Če ne bi žoge v lastno mrežo spravil Ciaran Clark, bi pa izenačil Sebastian Larsson, ki je bil tik za njim. Foto: Reuters
Če ne bi žoge v lastno mrežo spravil Ciaran Clark, bi pa izenačil Sebastian Larsson, ki je bil tik za njim. Foto: Reuters
Veselje "fantov v zelenem" po vodilnem zadetku. Foto: Reuters
Jeff Hendrick
Jeff Hendrick je bil nevaren s streli z razdalje, ko je enkrat tudi zatresel okvir vrat. Foto: Reuters

Čeprav so v prvem polčasu imeli Švedi več časa žogo v svojih nogah (47:53), pa resneje irskih vrat niso ogrozili. Irci so igrali v visokem ritmu in bili nevarni predvsem s streli z razdalje, ko so prek Jeffa Hendricka zatresli tudi prečko. V živahnejšem drugem polčasu sta bila dosežena oba gola. Najprej so po lepi akciji Seamusa Colemana z golom Hoolahana povedli fantje v zelenem. Zadetek je prebudil Švedsko, ki je nato zaigrala bolje, bila pozneje tudi konkretnejša, po prodoru Zlatana Ibrahimović pa so modro-rumeni v 71. minuti, ko je z glavo žogo za hrbet svojega vratarja spravil Clark, prišli do izenačenja.

Prvi je bil na preizkušnji Andreas Isaksson, ko je v 9. minuti z razdalje močno sprožil Hendrick, a je švedski vratar žogo odbil. Kmalu zatem je bila irska obramba nepozorna, vendar je Marcus Berg nekoliko slabše zaustavil žogo in Darren Randolph je pravočasno posredoval. V 17. minuti je bilo znova vroče v švedskem kazenskem prostoru, ko so Irci imeli na voljo udarec iz kota. Najvišje je skočil Clark in žogo podaljšal na drugo vratnico, kjer je pritekel njegov partner v osrčju irske obrambe John O'Shea, a je bil malce prekratek, sicer bi žogo le pospravil v prazno mrežo.

Irci odlično odprli drugi polčas
V 29. minuti je Irska znova ogrozila nasprotna vrata, ko je Robbie Brady z leve strani prodrl proti sredini in z roba kazenskega prostora s šibkejšo desnico močno streljal, a meril za las prek vrat. Po lepi dvojni podaji s Shanom Longom je le nekaj minut pozneje Hendrick znova poskusil z razdalje. Tokrat še z nekaj večje oddaljenosti, veselje pa mu je po lepem strelu preprečila vratnica. Švedska je še pred koncem polčasa ostala brez poškodovanega Mikaela Lustiga, ki ga je v obrambi zamenjal Erik Johansson.

Irska je odlično odprla drugi polčas. Po desni strani je lepo prodrl Coleman in lepo našel Hoolahana, na katerega so Švedi malce pozabili, s strelom s prve pa je žogo poslal za hrbet Isakssonu. Takoj zatem so bili vendarle nevarni tudi Švedi. Priložnost je v skoku dobil tudi Ibrahimović, najlepšo pa je zamudil Emil Forsberg, ki je iz ugodnega položaja meril mimo vrat.

Izenačenje po akciji Ibrahimovića
Do prvega pravega strela je Ibrahimović prišel v 60. minuti, ko se je dobro v kazenskem prostoru gradil ob Clarku. Vseeno je streljal iz težkega položaja in z levico zgrešil vrata. Omenjena nogometaša sta bila v glavni vlogi ob koncu 71. minuti, ko je John Guidetti prepustil žogo Ibrahimoviću, ki je prodrl po levi. Prvi švedski zvezdnik in kapetan reprezentance je podal pred vrata. Clark je skušal posredovati pred Sebastianom Larssonom, ki bi žogo pospravil v mrežo, jo je pa z glavo nesrečni Clark.

Takoj po izenačenju so imeli Irci podobno kot prej Švedi po prejetem golu priložnost, nato pa so bili nevarnejši Švedi, ki so prevzeli pobudo, a resneje niso ogrozili irskih vrat. Podobno je bilo na drugi strani, kjer ni pomagal niti prihod Robbieja Keana na zelenico. Kapetan in najbolj zveneče ime v irski izbrani vrsti je imel pred tekmo nekaj težav s poškodbo.

SKUPINA E, 1. krog:
IRSKA - ŠVEDSKA (St. Denis) 1:1 (0:0)
73.419; Hoolahan 48.; Clark 71./ag

Ob 21.00:
BELGIJA - ITALIJA (Lyon)

Clark po akciji Ibrahimovića stresel lastno mrežo:

Irci drugi polčas odprli z golom Hoolahana:

Hendrick v 33. minuti z razdalje stresel prečko: