Gregor Balažic je kariero začel pri Muri, kjer je v sezoni 2004/05 tudi debitiral v slovenski prvi ligi. Natopil je na eni tekmi. Med letoma 2008 in 2010 je zbral 73 nastopov za Hit Gorico in dosegel dva zadetka. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Gregor Balažic je kariero začel pri Muri, kjer je v sezoni 2004/05 tudi debitiral v slovenski prvi ligi. Natopil je na eni tekmi. Med letoma 2008 in 2010 je zbral 73 nastopov za Hit Gorico in dosegel dva zadetka. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Gregor Balažic (desno)
Balažic se je v Lvovu že privadil na ukrajinski način življenja. Foto: EPA
Nogometaši v domačem kraju Schlierija in Koflerja

Arena Lvov, kjer bodo junija odigrane tri tekme evropskega prvenstva v nogometu, je novo domovanje ukrajinskega prvoligaša Karpati Lvov, katerega dres že slabo leto in pol nosi 190 cm visoki Sobočan. Pogodbo z njim je podpisal januarja lani, ko se je s trebuhom za kruhom podal iz Hita Gorice. Letošnje prvenstvo za Karpati ni bilo najbolj uspešno, saj je klub zasedel šele 14. mesto v ukrajinski "premierligi" in se za las izognil izpadu v drugo ligo.
V tej sezoni preveč zmešnjav
"Cilji so bili višji. Dve sezoni zapored smo bili na petem mestu, v tej sezoni pa je bilo preveč zmešnjav. Na koncu smo si priborili obstanek in smo bili zelo veseli. Upam, da v naslednji sezoni tega ne bomo več doživljali in da bo klub znova tam, kjer mu je mesto, torej med prvih pet," nam je v nedeljo na Brdu pri Kranju pojasnil osrednji branilec, ki ima že kar nekaj legionarskih izkušenj. Kot mladinec je nekaj časa preživel pri Benfici, pred leti pa je nabiral izkušnje tudi v Španiji pri B-ekipi Espanyola in Aguilasu.

Dres slovenske izbrane vrste je že oblekel kot mladi reprezentant, tokrat pa je prvič zraven pri članih. "Prvi vtisi so zelo pozitivni, super je, fantastično. Želja, da bi bil član reprezentance, je bila ogromna. Upam, da se bo takšno vzdušje nadaljevalo. Vidim, da so fantje zelo v redu, tako da je vse v najlepšem redu," je dejal po kosilu, na katerem je prvič spoznal nekatere reprezentančne kolege.

Selektorjev obisk ga je presenetil
Je vpoklic pričakoval? "Če sem iskren, je bil rahlo presenečenje, ker je ukrajinska liga vseeno malo manj atraktivna. Selektor me je v živo spremljal na eni tekmi in že ta njegov obisk v Ukrajini me je presenetil. Vsekakor pa je presenečenje pozitivno, prevevata me navdušenje in velika čast, da bom zastopal slovenske barve."

Balažic ostaja v Lvovu, saj ima pogodbo z "zeleno-belimi" še dve leti in pol. Marca lani je že ob debiju za Karpati dosegel zadetek, letos pa je redno igral. "Zadovoljen sem. Privadil sem se na način igre in življenje v Ukrajini. Mislim, da se bo z novo infrastrukturo kakovost lige dvignila še na višji nivo. Naš novi stadion je zelo lep in moderen (sprejme 34.915 gledalcev, op a.), in mislim, da nas čaka lepša prihodnost."

Lvov diha za nogomet
Nekoliko manj navdušen je nad cestami v Ukrajini. "Ukrajinci slovijo po zelo slabih cestah in cestnih povezavah. Glede tega moram reči, da so zelo za nami," je povedal o manj prijetnih plateh te države, mesto Lvov - šteje 760.000 prebivalcev in je 300 km oddaljeno od madžarsko-ukrajinske meje - pa je priporočil vsem, ki razmišljajo o obisku prvenstva. "Mesto je staro, arhitekturno zelo zanimivo in zelo živahno. Za obisk je zelo lepo. Lvov kar diha za nogomet. Na tekmah smo imeli velik obisk, ne glede na to, da smo se borili za obstanek. Med evropskim prvenstvom bo gostil močno skupino - tam bodo igrale Nemčija, Portugalska in Danska - zato bo kar zanimivo. Mislim, da nas čaka lepo in dobro obiskano prvenstvo."

Ukrajina bo v skupini D igrala skupaj s Francijo, Anglijo in Švedsko. Kaj pričakujejo sogostitelji prvenstva? "Ukrajinci nimajo nekih velikih pričakovanj. Tako vsaj jaz ocenjujem po tem, kar vidim. Upajo na preboj iz skupine, ampak kolikor sem sam videl, neke izjemne ekipe nimajo. Toda v nogometu je danes vse mogoče, lahko se zgodi tudi kakšno presenečenje. Bomo videli," pravi Balažic, ki bo navijal za Španijo. Ker igra najlepši nogomet.

Nogometaši v domačem kraju Schlierija in Koflerja