Paco Alcacer je z dvema zadetkoma izsilil podaljšek na Mestalli, piko na i pa je postavil v 113. minuti. Foto: EPA
Paco Alcacer je z dvema zadetkoma izsilil podaljšek na Mestalli, piko na i pa je postavil v 113. minuti. Foto: EPA
Nogometaši Valencie so uprizorili izjemno vrnitev. Foto: EPA
Carlos Bacca
Carlos Bacca je popeljal Sevillo v polfinale. Foto: EPA
Andrea Pirlo
Andrea Pirlo je znova zadel s prostega strela. Foto: EPA
Evropska liga: Bleščeči predstavi španskih moštev
Rodrigo odločil v Lizboni

"Netopirji" so prejšnji teden na praznem St. Jakob Parku doživeli pravi polom (0:3), na Mestalli pa so prikazali eno izmed najboljših predstav v letošnji sezoni in se prebili v polfinale.

V 38. minuti je Joao Pereira lepo zaposlil Paca Alcacerja, ki je z volejem poskrbel za vodstvo. Tri minute pred odmorom je po kotu Eduardo Vargas z glavo povišal na 2:0. V 70. minuti je Alcacer z močnim strelom z roba kazenskega prostora poslal žogo pod prečko in poskrbel za pravo evforijo na tribunah.

Diaz in Sauro izključena v podaljšku
Trener Valencie Juan Antonio Pizzi je napovedal veliko vrnitev na domačem igrišču in v podaljšku so njegovi izbranci dokončali delo. V 100. minuti je Marcelo Diaz z grobim štartom pokosil Jonasa in Viktor Kassai mu je pokazal rdeči karton. Pet minut zatem je madžarski sodnik izključil še Gastona Sauro, ki je prejel drugi rumeni karton.

Švicarji z deveterico nemočni
Basel z deveterico v drugem delu podaljška ni več zdržal. Vstopil je Pablo Piatti, ki je v 113. minuti z leve strani podal pred vrata, sijajni Alcacer pa je z bližine povišal na 4:0. Končni izid je postavil Juan Bernat v 118. minuti, potem ko je prišel sam pred Yanna Sommerja.
Bacca neustavljiv za obrambo Porta
Porto je prešnji teden na prvi tekmi zmagal z 1:0, na stadionu Ramon Sanchez Pizjuan pa je bil popolnoma nemočen.
Gostitelji so povedli že v 5. minuti. Danilo je v kazenskem prostoru podrl Carlosa Bacco, z bele točke pa je bil natančen Ivan Rakitić. Sijajni kolumbijski napadalec Bacca je v 26. minuti pripravil zadetek Vitola, nato pa je sam povišal na 3:0 z močnim strelom z desnico ob zmedeni obrambi Porta.
Sevilla zadela tudi z igralcem manj
V 54. minuti je Coke prejel drugi rumeni karton, a tudi z igralcem manj je bila Sevilla nevarna. Enajst minut pred koncem je Vitolo ušel po levi strani, Fabiano je njegovo podajo blokiral, a žoga se je odbila naravnost do Kevina Gameira, ki je povišal na 4:0. Poraz Porta je omilil Ricardo Quaresma v sodnikovem dodatku.
Pirlo znova zadel s prostega strela
Juventus je že v Franciji slavil z 1:0, na povratni tekmi tleh pa je bil znova boljši od sedemkratnega francoskega prvaka Lyona (2:1). Andrea Pirlo je znova mojstrsko izvedel prosti strel s 17 metrov, v 4. minuti je žogo zavrtinčil prek živega zidu. Izenačil je Jimmy Briand v 18. minuti z glavo.
Marchisio mož odločitve
Gostje so potrebovali le en gol za presenetljivo napredovanje, a v 68. minuti je Claudio Marchisio odločil srečanje s strelom z 20 metrov, žoga je zadela Samuela Umtitita, spremenila smer in končala v mreži. Juventus je tako le še korak oddaljen od finala, ki bo 14. maja v Torinu.
Rodrigo junak v Lizboni
Benfica je po zmagoslavju na Nizozemskem z 1:0 tudi na stadionu Luz ugnala AZ Alkmaar z 2:0. Za izbrance Jorgeja Jesusa je oba gola dosegel Rodrigo. Prvega je dosegel v 39., drugega pa v 71. minuti.

Žreb polfinalnih parov bo v petek. Prvi polfinalni tekmi bosta na sporedu 24. aprila, povratni pa 1. maja.

ČETRTFINALE, povratne tekme:
BENFICA
- AZ Alkmaar 2:0 (1:0) 1:0
Rodrigo 39., 71.

Benfica:
Artur Moraes, Silvio (3./Andre Almeida), Luisao, Garay, Siqueira, Salvio, Fejsa (64./Perez), Andre Gomes, Rodrigo, Cardozo, Sulejmani (70./Marković).

AZ Alkmaar: Alvarado, Johansson, Gouweleeuw, Wuytens, Viergever, Gudelj, Ortiz (79./Henriksen), Elm, Berghuis (78./Haye), Johannsson, Roy Beerens (77./Gudmundsson).

Sodnik: Pavel Kralovec (Češka)




JUVENTUS - Lyon 2:1 (1:1) 1:0
Pirlo 4., Marchisio 68.; Briand 18.

Juventus: Buffon, Caceres, Bonucci, Chiellini, Isla, Vidal (75./Pogba), Pirlo, Marchisio, Asamoah, Tevez (77./Giovinco), Vučinić (59./Llorente).

Lyon: Lopes, Tolisso, B. Kone, Umtiti, Bedimo, Malbranque (76./Damnic), Ferri, Gonalons, Mvuemba, Briand (70./N'Jie), Lacazette (70./Gomis).

Sodnik: Alberto Undiano Mallenco




VALENCIA - Basel * 5:0 (3:0, 2:0) 0:3
Alcacer 38., 70., 113., Vargas 42., Bernat 118.
RK: Diaz 100., Sauro 105./oba Basel
* - podaljšek

Valencia: Guaita, Joao Pereira (109./Piatti), Javi Fuego, Mathieu (81./Ricardo Costa), Juan Bernat, Feghouli, Parejo, Keita, Fede (76./Jonas), E. Vargas, Paco Alcacer

Basel: Sommer, Xhaka, Schär, Sauro, Safari (116./Embolo), Elneny, Serey Die, Diaz, D. Degen (61./Aliji), F. Frei , Delgado (53./Sio).

Sodnik: Viktor Kassai (Madžarska)




SEVILLA - Porto 4:1 (3:0) 0:1
Rakitić 5., Vitolo 26., Bacca 30., Gameiro 79.; Quaresma 91.
RK: Coke 54./Sevilla

Sevilla: Beto, Coke, Pareja, Fazio, Fernando Navarro, Daniel Carrico, Mbia, Reyes (56./Diogo Figueiras), Rakitić (85./Trochowski), Vitolo, Bacca (69./Gameiro).

Porto: Fabiano Freitas, Danilo (64./Kelvin), Reyes, Mangala, Alex Sandro, Varela (46./Ricardo), Carlos Eduardo (46./Quintero), Defour, Herrera, Quaresma, Ghilas.

Sodnik: Gianluca Rocchi (Italija)

Izidi prvih tekem so v krepkem tisku.

Evropska liga: Bleščeči predstavi španskih moštev
Rodrigo odločil v Lizboni