Mario Mandžukić je bil z dvema goloma prvo ime srečanja v Poznanju. Foto: EPA
Mario Mandžukić je bil z dvema goloma prvo ime srečanja v Poznanju. Foto: EPA
Hrvaški navijač
Enemu izmed hrvaških navijačev je uspelo priti na igrišče. Foto: Reuters

Hrvaška je bila v Poznanju boljša reprezentanca, o čemer priča tudi končna statistika - posest žoge 55:45 in streli v okvir vrat 8:5. Hrvati so z golom odprli tako prvi kot drugi polčas, za oba pa je poskrbel Mandžukić. Pri drugem je imel tudi nekaj sreče, saj si ga je irski vratar Shay Given zabil sam, potem ko ga je od vratnice odbita žoga zadela v glavo.

Drugi hrvaški strelec je bil Nikica Jelavić, ki je tik pred glavnim odmorom kaznoval veliko napako branilca Stephena Warda. Irci imajo lahko nekaj grenkega priokusa zaradi nedosojene enajstmetrovke po prekršku Gordona Schildenfelda nad Robbiejem Keanom.

V videonovicah desno si oglejte zadetke Maria Mandžukića, Seana St. Ledgerja in Nikice Jelavića.

Mandžukić v polno že v 3. minuti
Hrvati so sanjsko začeli tekmo. V 3. minuti je Dario Srna z desne strani kazenskega prostora poslal povratni predložek na glavo Maria Mandžukića, ta pa je nato žogo poslal v mrežo za levo vratnico Shaya Givena. Irska obramba bi lahko posredovala bolje, enako velja tudi za vratarja Givena, ki se je žoge dotaknil s konicami prstov.

V videoposnetkih desno si oglejte vse gole. Celotno tekmo pa lahko podoživite na tej (1. polčas) in tej (2. polčas) povezavi.

St. Ledger pred Ćorluko
Vodstvo Hrvatov ni trajalo dolgo. V 19. minuti je Aiden McGeady s prostega strela (prekršek nad Kevinom Doylom) z okoli 30 metrov z leve strani poslal predložek v kazenski prostor, kjer je na daljši vratnici Sean St. Ledger dobil dvoboj z Vedranom Ćorlukom in z glavo zadel v polno.

Nespretnost Warda kaznoval Jelavić
Hrvaška je bila v nadaljevanju polčasa boljše moštvo, pletla je akcije na irski polovici in v 43. minuti tudi znova prevzela vodstvo. Stephen Ward je žogo v svojem kazenskem prostoru nespretno izbil - naravnost na nogo Nikici Jelaviću, ki je sam stekel proti Givenu in ga rutinirano premagal. Hrvaški navijači so zadetek proslavili z nekaj baklami, ki so jih zmetali na igrišče.

Mandžukić še drugič matiral Givena
Začetek drugega polčasa je bil podoben prvemu, saj so Hrvati v četrti minuti nadaljevanja zabili tretji gol. Ivan Perišić je z leve strani poslal predložek v kazenski prostor, kjer je bil najvišji Mandžukić, po čigar strelu z glavo se je žoga od leve vratnice in glave vratarja Givena odbila v mrežo.

Kuijpers ni piskal ničesar
Visok zaostanek je Irce prisilil, da so vse sile vrgli v napad, medtem ko so se Hrvati nekoliko povlekli nazaj. V eni izmed akcij je Gordon Schildenfeld podrl Robbieja Keana, a sodnik Björn Kuipers ni dosodil najstrožje kazni, čeprav bi jo lahko. Hrvaška je sicer kljub irskemu pritisku dokaj zlahka odbijala napade. Še najbližje golu je bil v sodnikovem podaljšku Keith Andrews, čigar strel z glavo je zletel mimo leve vratnice Stipeta Pletikose.

St. Ledger: Prejeli smo poceni gole
"Pomembno je, da smo hitro dosegli zadetek. Irci so veliki borci, ni bilo tako lahko, kot se morda zdi," je dejal Mandžukić, medtem ko je St. Ledger povedal: "Prejeli smo tri poceni gole, kar je za nas neobičajno. Po zaostanku z 1:3 pa se je proti takšni reprezentanci težko vrniti v igro."

Statistika

IRSKA

HRVAŠKA

streli 1314
streli v okvir vrat58
prekrški1218
ofsajdi21
koti17
posest žoge4555


SKUPINA C


IRSKA - HRVAŠKA (Poznanj) 1:3 (1:2)
39.550; St. Ledger 19.; Mandžukić 3., 49., Jelavić 43.

Irska: Given; O'Shea, Dunne, St. Ledger, S. Ward; McGeady (53./Cox), Whelan, Andrews , Duff; Keane (75./Long), Doyle (53./Walters).

Hrvaška: Pletikosa; Srna, Ćorluka, Schildenfeld, Strinić; Rakitić (93./Dujmović), Vukojević, Modrić , Perišić (89./Eduardo); Mandžukić, Jelavić (72./Kranjčar ).

Sodnik: Björn Kuipers (Nizozemska)

ŠPANIJA - ITALIJA (Gdansk) 1:1 (0:0)
Fabregas 64.; Di Natale 61.