Nogometni palček med osmimi najboljšimi na stari celini. Islandija je pripravila največje presenečenje turnirja v Franciji. Foto: Reuters
Nogometni palček med osmimi najboljšimi na stari celini. Islandija je pripravila največje presenečenje turnirja v Franciji. Foto: Reuters
Wayne Rooney
Wayne Rooney je zadel z bele točke že v 4. minuti. Foto: Reuters
Ragnar Sigurdsson
Najboljši igralec tekme Ragnar Sigurdsson je hitro izničil prednost Angležev. Foto: Reuters

Takoj po koncu tekme je odstopil selektor Roy Hodgson, ki ne bo vodil izbrane vrste v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo leta 2018, ko se bo Anglija pomerila tudi s Slovenijo.
"Zelo mi je žal, da se je končalo na tak način. Take stvari se dogajajo v nogometu. Upam, da se bo Anglija kmalu znova prebila v finale velikega tekmovanja. Čas je, da nekdo drug vodi mlade in talentirane igralce. Moram priznati, da so na tem prvenstvu igrali zelo dobro in izpolnili moja navodila," je pojasnil 68-letni strokovnjak, ki je dobil 33 izmed 56 tekem na klopi Anglije. Današnji poraz je vsekakor eden najbolj grenkih v zgodovini angleškega nogometa.

Oglejte si celotno tekmo ter studijsko analizo prvega in drugega polčasa.

Nogometni palček izločil velikana
Angleži so imeli jalovo pobudo (posest 68 : 32 %, streli na vrata 18 : 8, koti 7 : 2), v okvir vrat so streljali le štirikrat. Na sredini igrišča so bili popolnoma brez idej, v drugem polčasu so skušali izenačiti, vendar so bili brez velikih priložnosti.
Angleži imajo registriranih kar 42.490 nogometnih klubov, Islandci pa le 145. Na zelenici se to ni poznalo, saj so bili Angleži kljub hitremu vodstvu neprepoznavni. Islandsko polprofesionalno moštvo, nekateri igralci poleg igranja nogometa redno hodijo v službo, je popolnoma zasluženo izločilo ekipo iz domovine nogometa.

Islandski selektorski par Lars Lagerback in Heimir Hallgrimsson se je odločil za nespremenjeno postavo že četrto zaporedno tekmo. Ekipa ima v svoji vrsti le tri uveljavljene igralce, Gylfi Sigurdsson igra za Swansea, Aron Gunnarsson za Cardiff, kapetan Johann Gudmundsson pa za Charlton Athletic, vsi tako dobro poznajo angleško ligo.
Rooney kronal uvodni pritisk Angležev
Angleži so začeli zelo napadalno in si že v 4. minuti priigrali najstrožjo kazen. Raheem Sterling je stekel proti vratom in prišel do žoge pred vratarjem Hannessom Halldorssonom. Skomina je takoj pokazal na belo točko. Žogo si je pripravil Wayne Rooney, ki jo je z močnim strelom z desno nogo poslal tik ob vratnici v mrežo, Halldorsson je bil v pravem kotu, a je bil prekratek.
Silovit odgovor Islandcev
Islandci niso bili prav nič šokirani. Že v naslednji minuti so izenačili. Aron Einar Gunnarsson je z dolgo podajo iz avta poslal žogo v kazenski prostor, kjer je branilec Kari Arnason žogo podaljšal z glavo pred vrata, pritekel je Ragnar Sigurdsson in s treh metrov le še podstavil desnico.
Hart slabo posredoval pri strelu Sigthorssona
Angleži so nato znova pritiskali, a jim ni uspelo priti do novega vodilnega zadetka. Dele Alli in Harry Kane sta merila prek vrat. V 18. minuti je Gylfi Sigurdsson na robu kazenskega prostora našel Kolbeinna Sigthorssona, ki je s 14 metrov z desnico streljal proti vratom, Joe Hart je slabo posredoval in žoga mu je ušla v mrežo.
Daniel Sturridge je v 28. minuti s strani podal Kanu, ki je močno streljal z desno nogo, a je Halldorsson žogo izbil čez gol. Do odmora Angležem ni uspelo sestaviti nevarne akcije. Rooney je dvakrat prišel do strela, a ni resno ogrozil Halldorssona.

Na začetku drugega polčasa Angleži brez idej
Hodgson je na začetku drugega polčasa v igro poslal Jacka Wilshera, a Angleži nikakor niso prišli do zaključnega strela, Islandci pa so uspešno branili prednost. V 55. minuti je s škarjicami poskusil razigrani Ragnar Sigurdsson, a je Hart zelo dobro posredoval. Alli je bil nenatančen v 61. minuti. Strnjena obramba je Angležem povzročala velike težave, čeprav se je igra preselila na islandsko polovico.

Rashford vstopil prepozno
V 79. minuti je Kane iz bližine z glavo meril naravnost v vratarja Halldorssona. Šest minut pred koncem je Aron Gunnarsson prejel dolgo podajo, preigraval v kazenskem prostoru, a zadel le Harta. Časa je bilo vse manj, Angleži so poskušali na vse načine, a so bili premalo zbrani in natančni. Šele v 87. minuti je vstopil mladi up Manchester Uniteda Marcus Rashford, ki je zamenjal izmučenega Rooneyja. Še najbližje izenačenju je bil Alli z glavo v 93. minuti, a je meril za las mimo vrat. Skomina je nato odpiskal konec tekme in veliko slavje Islandije se je začelo.
Hallgrímsson: Zdaj nobena ovira ne sme biti previsoka za nas
"Ključno je bilo izenačenje takoj po prejetem golu. Angleži so bili nato v krču. Psihološko je bilo izenačenje res izjemnega pomena, saj bi Angleži s prednostjo igrali popolnoma drugače. Res ne vem, če je kdo previdel, da se bomo prebili med najboljših osem v Evropi. Zdaj nobena ovira ne sme biti previsoka za nas. V četrtfinalu nas čakajo gostitelji EP-ja v Parizu. To bo znova velika tekma za nas," je bil vesel selektor Hallgrímsson.
Osmina finala, Nica:
Anglija - ISLANDIJA 1:2 (1:2)
33.901; Rooney 4./11-m; R. Sigurdsson 6., Sigthorsson 18.