Tekmo v Novi Gorici so odločili prvi prvenstveni zadetek Agima Ibraimija in hat-trik Marcosa Tavaresa. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Tekmo v Novi Gorici so odločili prvi prvenstveni zadetek Agima Ibraimija in hat-trik Marcosa Tavaresa. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Darko Milanič in Goran Cvijanović
Pozdrav Darka Milaniča in Gorana Cvijanovića ob menjavi v 79. minuti, ko je namesto "Cvijota" na igrišče prišel Timotej Dodlek. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Miran Srebrnič
Gorica je v zadnjih dveh krogih pred domačimi gledalci prejela kar 10 golov: Rudar je slavil s 4:0, Maribor pa s 6:1. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Andraž Šporar
Andraž Šporar se je po podaji Nikole Nikezića dobro znašel v kazenskem prostoru in dosegel šesti gol v prvenstvu. Foto: Aleš Fevžer
Rudi Vancaš Požeg
Nadarjeni Rudi Požeg Vancaš nadaljuje učinkovite predstave - letos so njegovi goli Domžalam prinesli že tri zmage. Foto: Aleš Fevžer
Olimpija
Vse tekme 19. kroga Prve lige so se ali se bodo začele z minuto molka v spomin na umrlega Branka Elsnerja. Foto: BoBo
Triglav do zmage in prvega strelca lige
Prvi domači poraz Razdrhove Olimpije
Maribor s 6 goli pobegnil na +6

Tekma v obsijanem novogoriškem Športnem parku je bila paša za oči: "vrtnice" so več kot uro parirale slovenskim prvakom, ki pa so v zadnje pol ure tekme pokazali, zakaj vodijo v Prvi ligi in so hkrati ob tem še vedno v igri za napredovanje v Evropski ligi, kjer bo četa Darka Milaniča v četrtek gostovala pri Panathinaikosu.

Cvijanovićev iz voleja za gol prvenstva
Otrok Gorice Goran Cvijanović je že v 12. minuti poskrbel za presežek, ko je zabil najverjetneje najlepši gol prvenstva, potem ko je po podaji Aleša Mertlja zadel iz razdalje z volejem. Na izjemen zadetek novopečenega slovenskega reprezentanta je tik pred odmorom s podobno lepim golom odgovoril Matija Širok. V nadaljevanju so bili Goričani bolj razigrani in bližje vodstvo, nato pa so sledile ključne štiri minute tekme: gostje so na preprost način zabili kar tri gole, prvega Agim Ibraimi, naslednja dva pa Marcos Tavares.
Prva gola Ibraimija, bliskoviti hat-trick Tavaresa
Odpora "vrtnic" je bilo konec, do konca pa sta še po enkrat zadela Makedonec in Brazilec v vijoličastem dresu. Za Ibraimija sta bila to sploh prva zadetka v slovenskem državnem prvenstvu, potem ko je zadel v vseh preostalih tekmovanjih (Liga prvakov, Evropska liga, reprezentanca). Kapetan Maribora je hat-trik dosegel v le 23 minutah, s tem pa je na 1. mestu lestvice strelcev ujel "triglavana" Enisa Đurkovića, ki je sočasno blestel v Celju.
Hitro vodstvo "grofov", nato pa ...
23-letni krilni vezist nadaljuje z izjemnim strelskim nizom: na zadnjih 6 tekmah je zabil že 8 golov! A tekma med Celjem in Triglavom (1:2) se je začela po okusu gostiteljev - v 7. minuti je po podaji s prostega udarca z glavo zadel Nikola Ivanović. Sedem minut pred odmorom je Đurković izenačil, potem ko je spretno lobal vratarja Matica Kotnika.
... dvakrat udaril nezaustavljivi Đurković
Dokončni preobrat se je zgodil v 60. minuti, ko je po lepi akciji Kranjčanov Anže Jelar našel osamljenega Đurkovića, ki je še drugič na tekmi zatresel celjsko mrežo. Triglav se je s šesto prvenstveno zmago s predzadnjega mesta povzpel kar na 6. mesto.
Ljubljanski 18-letnik za polčas
Na tretji sobotni tekmi je Olimpija pričakovala, da se bo maščevala Domžalam za domači poraz v 1. krogu prvenstva, a to je bil račun brez "ravbarjev". Četa Andreja Razdrha je začela udarno in povedla po četrt ure igre, ko je zadel spretni 18-letni Andraž Šporar. V odprti tekmi so "zeleno-beli" imeli še nekaj priložnosti za podvojitev prednosti, a ob polčasu je bilo 1:0 za domače, ki so pod Razdrhom dobili vse tekme v Stožicah.
Domžalski 18-letnik pa za tekmo
Vendar je drugi polčas prinesel popoln zasuk. Najprej je v 51. minuti izenačil Slobodan Vuk. Ob zadetku so Ljubljančani silovito protestirali, ker naj bi Damir Skomina predtem spregledal prekršek nad Nikezićem. Nekaj minut zatem je Vuk še enkrat zatresel mrežo Olimpije, a iz prepovedanega položaja. Gostitelji so še naprej pritiskali, a v 80. minuti so drugič zadeli gostje. Po akciji po levi strani se je žoga znašla pred golom, kjer jo je v mrežo iz bližine zabil Rudi Požeg Vancaš. Peti prvenstveni gol 18-letnega Belokranjca je bil na koncu tudi odločilen.
Olimpija zdaj z dvema tekmama več za vodilnim Mariborom zaostaja za 6 točk, "vijoličasti" pa se lahko mirno pripravijo na sklepni del "evropske jeseni", ki jo nameravajo prvič v zgodovini slovenskega nogometa prenesti celo v pomlad.

Prva liga, 19. krog:
GORICA - MARIBOR 1:6 (1:1)
350; Širok 41.; Cvijanović 12., Ibriami 65., 83., Tavares 66., 68.

Gorica: Simčič, Širok , Kadrija, A. Jogan, Celcer, Vetrih, Mevlja ( 72./Praprotnik), Bindzi ( 82./Pavič), Ndiaye, Žigon, Bremec ( 55./K. Jogan).

Maribor:
Handanović, Mejač, Rajčević, Potokar, Viler, Ibraimi , Cvijanović ( 79./Dodlek), Mertelj ( 61./Filipović), Mezga , Tavares , Ploj ( 59./Berić).

Sodnik: Miran Bukovec (Lendava)


CELJE - TRIGLAV 1:2 (1:1)
400; Ivanović 7.; Đurković 38., 60.

Celje: Kotnik, Vrhovec , Krajcer ( 57./Lutfi), Centrih, Bajde, Kolsi , Korošec, Žitko, Tomažič Šeruga ( 84./Cebara), Ivanović ( 74./Horvat), Vidmajer .

Triglav:
Pelko, Šturm, Zolić, Klemenčič, Jelar, Đurković , Kongnyuy, Pokorn , Stojnić, Šušteršič, Bubanja.

Sodnik: Roman Glažar (Hajdina)


OLIMPIJA - DOMŽALE 1:2 (1:0)
500; Šporar 15.; S. Vuk 51., Požeg Vancaš 80.

Olimpija: Šeliga, Salkić, Zarifović, Bajrić, Baskera, Božič ( 70./Zorc), Lovrečič, Trifković, Omladič ( 75./Valenčič), Nikezić ( 81./Vicente), Šporar .

Domžale: Vidmar, Kovjenić, Rems ( 85./Vrhunc), Korun, Šimunović, Skubic, Husmani, Gerić, Požeg Vancaš ( 88./Balokog), G. Vuk, S. Vuk ( 93./Dobrovoljc).

Sodnik: Damir Skomina (Koper)


Nedelja ob 14.00:
MURA 05 - RUDAR

ALUMINIJ - LUKA KOPER
Lestvica:
MARIBOR         17 13 2  2  38:11  41
OLIMPIJA        19 11 2  6  38:20  35
LUKA KOPER      18  9 4  5  24:18  31
DOMŽALE         18 10 1  7  19:16  31
CELJE           19  6 7  6  17:18  25
TRIGLAV         18  6 3  9  18:22  21
RUDAR           16  5 4  7  15:24  19
ALUMINIJ        17  6 1 10  18:29  19
GORICA          19  5 4 10  24:39  19
MURA 05         17  3 2 12  21:35  11

Triglav do zmage in prvega strelca lige
Prvi domači poraz Razdrhove Olimpije
Maribor s 6 goli pobegnil na +6