svojega človeka, ki bi si ogledal tekmo Panathinaikosa v živo, v Grčiji, nimamo. Vedno skrbno pregledamo DVD-je. Pri evropskih ekipah je tako, da se zelo hitro vidi način delovanja. Pri naših moštvih je to manj vidno, zato moraš biti pozornejši, saj so nihanja bistveno večja kot pri evropskih ekipah.

Milanič o tem, ali so priprave na tekmo zaradi novega trenerja Panathinaikosa kaj drugačne
Panathinaikos
Panathinaikos v letošnji sezoni s svojimi dosežki do zdaj ni ravno razvesljeval svojih navijačev. Foto: EPA
Maribor s 6 goli pobegnil na +6

Z vezistom Maribora, ki bo pri Panathinaikosu v 5. krogu Evropske lige gostoval v četrtek ob 19.00 (prenos na TV Slovenija 2 in MMC-ju), smo se po sobotni zmagi s teniškim izidom 1:6 pogovarjali tudi o reprezentančnih temah.

Panathinaikos je pred dnevi dobil novega trenerja. Portugalca Jesualda Ferreiro je zamenjal 58-letni Argentinec Juan Ramon Rocha, nekdaj odlični nogometaš atenskega velikana, ki je Panathinaikos nekoč že vodil - leta 1996 ga je popeljal kar v polfinale Lige prvakov. Tudi novo obdobje na klopi "zelenih" je začel dobro, saj je Panathinaikos v nedeljo z 2:0 premagal drugouvrščeni PAOK in se povzpel na šesto mesto na lestvici grškega prvenstva. V drugem polčasu sta zadela Portugalec Zeca in Španec Vitolo z 11-metrovke. Rocha je bil nazadnje trener mladinskega moštva.

Goran, štejete, koliko zadetkov ste dosegli na tekmah proti Gorici, odkar ste prestopili v Maribor?
Pet ali šest, nekaj takega. Ne štejem, verjetno pa usoda hoče, da je tako. Kar nekaj zadetkov je bilo lepih.

Kako komentirate visoko zmago v Novi Gorici? Po izenačenju gostiteljev ob koncu prvega polčasa ste do konca tekme do vrha napolnili njihovo mrežo.
V zadnjem delu prvega polčasa smo podzavestno padli, ne vem niti, zakaj. V drugem smo stopili skupaj, pokazali pravi obraz in zadeli skoraj iz vsake priložnosti. To je najbolj pomembno. Na prejšnjih tekmah žoga nekako ni hotela v mrežo. Zdaj se nam je to vrnilo. Verjamem, da bomo tako nadaljevali tudi naprej. Želeli smo igrati enostavno, s čim manj dotiki. Priložnosti so prihajale, realizacija je bila dobra. Izkoristili smo, kar nam je bilo ponujeno.

Se da to igrivost prenesti tudi na četrtkovo tekmo proti Panathinaikosu v Atenah?
Določene zadeve se gotovo da. Če bomo mi tisti, ki bomo poskušali narekovati ritem, tako kot smo ga v Ljudskem vrtu, se za pozitiven izid ne gre bati. Je pa res, da nas čaka težkih 90 minut. Panathinaikos gotovo igra doma drugače, imajo tudi novega trenerja. Bomo videli. Tja gremo po pozitiven izid. Če se bo dalo, želimo zmagati, da bomo na koncu sami odločali o svoji usodi v Ljudskem vrtu.

Pokazali ste, da se z Grki lahko kosate, septembra ste jih doma premagali s 3:0. Kakšno tekmo pričakujete v Atenah?
Kot sem že dejal, pričakujemo nekoliko drugačno tekmo. Nogometaši Panathinaikosa se bodo gotovo želeli dokazati novemu trenerju.

V prvenstvu lepo zadevate, dosegli ste že šesti zadetek. Tudi v Evropski ligi ste se tako na gostovanju v Rimu kot v Londonu znašli v lepi priložnosti, a žoga ni hotela v mrežo. Bo šlo v tretje rado?
Res bi bil vesel tega. Upam, da bom že na naslednji tekmi izkoristil kakšno priložnost.

Kako se odzivate na naporen ritem tekem? Po reprezentančni tekmi v Skopju ste bili znova na igrišču, tudi v naslednjih tednih vse do 9. decembra praktično ne boste imeli počitka.
Nimam težav s tem. Tudi trener lahko v ekipi koga zamenja, je pa res, da smo zelo dobro pripravljeni, kar je odraz dobrih priprav. Konkurenca je velika in vsak poskuša izkoristiti svojo priložnost.

V Kranju ste prejšnji mesec ob porazu proti Triglavu izpustili tekmo, danes ste bili na igrišču od začetka. Lani ste v nekem intervjuju dejali, da vam je žal vsake tekme, ki je ne odigrate.
Res je, gotovo raje igram kot treniram. Na vsaki tekmi dam svoj maksimum. Če trener oceni, da sem utrujen, to spoštujem. Trener to še najbolje ve, saj igralec sam pri sebi težko kdaj prizna, da je utrujen, ker si vedno želi igrati.

Je klub naredil še stopničko višje tudi na področju regeneracije?
Vsekakor, mislim, da vsako leto napredujemo tako klub kot igralci in celotna organizacija. To se tudi vidi. Gremo korak za korakom in smo na pravi poti.

Reciva še nekaj besed o reprezentanci. Proti Makedoniji ste v sredo za izbrano vrsto prvič igrali v prvi postavi. Kako ste se znašli?
Zgrabil sem priložnost in mislim, da sem odigral dobro tekmo. Res je, da izid ni bil takšen, kot smo si želeli, toda osebno vidim napredek, saj smo imeli kar nekaj priložnosti, iz katerih pa nismo zadeli. Slaba stvar so gotovo prepoceni prejeti zadetki. Poraz boli, upam pa, da bomo v novem letu začeli zmagovati oziroma dosegati pozitivne izide in da bo Slovenija še naprej napredovala, kot smo po mojem mnenju videli že v Makedoniji.

Ob porazu ste bili med boljšimi v slovenski reprezentanci. Ste zadovoljni s svojo igro?
Poskušal sem dati svoj maksimum, tako na desni strani, kjer sem igral v prvem polčasu, kot v sredini, kjer sem odigral v drugem. Zdi se mi, da je dobra stvar, da lahko igram na več položajih. Lahko rečem, da sem zadovoljen, vendar je lahko vedno boljše.

Kako ste se ujeli z Renejem Krhinom?
Vsi igralci v reprezentanci so dobri igralci in če znaš igrati nogomet, se ni težko ujeti z njimi. Mogoče se je pri Reneju poznalo, da mu po poškodbi še primanjkuje tekem. Sicer pa za uigravanje ni potrebnega veliko časa. Moramo le biti pravi, dobro pripravljeni in verjeti v zmage. Treba pa je vedeti in razumeti, da smo imeli tokrat pred tekmo samo en skupni trening. V prihodnjih mesecih bo verjetno dovolj časa, da vse skupaj analiziramo in da bomo že februarja začeli s pozitivnimi izidi.

Agim Ibraimi je po tekmi dejal, da je bila prelomna točka zastreljana 11-metrovka Slovenije, ki je odločila zmagovalca. Ste enakega mnenja?
Ja. Če bi zadeli z 11-metrovke, bi se tekma gotovo obrnila v drugo stran. Makedonci so po njej dobili krila in poskušali igrati. Mi smo imeli navidezno dominacijo, a takrat so oni začeli rasti.

Veliko je bilo govora o tej 11-metrovki, ki jo je izvajal Jasmin Kurtić, čeprav ni bil določen za strel.
Dobro, to smo že razčistili in je stvar ekipe. To je za nami in tega ne bi komentiral.

Lahko pa potrdite, da je selektor za izvajalca določil tudi vas?
Tako je. Matavž je bil določen za prvega izvajalca 11-metrovke, jaz pa za drugega.

V izjavi po porazu v Skopju ste poudarili, da bo morala Slovenija predvsem izboljšati igro v obrambi in da bo zmagala, ko ne bo dobila zadetka.
Seveda. V kvalifikacijah za SP 2010 je reprezentanco krasilo ravno to, da je zelo težko dobivala zadetke. Slovenija ve, kaj mora storiti za uspeh. Naša reprezentanca bo zadetek vedno dosegla, saj so v njej vrhunski igralci, mora le preprečiti, da bi jih toliko prejemala.

Se vidite tudi v prihodnje v udarni reprezentančni enajsterici?
Uf ... moja naloga je samo to, da igram dobro v Mariboru, da kažem takšne igre, kot jih, o drugem pa bo odločal selektor.

Od zunaj se zdi, da vzdušje v reprezentanci ni najboljše oziroma celo slabo.
Mogoče je vse skupaj tako prikazano v javnosti, ampak verjemite mi, da ni vse tako negativno, kot se zdi.

Še verjamete v uvrstitev na svetovno prvenstvo?
Dokler so možnosti, vsekakor.

Visoka zmaga in odlična igra, s katero sem zelo zadovoljen, sta dobra popotnica za Atene, kamor odhajamo polni samozavesti. Recept je zelo enostaven. Čeprav moramo narediti pozitiven izid, če želimo ostati v igri za napredovanje, ne pride v poštev nobena evforija v smislu tega, da bi vsi krenili v napad in igrali neorganizirano, nedsiciplinirano oziroma drugače, kot smo do zdaj igrali v Evropi. To pomeni zrelost, odgovornost, zelo moštveno igro, požrtvovalnost, dinamičnost in kvalitetno igro v napadu. Verjamemo, da lahko vse to na igrišču tudi naredimo. Popolnoma jasno je, da je cilj zmaga.

Trener Darko Milanič o tekmi proti Panathinaikosu

Nov trener vsaj kratkoročno prinese neko spremembo, igralci želijo dobiti svoj položaj v ekipi. Moštvo bo zato gotovo drugačno. Več bo najbrž jasno, ko bomo analizirali njihovo zadnjo tekmo in bomo videli, ali je prišlo do kakšne spremembe v postavitvi in če bo mogoče to, da je bil prej trener mlajše selekcije, kaj vplivalo na to, da bo porinil v ekipo kakšnega mladega igralca. Svojega človeka, ki bi si ogledal tekmo Panathinaikosa v živo, v Grčiji, nimamo. Vedno skrbno pregledamo DVD-je. Pri evropskih ekipah je tako, da se zelo hitro vidi način delovanja. Pri naših moštvih je to manj vidno, zato moraš biti pozornejši, saj so nihanja bistveno večja kot pri evropskih ekipah.

Milanič o tem, ali so priprave na tekmo zaradi novega trenerja Panathinaikosa kaj drugačne
Maribor s 6 goli pobegnil na +6