Petr Čech je bil eden izmed junakov letošnje finalne tekme Lige prvakov med Chelseajem in Bayernom, v soboto pa je pomagal Čehom do uvrstitve v četrtfinale evropskega prvenstva. Foto: Reuters
Petr Čech je bil eden izmed junakov letošnje finalne tekme Lige prvakov med Chelseajem in Bayernom, v soboto pa je pomagal Čehom do uvrstitve v četrtfinale evropskega prvenstva. Foto: Reuters
Milan Baroš
Milan Baroš trenutno igra za Galatasaray. Foto: EPA

A oba sta bila dolžnika v češki izbrani vrsti zaradi skromnih predstav v zadnjih letih. Čech je naredil napako v zadnjem krogu skupinskega dela prejšnjega evropskega prvenstva, Češka je zatem razpadla proti Turčiji in odšla domov, nezanesljiv je bil tudi v uvodnih tekmah na tem prvenstvu. Baroš pa ni v takšni strelski formi, kot je bil nekoč, na zadnjih 17 tekmah je dal tri gole.

Čech: Pod pritiskom smo odlično igrali
Sinoči pa sta tako Čech kot Baroš odigrala pomembno vlogo za zmago nad Poljsko. Čech je svojo mrežo ohranil nedotaknjeno, Baroš pa je podal za edini gol na tekmi. Češka je tako splezala iz brezna, v katerega je padla po uvodnem porazu s 4:1 proti Rusiji.

"Po prvi tekmi še ne izpadeš, pa tudi prvenstva še ne osvojiš. To se nam ni zgodilo prvič, žal smo leta 2006 in 2008 to izkusili z drugega zornega kota. Zmagali smo v prvem krogu, potem pa izpadli. Pomembno je, da dobiš več točk od tekmecev, kdaj in kako jih nabereš, pa ni pomembno. Škoda je sicer, da smo si nakopali ogromno pritiska po tisti prvi tekmi, pa še skromno razliko v zadetkih smo imeli, zato smo morali zadeti, ko smo slišali za grški gol v Varšavi. Pod pritiskom smo odlično igrali, boljši smo bili od Poljakov in zato smo tudi zmagali," je povedal kapetan Čech.

Češki nogometaši si v slogu hokejistov puščajo brade. Obrili se niso že od prihoda na Poljsko, od prve prijateljske tekme naprej. Čech pravi, da se z veseljem ne bi obril do drugega julija - torej do dneva po finalu v Kijevu, upa pa, da ne bo preveč prestrašil svojih otrok, ko jih bo videl.

Baroš se je izkazal v vlogi podajalca
Baroš ima na tem prvenstvu drugačno vlogo, kot smo je pri njem vajeni. Najboljši strelec EP-ja izpred osmih let strelsko na Poljskem ni razpoložen. Šele po 200 minutah igre, na začetku drugega polčasa svoje tretje tekme je prvič sprožil strel proti vratom, a dobre četrt ure pozneje je poskrbel za odločilni trenutek na tekmi. Liverpoolovi navijači so ga nekoč imenovali "brezglava kokoš", ker je pogosto brezciljno taval v nasprotnikovi polovici, ko je imel žogo, pa je gledal le navzdol in le redkokdaj dvignil glavo, da bi pogledal, kje so njegovi soigralci. Sinoči jo je, ravno ob pravem trenutku, da je našel Petra Jiračka za edini gol na tekmi - gol, ki je Češko popeljal na vrh lestvice. Zdaj čaka drugouvrščenega iz skupine z Nemci, Danci, Portugalci in Nizozemci.

"To so izločilni boji. Odloča ena prekinitev, odloča ena priložnost, ena napaka. Vselej so to težke tekme. Še posebej, ker dobimo tekmeca iz skupine s samimi dobrimi ekipami. Zdaj je pomembno, da se spočijemo. Vemo, da ne bomo favoriti, ampak lahko presenetimo in se uvrstimo v polfinale. Potem pa je vse mogoče, lahko pridemo tudi v finale in postanemo evropski prvaki," je dejal 30-letni nogometaš, ki je profesionalno kariero začel v Baniku iz Ostrave.

Čehi do Vroclava niso imeli daleč
Čehi so imeli srečo, da so vse tekme skupinskega dela odigrali v Vroclavu, prizorišču, ki je med vsemi najbližje Češke - oddaljen je le dobrih 100 kilometrov. Ogromno Čehov je prišlo v Vroclav, tako pred kot med tekmo so se v prijateljskem duhu zabavali tudi s poljskimi gostitelji, središče mesta je bilo prepleteno s češkimi in poljskimi zastavami. Češka spet diha nogometno - tako kot pred osmimi in 16 leti se je prebila v četrtfinale. V obeh prejšnjih poskusih se je prebila med najboljše štiri.
Iz Vroclava,
Luka Petrič (Val 202)