Mario Gomez je takole dosegel prvi gol na tekmi. Nemčija je prekinila negativno tradicijo, saj je drugi tekmi na zadnjih dveh velikih tekmovanjih izgubila. Na Euru 2008 proti Hrvaški (1:2), na SP-ju 2010 pa proti Srbiji (0:1). Foto: EPA
Mario Gomez je takole dosegel prvi gol na tekmi. Nemčija je prekinila negativno tradicijo, saj je drugi tekmi na zadnjih dveh velikih tekmovanjih izgubila. Na Euru 2008 proti Hrvaški (1:2), na SP-ju 2010 pa proti Srbiji (0:1). Foto: EPA
Nizozemska - Nemčija
Ibrahim Affelay in Jerome Boateng v boju za žogo. Foto: EPA
Nizozemska - Nemčija
V Harkovu so bili tudi nemški navijači iz Kölna. Foto: EPA

Na tekmi skupine B v Harkovu je v 24. in 38. minuti za Nemce zadel Mario Gomez, v 73. minuti pa je končni izid postavil Robin van Persie.

Ste zamudili tekmo?
Brez skrbi, v posnetku si jo lahko na našem portalu ogledate še enkrat:

Dvakratni podajalec Schweinsteiger
"Elf" je v vročem in vlažnem večeru po prvem polčasu zasluženo zanesljivo vodil. Pri prvem golu so anemični Nizozemci v obrambi pustili preveč prostora, Gomeza je na robu kazenskega prostora z globinsko podajo našel Bastian Schweinsteiger, napadalec Bayerna pa se je sijajno obrnil in s približno 11 metrov zatresel mrežo. Nizozemci so zaman dvigovali roke, misleč, da je bil Gomez v nedovoljenem položaju.
"Režiserja" drugega zadetka sta bila ista kot pri prvem. Tokrat sta nizozemsko obrambo izigrala na desni strani z dvojno podajo, Gomez pa je še enkrat natančno meril v polno - v daljši kot.
Van Persie prvi premagal Neuerja
Na začetku drugega polčasa sta pri Nizozemcih na igrišče vstopila Klaas Jan Huntelaar in Rafael van der Vaart, vendar nista pretirano poživila igre svoje izbrane vrste. Ta je pritisnila na plin šele v zadnji četrtini tekme. Van Persie je v 73. minuti z leve strani potegnil proti sredini, z roba kazenskega prostora lepo streljal z desnico in prvi na tem prvenstvu premagal Manuela Neuerja, potem ko je žoga švignila med nogama Holgerja Badstuberja.
Kaj več nogometašem v oranžnih dresih ni uspelo. Kožo bodo reševali v nedeljo proti Portugalcem, ki jih morajo premagati z dvema zadetkoma razlike, ob tem pa morajo Nemci ugnati Dance.
Vratnica Özila
Prvi na tekmi je sicer v 8. minuti zapretil Mesut Özil, čigar strel iz voleja je ustavila vratnica, žoga pa se je od nje odbila k vratarju Maartenu Stekelenburgu. Ta se je izkazal tik pred drugim golom Gomeza, ko je preprečil zadetek ob izjemni priložnosti Badstuberja.
Pri Nemcih, ki so v soboto z 1:0 premagali Portugalsko, je v napadu prednost pred Miroslavom Klosejem znova dobil Gomez, ki je zadel že v Lvovu. Nizozemski selektor Bert van Marwijk je v prvo postavo spet uvrstil Robina van Persieja, Huntelaar pa je tako kot ob porazu proti Danski (0:1) začetek tekme spremljal s klopi. Joris Mathijsen je zamenjal Rona Vlaara.

Statistika

NIZOZEMSKA

NEMČIJA

streli 13 12
streli v okvir vrat 6 9
prekrški 11 7
prepovedani
položaji
1 4
koti6 5
posest žoge 5248


SKUPINA B:
NIZOZEMSKA - NEMČIJA 1:2 (0:2)
37.750; van Persie 73.; Gomez 24., 38.
Nizozemska: Stekelenburg; van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Willems ; van Bommel ( 46./van der Vaart), de Jong ; Robben ( 83./Kuyt), Sneijder, Affelay ( 46./Huntelaar); van Persie.

Nemčija: Neuer; Boateng , Badstuber, Hummels, Lahm; Schweinsteiger, Khedira; Müller ( 92./Bender), Özil ( 83./Kroos); Podolski, Gomez ( 72./Klose).
Sodnik: Jonas Eriksson (Švedska)
DANSKA - PORTUGALSKA (Lvov) 2:3 (1:2)
Bendtner 41., 80.; Pepe 24., Postiga 36., Varela 87.

Lestvica: 
NEMČIJA 2 2 0 0 3:1 6 PORTUGALSKA 2 1 0 1 3:3 3 DANSKA 2 1 0 1 3:3 3 NIZOZEMSKA 2 0 0 2 1:3 0