Jan Klaas Huntelaar bo z Robinom Van Persiejem tvoril napadalni dvojec Nizozemske. Foto: EPA
Jan Klaas Huntelaar bo z Robinom Van Persiejem tvoril napadalni dvojec Nizozemske. Foto: EPA
Mario Gomez
Nemci na uvodu EP-ja z igro niso prepričali. Foto: EPA

Svetovni podprvaki, ki so pred Eurom veljali za enega izmed največjih favoritov za naslov, so na prvi tekmi nepričakovano klonili proti Danski in morebitni vnovični poraz bi lahko že pomenil slovo od Eura. Če bo Danska na prvi tekmi v sredo slavila proti Portugalski, bo Nizozemska tako rekoč morala zmagati.

Huntelaar tokrat od začetka
"To bo pravi boj. Pokazati moramo, da lahko postanemo prvaki. Vemo, da moramo premagati Nemce. Zdaj ni nobenih opravičil več in tega se zavedamo," je bojevito razpoložen nizozemski branilec John Heitinga. Selektor Bert Van Marwijk je proti Dancem pustil prvega strelca kvalifikacij Klaasa-Jana Huntelaarja (12 golov na osmih tekmah) na klopi do 71. minute. Tokrat bo napadalec Schalkeja zagotovo igral od začetka. Na klop se bo preselil na prvi tekmi bledi Ibrahim Affelay, Robin Van Persie pa naj bi se preselil na levo stran napada.

Vrača se Mathijsen
Ne glede na formacijo pa si Nizozemci ne smejo privoščiti napak in neučinkovitosti , kjer sta proti Dancem prednjačila Van Persie in Arjen Robben. Obrambo tulipanov naj bi okrepil njihov prvi centralni branilec Joris Mathijsen, ki je po poškodbi brez težav opravil trening. Na klop se bo preselil Ron Vlaar.

Elf dvakrat zapored izgubil drugo tekmo
Nemški selektor Joachim Löw se zaveda, da igra Elfa kljub zmagi nad Portugalsko (1:0) ni bila prepričljiva. Od svojih varovancev zahteva izboljšavo v vseh linijah. "Naredili smo prvi mali korak, toda dvoboj z Nizozemsko bo povsem drugačen," je prepričan Löw. Direktor reprezentance Oliver Bierhoff opozarja pred drugo tekmo turnirja, ki je bila za Nemce trn v peti tudi na prejšnjih dveh velikih tekmovanjih, ko so izgubili s Hrvaško (2008) in Srbijo (2010). "Upam, da nam ne bo treba spet trepetati za napredovanje," opozarja Bierhoff.

Na zadnji prijateljski tekmi 3:0 za Nemce
Nemci so novembra na prijateljski tekmi premagali Nizozemce s 3:0, toda vsi se zavedajo, da je bila to le tekma brez tekmovalnega naboja. "Takrat so jim manjkali trije igralci. Tokrat bo šlo precej bolj na nož, saj so pod pritiskom. Že prej smo govorili, da hočemo na Euru premagati Nizozemsko, in pri tem se ni nič spremenilo," je še dodal Bierhoff.

Löw še skriva svoje karte
Löw razmišlja, da bi malce premešal formacijo, vendar skriva svoje karte. Nizozemci ga ne zanimajo. "Ne bomo se prilagajali nasprotniku. Mi moramo izpolniti načrtovano in pokazati našo kakovost," je odločen Löw.

Na medsebojnih obračunih 3:2 za Nemčijo
Reprezentanci sta se na evropskih in svetovnih prvenstvih pomerili sedemkrat. Trikrat so slavili Nemci, dvakrat pa Nizozemci.

Sreda ob 20.45:
NIZOZEMSKA - NEMČIJA

Verjetni postavi:
Nizozemska: Stekelenburg, van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Willems, van Bommel, de Jong, Robben, Sneijder, van Persie, Huntelaar.

Nemčija: Neuer, Boateng, Hummels, Badstuber, Lahm, Khedira, Kroos, Müller, Özil, Podolski, Gomez.

Sodnik: Jonas Eriksson (Švedska)